Gaming Κάρτες Γραφικών: Τα χρήματα δεν κάνουν τα γραφικά Vol. ΙΙ

Κάτι περισσότερο από επτά μήνες πέρασαν, χωρίς ενημέρωση για το θέμα με τις κάρτες γραφικών ανά εύρη τιμών. Θα επανορθώσω με ένα εξίσου κατατοπιστικό άρθρο ενημερωμένο για το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Υπενθυμίζω ότι δεν είμαι οπαδός καμίας εταιρείας, απλά στοχεύω στην καλύτερη εκμετάλλευση του πορτοφολιού μου.

Σημαντικό θέμα που πήρα σαν δεδομένο την προηγούμενη φορά είναι ο τρόπος που επιλέγουμε μια κάρτα. Για να βοηθήσω αυτή τη φορά να πω ότι δεν παίρνουμε όποια κάρτα βρούμε στο ράφι, ή σε ένα eshop, επειδή μας κάνει το brand, η εταιρεία που «χτίζει» το chip και στα λεφτά μας βγαίνει σούπερ. Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που επιλέγουμε και ανάλογα το ποσό που διαθέτουμε θυσιάζουμε κάποιο να είναι λιγότερο καλό. Με τη σειρά σημαντικότητας παρατίθενται:

• Χρονισμός μονάδας επεξεργασίας γραφικών [GPU clock speed (MHz)]
• Μέγεθος του διαύλου μνήμης [Size of the memory bus (bits)]
• Ποσότητα διαθέσιμης μνήμης [Amount of available memory (MB)]
• Χρονισμός Μνήμης [Memory clock rate (MHz)]
• Εύρος μνήμης [Memory bandwidth (GB/s)]
• Ταχύτητα μετατροπής ψηφιακούς σήματος [RAMDAC speed (MHz)]

Θεωρώντας, πάντα, ότι gaming δε γίνεται κάτω από 100 ευρώ, δε θα γράψω απολύτως τίποτα για τόσο φθηνές κάρτες. Δεν έχουν να προσφέρουν τρελή συγκριτική ικανότητα και δεν είναι χρήσιμες σε κάτι. Οποιοσδήποτε σχεδόν μοντέρνος επεξεργαστής με ενσωματωμένα γραφικά, παράγει εξίσου καλή απεικόνιση και εμπειρία gaming με μία τέτοια κάρτα.

100 – 120 ευρώ – Entry Level
Το επίπεδο του πρωτάρη. Για High Definition ανάλυση, θα προτιμήσουμε τη Radeon R7 260X, η οποία είναι αρκετά καλή και προσφέρει άνετο gaming, καθώς όπως είχαμε ξαναναφέρει, το Xbox One φέρει την ίδια κάρτα και γνωρίζουμε καλά της επιδόσεις της. Δυστυχώς, πλέον δεν πωλούνται κάρτες της Nvidia σε αυτήν την κατηγορία τιμών και δύσκολα θα βρείτε κάποια για να κάνετε σύγκριση.

Μέχρι και η R7 360 δεν έχει απολύτως τίποτα να παρουσιάσει καλύτερο από την R7 260, καθώς η αρχιτεκτονική της είναι όμοια με της R7 250, η οποία σε αυτό το εύρος τιμών δεν αξίζει τα χρήματά μας.

120 – 150 ευρώ – Next Level
Γι’ αυτό το εύρος τιμών, την τελευταία φορά δε γράψαμε τίποτα, καθώς λίγες επιλογές υπήρχαν για να προτιμήσουμε κάποια. Για High Definition Gaming, η άποψή μας είναι ότι αν πάτε για τα 150 ευρώ θα βρείτε πολύ καλή την προσφορά της R7 370 η οποία έχει αρκετά κοινά με την R7 260Χ μόνο που ο δίαυλος μνήμης της είναι στα 256bit αντί για 128bit αντίστοιχα.

Λόγω χαμηλής, πλέον, τιμής σε αυτήν την κατηγορία θα βάλουμε την Nvidia 750 Ti, η οποία συγκριτικά με την R7 370, κυριολεκτικά, δεν πάει πουθενά. Η διαφορά τους είναι περί τα 20 ευρώ πιο ακριβή η AMD, αλλά σε κάθε περίπτωση η Nvidia δεν αξίζει τα λεφτά της. Όχι μόνο σε χρονισμό επεξεργαστή γραφικών, αλλά και σε μέγεθος διαύλου μνήμης.

150 – 200 ευρώ – Mainstream Επιλογές [Αναθεώρηση]
Αυτή η κατηγορία είναι η πιο mainstream μέχρι και σήμερα. Κανείς δε δίνει με τη μία υπέρογκα ποσά για να πάρει κάρτα γραφικών και αυτό το εύρος τιμών είναι συνήθως το διαθέσιμο ποσό. Είναι λογικό τα πολλά λεφτά να πάνε σε μητρική και επεξεργαστή, καθώς και τα δύο αυτά προϊόντα τα παντρεύεσαι, δεν τα αγοράζεις.

Αυτή τη φορά μιλάμε για Full HD Gaming και σε αυτήν την κατηγορία δεσπόζουν πολύ καλά μοντελάκια. Εδώ θα βρείτε R9 380, R9 285 και σε κάποιο μαγαζί που δεν την έχει τόσο υπερτιμολογημένη την GTX 960 των 2GB. Και η R9 380 2GB και η GTX 960 2GB είναι καινούργια προϊόντα και είναι πολύ καλές επιλογές. Η αρχιτεκτονική της R9 380 είναι η ίδια με τη R9 285, μόνο που είναι αρκετά βελτιωμένη και παρά τις υψηλότερες θερμοκρασίες και μεγαλύτερη κατανάλωση από την GTX 960, είναι η καλύτερη επιλογή γι’ αυτά τα χρήματα. Η R9 285, είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τη R9 270 σύμφωνα με τo Passmark Computing και η GTX 960 παραμένει απλά μια μέτρια επιλογή χάνοντας δίκαια τη μάχη από την R9 380.

220 – 270 – Mid-Range
Να αναφέρουμε πως σε αυτό το εύρος τιμών, συνεχίζοντας με Full HD Gaming, μπορούμε να βρούμε πάλι την GTX 960, αυτή τη φορά στα 4GB, με τον ίδιο δίαυλο μνήμης στα 128bit, κάτι που μειονεκτεί μπροστά στην αντίστοιχη R9 280Χ των 3GB, η οποία έχει 384bit και κερδίζει και στο χρονισμό του επεξεργαστή γραφικών. Επειδή όμως η 960 είναι μία mainstream κάρτα και η μόνη διαφορά της είναι η επιπλέον μνήμη, θεωρούμε ότι δεν έχει θέση να βρίσκεται και στις Mid-Range κάρτες, επομένως η R9 280X κερδίζει μόνη της σε αυτήν την κατηγορία.

270 – 320 – Υψηλές Επιδόσεις
Σε αυτό το εύρος τιμών, για Full HD Gaming, θεωρώ ότι πρώτη θέση πρέπει να πάρει η AMD R9 380X που μόλις κυκλοφόρησε. Από τα χαρακτηριστικά της, βλέπουμε ότι το μοντέλο με τα 4GB είναι μια πολύ δυνατή επιλογή, καθώς είναι το μοναδικό μοντέλο και από τις δύο μεγάλες εταιρείες που βρίσκεται σε αυτό το εύρος τιμών. Το γεγονός ότι δεν έχει αντίστοιχη η Nvidia για να πραγματοποιηθεί σύγκριση δε σημαίνει ότι χρεπιάζει κιόλας. Μάλιστα, προσφέρει κάτι καλύτερο από τον πρόλογο της, R9 280X, αν και με χαμηλότερο δίαυλο μνήμης στα 256bit. Έχει χαμηλότερη κατανάλωση, παράγει χαμηλότερες θερμοκρασίες, υψηλότερα χρονισμένο επεξεργαστή γραφικών, υψηλότερα χρονισμένη μνήμη και αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Δαγκωτό με τιμή εκκίνησης στα 300 ευρώ.

350 – 420 – Υψηλότερες Επιδόσεις
Ξεφεύγοντας από το Full HD Gaming και πηγαίνοντας σε Ultra Wide οθόνες με ανάλυση QHD 2560×1440 σε φουλ γραφικά θα βρούμε τις GTX 970 και R9 390. Και οι δύο κάρτες θα σας προσφέρουν max out γραφικά με ένα αρκετά γενναιόδωρο ποσό. Η GTX 970 προσφέρει αρκετά υψηλές επιδόσεις και χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, καθώς και χαμηλές θερμοκρασίες σε ένα πολύ λογικό ποσό. Από την άλλη μεριά η R9 390 προσφέρει στην ίδια, σχεδόν, τιμή πολλά περισσότερα από άποψη χαρακτηριστικών, αλλά και από άποψης μέγιστης δυνατής ανάλυσης. Καθώς τα κουτσά 3.5+0.5GB της GTX 970, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με τα 8GB που προσφέρει η R9 390, μέγεθος το οποίο την καθιστά ιδανική για την μέγιστη δυνατή ανάλυση, αν και δεν είναι mainstream, που δεν είναι άλλη από το Ultra HD. Επομένως, αν αφήσουμε για λίγο στην άκρη την κατανάλωση και τις υψηλότερες θερμοκρασίες, μιλάμε για μια αρκετά καλύτερη κάρτα από άποψη βασικών χαρακτηριστικών.

Συνοψίζοντας, για τους τίτλους που προμοτάρει η Nvidia και αυστηρά για την ανάλυση QHD, η GTX 970 είναι άριστη επιλογή, το υποδηλώνουν αρκετά Benchmark. Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε υπόψιν μας τον παράγοντα «σε ποια εταιρεία είναι περασμένος ο τίτλος για βελτιστοποιημένα γραφικά». Αρκετοί έχουμε δει benchmark για διάφορες κάρτες σε συγκεκριμένα setup και παιχνίδια. Θα έχουμε προσέξει ότι σε ένα παιχνίδι κερδίζει η GPU της Nvidia και σε ένα άλλο της AMD κ.ο.κ. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε εταιρεία έχει δώσει τμήμα του Hardware της για να βελτιστοποιηθούν τα γραφικά κατά την ανάπτυξη ενός τίτλου. Έτσι, κάθε τίτλος είναι προσαρμοσμένος σε μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και γι’ αυτήν θα έχει πάντα καλύτερες επιδόσεις. Για μεγαλύτερες όμως αναλύσεις και για τίτλους της AMD, η λογική λέει να επιλέξετε την AMD R9 390.

450 – 600 Max Out Επιδόσεις
Μιλώντας πλέον για QHD, όπου εκεί η σύγκριση κάνει τη διαφορά της, θα βρούμε σε αυτό το εύρος τιμών αρκετές αγαπημένες GPU. Για την Nvidia η προσωπική μου αγαπημένη GTX 980 στα 4GB είναι η κάρτα που κάνει την ειδοποιό διαφορά. Δεν υπάρχει παιχνίδι που να δοκίμασα να παίξω και μέσα από τις ρυθμίσεις του Experience με High/Ultra και να μην είχα άνετο gaming χωρίς απώλειες. Η κάρτα αυτή αν ήταν και στα 512bit διαύλου μνήμης θα μιλούσαμε για ό,τι καλύτερο έχει βγει ποτέ στα λεφτά της. Δυστυχώς, όμως, με την κυκλοφορία της R9 390X στα 8GB και στα 512bit διαύλου μνήμης, το QHD Gaming βρήκε δύο δυνάμεις σύγκρισης. Ενώ σε αρκετά σημεία και παιχνίδια κερδίζει η GTX 980, σε κάποια άλλα κερδίζει η R9 390Χ. Εδώ πλέον παίζει αρκετά ο παράγοντας που αναφέραμε του κατασκευαστή των τίτλων για βελτιστοποιημένα γραφικά. Για μένα προσωπικά, όποιος πήρε GTX 980 βγήκε αρκετά κερδισμένος για αρκετούς τίτλους.

Σε αυτό το εύρος τιμών είχαμε μια καινούρια παρουσία. Την AMD Radeon Fury. Το σύστημά της είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει, καθώς η μνήμη της δεν είναι GDDR5, αλλά HBM, μια τεχνολογία που ανέπτυξαν μαζί AMD και Hynix SK. Η μνήμη της τρέχει αρκετά γρήγορα και παράγει ως και 70% παραπάνω TFlops (μονάδα επιδόσεων καρτών γραφικών) από ότι η GTX 980. Σε αυτό το σημείο πάλι, δε θα πούμε ότι υπάρχει διαφορά αφού στην ανάλυση QHD και οι τρεις χωρίς να ιδρώσουν κιόλας παράγουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

600++ Κατηγορία Enthusiasts
Φτάνοντας και κλείνοντας επιτέλους στο Ultra HD Gaming, θα βρούμε κάρτες γραφικών για βαθιές τσέπες. Η GTX 980Ti, η AMD R9 Fury X και η AMD Fury Nano. Η Nano αποκλείεται πολύ γρήγορα, γιατί σε επιδόσεις δεν προσφέρει σημαντικά, αλλά το μέγεθός της τη βάζει σε αυτήν την κατηγορία τιμών, γιατί είναι η μικρότερη κάρτα υψηλών επιδόσεων σε αυτό το μέγεθος. Πριν όμως την πάρετε αψήφιστα, δείτε το μικρό κτηνάκι τι μπορεί να κάνει, ιδανική για μελλοντικές κονσόλες, από κάθε άποψη.

Η AMD Fury X χάνει αρκετά στις αναλύσεις κάτω του Ultra HD, αλλά είναι γρηγορότερη και κερδίζει στην ανάλυση UHD, κάτι που είναι το ζητούμενο σε αυτά τα χρήματα. Χωρίς βέβαια να μειονεκτεί η GTX 980Ti είναι μια πολύ καλή επιλογή στα 6GB και προσφέρει τις ίδιες υψηλές επιδόσεις με τη R9 Fury X σε αρκετούς τίτλους, όχι σε όλους. Η Fury X έχει διαφορετικό τρόπο κατασκευής, καθώς έρχεται και με υδρόψυξη προσφέροντας αθόρυβη, ξανά υψηλής κατανάλωσης λειτουργία σε Ultra γραφικά και σε Ultra HD αναλύσεις. Κι εδώ οι επιδόσεις διαφοροποιούνται σύμφωνα με τον κατασκευαστή των τίτλων και θα ήταν πολύ καλό να διερευνήσετε ανάλογα τα παιχνίδια που παίζετε, ποια θα σας ταιριάξει περισσότερο.

Θα χαρώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις, τόσο σε τεχνικά θέμα, όσο και σε οικονομικά. Δε θα προτείνω καταστήματα, δυστυχώς, δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα, αν μπείτε στο γνωστό site που τα βρίσκετε όλα εύκολα και γρήγορα, θα επιβεβαιώσετε όλες τις τιμές.

Όποιος διαφωνεί με τις προτάσεις και θεωρεί ότι μπορεί να αγοράσει καλύτερη κάρτα σε κάποιο εύρος, να μου δείξει την τιμή και την κάρτα να προβώ σε διορθώσεις, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ακόμα κι αν σας εγγυώμαι ότι έψαξα διεξοδικά, κάτι μπορεί να διέφυγε της προσοχής μου.

Επεξεργάστηκε την 13 Φεβρουαρίου 2022 14:26

Σχόλια

  • Πολύ ωραίο και κατανοητό άρθρο ! Ειμαι άσχετος με όλα αυτά βέβαια και θέλω να ρωτήσω κάτι .. Είχα στο PC μου μια ati radeon HD4890, φαίνεται ότι κάηκε (αρχικά έβγαζε η οθόνη πράσινες γραμμές και πλέον δεν βγάζει καν εικόνα) και όταν βρω λεφτά θέλω να πάρω μια καινούργια! Αυτό που θέλω να μάθω ειναι , πως θα ξέρω ότι η κάρτα που πρόκειται να αγοράσω ειναι συμβατή με το σύστημα.

  • @alexandros, συμβατή αν εννοείς με το αν θα κουμπώνει, από τη στιγμή που δεν είναι agp η θύρα σου και είναι pci δε θα έχεις κανένα θέμα. αν ανοίξεις το κουτί του υπολογιστή σου και δεις γύρω από την εγκοπή της κάρτας, κάπου θα γράφει pci και κάτι ακόμα. βεβαιώσου ότι η νέα σου κάρτα θα συμφωνεί με αυτά τα πρότυπα.

    αν από την άλλη λες για τον επεξεργαστή, βεβαιώσου ότι η κάρτα που θα πάρεις θα είναι ίδιας κατηγορίας με τον επεξεργαστή γιατί αν ένα από τα δύο είναι πολύ ισχυρότερο από το άλλο δε θα έχεις καλό αποτέλεσμα.

    @Chaos Theory, δώσε κάτι ακόμα και πάρε μια GTX 960.

  • @alexandros Το έχω πάθει και εγώ με την 4890. Ναι "κάηκε" και θα σου έλεγα κάποιους τρόπους που μπορεί να την "νεκραναστήσεις" αλλά αφού λες ότι είσαι "άσχετος", πάρε μια καινούρια.

    Θέμα συμβατότητας δεν θα υπάρχει μιας και είχες 4890 τότε αποκλείεται να έχεις AGP, άρα έχεις PCI-E το οποίο είναι συμβατό προς τα πίσω. Δηλαδή αν η μητρική σου γράφει PCI-E 2.0 και πάρεις καινούρια κάρτα με PCI-E 3.0, τότε η κάρτα θα δουλεύει σε 2.0. Δε χάνεις τίποτα στις μικρές-φθηνές κάρτες, οι ακριβές μπορεί να χάσουν 3-4 fps (δηλαδή τίποτα)...Πιο πολύ ρόλο παίζει το η "ταχύτητα" του PCI-E, δηλαδή x4, x8, x16 κάτι που μπορείς να το δεις αν βάλεις το πρόγραμμα GPU-z και δεις τι λέει στο "Bus Interface" (αφού πατήσεις στο ερωτηματικό και πατήσεις "Start render test").

    Ακόμα και για τον επεξεργαστή, δεν υπάρχει θέμα συμβατότητας. Το μόνο που μπορεί να "πάθεις" είναι ο επεξεργαστής σου να είναι παλιός και με μικρή ταχύτητα και έτσι να "κρατάει" πίσω τις επιδόσεις της κάρτας. Δηλαδή ενώ με δυνατό επεξεργαστή η κάρτα θα έβγαζε σε ένα παιχνίδι 100fps, με έναν παλιό θα είχες 70-80fps. "Καινούριο" λέμε πχ Intel Sandy bridge ή AMD FX. Παίζουν πολλά ρόλο όμως, όπως η ταχύτητα του επεξεργαστή, οι πυρήνες, η RAM κτλ

  • Ευχαριστώ για την απάντηση Δημήτρη και Gvirginia . Για πες πως θα την "νεκραναστήσω" αν σου είναι εύκολο και αν τα καταφέρω έχει καλώς :)

  • Καλό άρθρο Δημήτρη αλλά ξεχνάς κάτι πολύ βασικό, την τροφοδοσία και κατανάλωση ρεύματος της κάθε κάρτας. Τομέας που σαφώς υπερέχει η nvidia σε σχέση με την amd.

  • nicolasch2, αν είσαι gamer δε σε ενδιαφέρει η κατανάλωση και η θερμοκρασία ούτε τόσο λίγο. αν και έχεις απόλυτο δίκιο. έτσι; στο παραδέχομαι αυτό. ακριβό σπορ από όλες τις απόψεις.

  • Σταμάτησα να διαβάζω στο οτι η 285 είναι σαν την 270 και πως η 960 είναι καλύτερη επιλογή από την 380 με την τελευταία να είναι έστω και λίγο καλύτερη σε επιδόσεις. (Ουσιαστικά η 380 είναι revision της 285 και γι αυτό είναι τελείως άκυρο να γράφεται ότι έχει επιδόσεις 270(!!!) που είναι χειρότερη από την παλιά 7950 που έχω!

    Έχω amd κάρτα όπως είπα και κουτί haf x nvidia edition και κατα πασα πιθανότητα θα πάρω nvidia εντος του επόμενου χρόνου αλλά δείξτε έλεος.

  • @Sotiris, Δεν είπα χαρακτηριστικά, αλλά επιδόσεις. Διάβασέ το όμως όλο, μπορεί κάποιος φίλος σου να χρειαστεί κάτι μελλοντικά.

  • @alexandros
    Ο ένας τρόπος είναι αν σου έχει ξεραθεί η πάστα (thermal paste). Δηλαδή δε ψύχεται καλά ο πυρήνας και ανεβάζει θερμοκρασία, συνήθως αυτό σου βγάζει artifacts (τετραγωνάκια). Όμως οι περισσότερες κάρτες πλέον έχουν σύστημα που ρίχνει τα ρολόγια ανάλογα τη θερμοκρασία ή σβήνει εντελώς ο υπολογιστής για να μην καταστραφεί η κάρτα. Δε θυμάμαι αν η 4890 το έχει αυτό όμως.

    Ο δεύτερος έχει να κάνει ή με σκασμένο πυκνωτή όπου θα πρέπει με κολλητήρι να τον αλλάξεις με ίδιων χαρακτηριστικών καινούριο ή με κάποια κόλληση (πυκνωτή, αντίστασης κτλ) που ίσως "έσπασε". Για να διορθώσεις την κόλληση, την "ψήνεις στο φούρνο" (reflow λέγεται, υπάρχουν βίντεο "reflow gpu oven")

    Όλα με δική σου ευθύνη, μιας και μπορεί κατά λάθος να "τραυματίσεις" την κάρτα σε άλλο σημείο χωρίς να το καταλάβεις και να νομίζεις ότι δεν είχαν αποτέλεσμα.

    @Δημήτρης Μηλόπουλος
    Βασικά γράφεις "Η R9 285, είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τη R9 270, οπότε η GTX 960 σε αυτήν την κατηγορία προτείνουμε να προτιμηθεί" Η 285 είναι στα επίπεδα της 380 και της 960. Μια χαρά είναι ο οδηγός για αυτούς που δε θέλουν πολλά πολλά, απλά εκεί με τους διαύλους με χάνεις εμένα. Η Nvidia αν και με μικρότερο δίαυλο έχει αντίστοιχες επιδόσεις με τις προτάσεις της AMD με μεγαλύτερο δίαυλο, λόγω συμπίεσης κτλ.

    Να προσθέσω ότι οι περισσότερες 750 Ti δε χρειάζονται εξωτερική τροφοδοσία και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη από παλαιά συστήματα (με παλιό-μικρό τροφοδοτικό).

  • @Sotiris, δες και λίγο κανένα benchmark, https://gpuboss.com/gpus/Radeon-R9-380-vs-GeForce-GTX-960

    γρηγορότερη μνήμη, γρηγορότερος επεξεργαστής και χαμηλότερη κατανάλωση και θερμοκρασίες. ουσιαστικά στα περισσότερα παιχνίδια η 960 πάει τάπα, σχετικά με την 285.

    https://blogs-images.forbes.com/jasonevangelho/files/2015/02/GTX-960-vs-Radeon-285-at-1440p1.png

  • @GVirginia, δεν είναι και τόσο καλή συνολικά σαν κάρτα. Στα benchmark που ψάχνω συνέχεια η R9 285 μπορεί να βγάλει ίδιες σχεδόν επιδόσεις με την 380 και την 270. Ενώ η GTX 960 βγάζει ελαφρώς κάτι παραπάνω. Δε βγάζω ποσοστά από εταιρείες εδώ. Προσπαθώ να στηρίξω τις τσέπες μας και να δώσω προτάσεις. Από εκεί και πέρα, το έχουν πει και οι δύο εταιρείες, σε συγκεκριμένα παιχνίδια, συγκεκριμένη εταιρεία. Η GTX 960 όλως περιέργως πατάει πολλές προτάσεις της AMD.

    Όσο για το δίαυλο της μνήμης, έχω γράψει απείρως σε άρθρα με τεχνικό περιεχόμενο αρκετά. Βοηθάει πολύ στην ταχύτητα φόρτωσης κατά το Rendering, είναι ας πούμε ο δρόμος με τον οποίο επικοινωνεί ο επεξεργαστής για να φορτώσει τα γραφικά. όσο μεγαλύτερος, τόσο μεγαλύτερη η ταχύτητα. αυτό λιτά.

  • @Δημήτρης Μηλόπουλος Δεν είπε κανείς ότι βγάζεις ποσοστά. Είπα, το άρθρο είναι μια χαρά...
    Προσωπικά δε μ'αρέσουν αυτού του είδους οι σελίδες (gpuboss). Δε δείχνουν τίποτα ουσιώδες, απλά έχουν 3-4 μαθηματικούς τύπους για να συγκρίνουν τις επιδόσεις. Αν δεις σε άλλες σελίδες (guru3d, tomshardware, techpowerup κτλ) gaming benchmarks έχεις το εξής:
    πχ Metro Last Light 1440p (από τα πιο optimised παιχνίδια για benchmarks)
    380 = 38 FPS
    960 = 35 FPS
    285 = 35 FPS
    270-(X) = 25-(27) FPS

    Στα 1080p η 270 είναι πίσω από τις 285 - 960 περίπου 15 FPS. Η 270 είναι δύο (ή μία αν θες) κλάση κατώτερη από τις 285-960-380 (οι οποίες είναι ίσες κατά μέσο όρο).

    Η 285 έχει τον Tonga Pro πυρήνα, η 380 τον Antigua Pro ο οποίος είναι ο Tonga με λίγο υψηλότερα ρολόγια. Γι'αυτό το λόγο όταν βγήκε η σειρά 300 κυκλοφορούσε ο όρος "Rebrandeon".

    Για το δίαυλο, ναι θεωρητικά αυτό κάνει, αλλά παίζουν και άλλα ρόλο. Όπως σου είπα, ενώ πχ η Nvidia έχει στην 970 256 bit ρίχνει στην 390 με 512 bit, γιατί παίζει ρόλο και το delta color compression. Δηλαδή η συμπίεση των δεδομένων έτσι ώστε να περάσουν από τον στενότερο "δρόμο".

    Τα FPS κτλ είναι σύμφωνα με τα εκάστοτε reviews και τους τότε οδηγούς.

  • @GVirginia, συνήθως ψάχνω για 3-4 τίτλους να δω τι επιδόσεις έχουν και το κακό ήταν ότι είδα το BF4, GTA V, Batman Arkham Knight και Battlefront και 3/4 κέρδιζε η 960. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο, παρατήρησα ότι η R9 380 υπερισχύει με 1-2 fps μ.ο. και έχει καλά ποσοστά στα drops σχετικά με την 960. Oπότε θα κάνω αναθεώρηση στο άρθρο, ευχαριστώντας τον Sotiris γι' αυτό. Παράξενο πάντως που σε όλους τους άλλους τίτλους η R9 380 κερδίζει.

    Όσο για την 285 δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το rebrand της 380. Είναι περισσότερο κοντά στη 270 σύμφωνα με το Passmark. Γι' αυτό και το έγραψα αυτό.

  • @Δημήτρης Μηλόπουλος
    Αν δεν θέλω να δώσω κάτι παραπάνω η GTX 950 είναι καλή επιλογή?

  • @Chaos Theory, για τα χρήματά της είναι καλή επιλογή. Για το εύρος που ανήκει 150-200 ευρώ πιστεύω βρίσκεις καλύτερες. Αυτό.

  • Δεν ξερω παιδια θα διαφωνισω, θεωρω την 960 πολυ μεγαλο ψεμα..εχω ακουσει μονο κακα λογια...εκτος βεβαια απο καποια συγκεκριμενα games π οπως λεει το ποστ δικαιολογουνται λογω της εταιριας π τα παραγει..Αλλα κ παλι στα λεφτα της θεωρω καλυτερη την 270 της Amd..ασε π σηκωνει κ αρκετο o.c. Ευκολα ακομα και σε ανιδαιους με τον τομεα χρηστες. Και για 5-10fps δεν θα κατσω να σκασω κιολας!
    Αρα στη τελικη επιλεγουμε αν θα ειμαστε gamers με συγκεκριμενη γκαμα παιχνιδιων ωστε να παμε σε συγκεκριμενη καρτα nvidia ή amd ή θα παμε σε all around gaming καρτα αναλογα με πορτοφολι και επιδοσεις σε γενικες γραμμες...βεβαια σε γενικες γραμμες στα ιδια λεφτα εχουμε παρομοιες επιδοσεις..με μονη παγιδα την καταναλωση και τ DX12-12.1. σωστα;

  • @Chaos Theory Για παιχνίδια τύπου LoL - Dota κτλ στα 1080p μια χαρά είναι, αλλά όπως λέει και ο Δημήτρης είναι καλύτερα μία 960. Η 960 έχει περισσότερο περιθώριο για overclock και έχε το νου σου η r7 370 είναι κατώτερη της 950.

    @Δημήτρης Μηλόπουλος Έτσι είναι οι περισσότερες κάρτες. Μία κερδίζει στο τάδε παιχνίδι, η άλλη στο άλλο και πάει λέγοντας. Τα 1-2 fps σπάνια είναι λόγος να πεις ότι μία κάρτα είναι καλύτερη από την άλλη. Σε τόσο μικρές διαφορές κοιτάς άλλα, όπως περιθώριο overclock, αρχιτεκτονική, υποστήριξη προτύπων κτλ. Η 380 είναι η 285 με υψηλότερα ρολόγια, απλά η 380 είναι "καλύτερη" από την 285 γιατί έρχεται με overclock από την μάνα της και θα έχει περισσότερη υποστήριξη με το χρόνο. Στο passmark η 285 έχει +1300 πόντους από την 270, εκτός και αν εννοείς σε Open CL και Direct Compute, τα οποία δεν απασχολούν τόσο τους gamers.

    Κάτι ακόμα που πρόσεξα, στην κατηγορία 150-200€ δεν έχει θέση η 380 μιας και η τιμή της αρχίζει από τα 200+€. Στη συγκεκριμένη κατηγορία μπαίνουν οι Nvidia: 750ti / 950 και οι AMD: R7 370 / 270X. Αν κάποιος θέλει κάρτα όσο πιο φθηνή γίνεται στην συγκεκριμένη κατηγορία, πάει για 370 αλλιώς αν θέλει κοντά στα 180-200 πάει για 950 (ή αν βρει καμιά 270X).

  • @GVirginia, στο Direct Compute το κοίταξα που είναι της Microsoft και είναι API του DirectX και υπολογίζει τις επιδόσεις στα γραφικά. Είναι τμήμα του DX11 που υποστηρίζουν πλειοψηφικά όλοι οι τίτλοι από το 2009 ως και σήμερα.

    Η 380 σε συγκεκριμένα eshop είναι στα 202 ευρώ και 203. Δεν μπορώ για +2 και +3 ευρώ να μην τα συμπεριλάβω. Γι' αυτό και η επόμενη κατηγορία ξεκινάει με 220 ευρώ. Για τόσο μικρές διαφορές τιμής δε γινόταν να μην είναι μέσα.

  • @Δημήτρης Μηλόπουλος Στις μικρές κατηγορίες μετράνε και τα 2-3€, βάλε και άλλα 5€ μεταφορικά-αντικαταβολή. Δηλαδή η 380 "αιωρείται" στα 200-250€. Είδες για παράδειγμα ότι ο Chaos Theory το σκέφτεται αν θα δώσει ~ +20€ για να πάει στην 960, ενώ είναι πολύ καλύτερη. Στην κατηγορία αυτή πάντως νικητής δεν υπάρχει. Η 960 είναι πιο κρύα και ήσυχη από την 380, τα παιχνίδια είναι - νικάει ο ένας σε αυτό, χάνει στο άλλο κτλ- άρα είναι τελικά επιλογή "στρατοπέδου" του καθενός καθώς και άλλα features (δωρεάν παιχνίδια, να σβήνουν οι ανεμιστήρες όταν δεν υπάρχει φόρτος και άλλα προγράμματα).

    Λέω ότι δεν ενδιαφέρει τόσο τους gamers, τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν αρχίσει και βασίζονται χαρακτηριστικά παιχνιδιών πάνω στο GPGPU (direct compute) ώστε να ελαφρύνουν τον φόρτο από την CPU. Οι gamers ενδιαφέρονται περισσότερο για τα FPS, όπως λες η 270 είναι παραπλήσια της 285 στο Compute (+300 πόντοι η 285) αλλά σε παιχνίδια η 285 έχει περίπου 15 FPS παραπάνω κάτι που έχει περισσότερο αντίκτυπο στους gamers. Όπως λες, σαν gamer δε σε ενδιαφέρει η κατανάλωση/θερμοκρασία αλλά στην mainstream και κάτω κατηγορία οι περισσότεροι δεν έχουν και τα καλύτερα τροφοδοτικά / κουτιά κτλ για επαρκή τροφοδότηση / ψύξη. Άρα αυτούς ίσως τους νοιάζει κάπως η κατανάλωση, μιας και δε θα διαθέτουν χρήματα και για αναβάθμιση τροφοδοτικού.

  • Καμιά γνώμη για sli/cf; Μπορεί να συμφέρει περισσότερο απ τ να πάρεις 1 κάρτα με 500ευρώ πχ να πάρεις 2 των 250... τι λετε;

  • @Gvirginia, το καταλαβαίνω αυτό που λες, αλλά δε με αφορά με ποιον τρόπο θα την προμηθευτεί ο καθένας της κάρτα του. Εγώ κάνω έρευνα στην αγορά σύμφωνα με την ελάχιστη τιμή εκκίνησης. Aπό εκεί και πέρα, καθένας κρίνει μόνος του.

    Για την 960 που λες, αναγκαστικά θα πάω με τα fps εδώ αν και πριν αναθεωρήσω έγραφα ότι είναι και πιο δροσερή και χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά θα δώσω τη νίκη στην 380 λόγω τον benchmark που επανεξέτασα.

    Όσο για το τελευταίο με την 270 και την 285, παρατήρησα κάποια διαφορά στα frames αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο λες. πάνω κάτω είναι στα ίδια.

    Το άρθρο αυτό δεν είναι οικονομικός οδηγός για να κάνεις την καλύτερη επιλογή με χαμηλό κόστος, αλλά μέσα από σύγκριση σε κάθε εύρος τιμών, ποια είναι η ιδανική επιλογή. αν κάποιος αναζητά να αναβαθμιστεί σε κάρτα και δε δίνει λεφτά για τροφοδοτικό, δεν μπορώ να μη γράψω για όλους τους άλλους κάτι.

  • @Γιάννης Υπάρχουν προβλήματα με το CF/SLI, όπως να μην το υποστηρίζουν κάποια παιχνίδια ή να μην λειτουργεί τόσο καλά κτλ. Το DX12 ίσως βελτιώσει κάποια πράγματα, αλλά όπως λένε οι περισσότεροι καλύτερα να πάρεις μία δυνατή κάρτα παρά να ψάχνεσαι.
    Μακροχρόνια δε συμφέρει, αν πάρεις τώρα 2 250άρες σε 2-3 χρόνια θα τις πουλήσεις πόσο? 80€ τη μία? Θα βγάλεις 160€ από τα 500€ που έδωσες. Αν πάρεις μία 500άρα τότε την πουλάς ~250-300€.

    @Δημήτρης Μηλόπουλος Ναι, με τα τελευταία benchmarks (πχ για την 380X ) έχουν ανέβει οι επιδόσεις της 380. Όταν είχαν βγει ήταν στα ίδια επίπεδα, τώρα φαίνεται η 380 να είναι 13% καλύτερη της 960. Άρα φαίνεται δούλεψε πάνω στα drivers η AMD.

    Να αναφέρουμε επίσης ότι η Nvidia δίνει και δωρεάν παιχνίδια μαζί με κάποιες κάρτες της, κάτι που έχω την εντύπωση πως η AMD σταμάτησε να κάνει.

    Συμπέρασμα: Ότι και να λένε οι οδηγοί, φίλοι κτλ ψάξτε μόνοι σας τα τελευταία benchmarks στα διάφορα sites (το Techpowerup έχει βάση δεδομένων για reviews κάποιας κάρτας από όλα τα site)

  • Πιο AMD οπαδος πεθαινεις,,πραγματικα!!Παρτε gtx970 οσοι θελετε μαγκες..Η καλυτερη καρτα σε ολα τιμη,επιδοσεις,θερμοκρασια κ.λ.π 1080p αναλυση οθονης που εχουν το 99% των gamers ολα ultra/high 60 fps και με παλιο μαλιστα i5 750 στα 3.7 αλλα και στα 2.6 που ηταν θεμα δεν ειχα σχεδον σε κανενα παιχνιδι για 60αρι καρε..

  • Αντί να κράζετε, μήπως θα ήταν καλύτερο να επιχειρηματολογούσατε γιατί αυτό που πιστεύετε είναι καλύτερο? Λέω μήπως...

    @Νικος Η 970 είναι περίπου ισάξια σε επιδόσεις με την 390. Σε κάποια παιχνίδια χάνει η μία σε κάποια η άλλη. Ναι η 390 θα σου δώσει και αυτή 60 fps στα 1080p... Οδηγός αγοράς είναι, όχι νόμος του κράτους.

  • Δευτερον καλο θα ηταν να αναφερθει το θεμα του "bottleneck" που ειναι μειζον ειδικα στο θεμα της αγορας καρτας γραφικων..προφανως δεν μπορεις να περιμενεις απο μια καρτα γραφικων των 400+ ευρω τις επιδοσεις που επρεπε, αν την κουμπωσεις σε ενα PC που συνολικα κοστιζει οσο και η καρτα γραφικων(οσο καινουργιο και αν ειναι το PC)

    Τελος δεν μπορω να λαβω σοβαρα υποψιν ενα αρθρο στο οποιο ο αρθρογραφος δηλωνει στην αρχη: "Υπενθυμίζω ότι δεν είμαι οπαδός καμίας εταιρείας.." και σχεδον σε ολες την κατηγοριες η AMD κερδιζει..(Υπενθυμιζω χωρις benchmarks).

  • ενταξει..προσπαθω εδω και ποση ωρα να ποσταρω ενα ολοκληρωμενο σχολιο και δεν το δεχεται..

  • καταρχην δεν υπαρχουν δειγματα benchmarks απο τις συγκρισεις αλλα ουτε πηγες..
    καλο θα ηταν να αναφερονται μοντελα της καθε καρτας γραφικων και εταιριες (π.χ. η gtx 960 βγαινει σε 3 εκδοσεις απο την γιγαμπαιτ με διαφορετικoυς χρονισμους, αρα και επιδοσεις) και οχι γενικες ονομασιες των chipset..

  • για ολους του λογους λοιπον που προαναφερω (με σειρα απο κατω προς τα επανω), θεωρω πως το αρθρο ειναι παραπλανητικο..

  • @Μπαμπης Ο άνθρωπος γράφει: "Όποιος διαφωνεί με τις προτάσεις και θεωρεί ότι μπορεί να αγοράσει καλύτερη κάρτα σε κάποιο εύρος, να μου δείξει την τιμή και την κάρτα να προβώ σε διορθώσεις, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ακόμα κι αν σας εγγυώμαι ότι έψαξα διεξοδικά, κάτι μπορεί να διέφυγε της προσοχής μου."

    Και εγώ διαφωνούσα σε κάποια πράγματα, γιατί είχα κοιτάξει παλιά benchmarks όπου πχ η 960 ήταν ίσα με την 380. Σύμφωνα με το review του TPU για την 380Χ, η κανονική 380 είναι 13% πιο γρήγορη από την 960.

    Επίσης στην αρχή του άρθρου γράφει τι θεωρεί σημαντικό σε κάθε κάρτα που συγκρίνει... Είπε η AMD "ας πληρώσουμε τον Μηλόπουλο να τα οικονομήσουμε από την τεράστια αγορά της Ελλάδας"..Ότι να'ναι

  • @GVirginia, δεν υπάρχει λόγος να κάτσεις να ασχοληθείς περισσότερο. Και μόνο που που είπε για την GTX960 σε άλλες εκδόσεις και επιδόσεις είναι αρκετό. Οι υπερχονισμένες και μπουσταρισμένες GTX 960 4GB έχουν περίπου 270-280 ευρώ. Θα την προτιμήσεις από την R9 380X 4GB που είναι στα ίδια λεφτά; Eδώ δεν είναι καν καλύτερη από την R9 280X 3GB.

  • Gvirginia δεν νομιζω οτι πλησιαζει ουτε στο ελαχιστο εναν "οδηγο αγορας" οταν αναφερεσαι στο μεγαλυτερο μερος του αρθρου για της επιδοσεις της AMD χωρις σχεδον καθολου αναφορες σε επιδοσεις της "αντιπαλης" nvidia (την οποια απλα την αναφερει σαν το "αλλο ακρο")..καμια συγκριση δεν αντιληθφηκα..
    και βλεπεις οτι αναφερεσαι σε BENCHMARKS! ..κατι τι οποιο λαμπει δια της απουσιας απο το αρθρο..

    εκτος αυτου θα πρεπει να λειπουν οι εκφρασεις "δαγκωτο AMD" η "η λογική λέει να επιλέξετε την AMD"..σαν στοχευμενη διαφημιση ακουγεται..

    το οτι ναναι μαλλον ειναι για το αρθρο που διαβασαμε ολοι..με ολο το σεβασμο..απλα να προσεχουμε τι γραφουμε γτ υπαρχει κοσμος που τα διαβαζει..

  • ναι Δημητρη, δεν υπαρχει λογος να ασχοληθουμε περισσοτερο..αλλωστε εσυ σαν αρθρογραφος συμφωνεις με οτι γραφει πιο πανω σε ενα σχολιο η GVirginia..κυριως με το "Συμπέρασμα: Ότι και να λένε οι οδηγοί, φίλοι κτλ ψάξτε μόνοι σας τα τελευταία benchmarks στα διάφορα sites (το Techpowerup έχει βάση δεδομένων για reviews κάποιας κάρτας από όλα τα site)"

    γιαυτο λοιπον ας παει απατο το αρθρο και ας κοιταξουμε αλλου καλυτερα για εναν "οδηγο αγορας" στις καρτες γραφικων..

  • @Mπαμπης, όπως βλέπεις, ανά ποσά έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Στις προτάσεις αυτές έχω επιλέξει μία με δύο κάρτες΄και πολύ θα ήθελα να προτείνω κι άλλες Nvidia. Η Nvidia σου αρέσει δε σου αρέσει έχει κάρτες σε ποσά 170, 200, (270), 350, 580 και ανεβαίνει το ποσό, σε ευρώ. Η αγορά άδειασε από τις 7xx που δε βρίσκεις πλέον παντού. Αντιθέτως, 3 σερί χρονιές, η AMD έχει γεμίσει την αγορά με κάρτες που είναι σε όλα τα εύρη τιμών, 120, 150, 180, 200, 230, 250, 300, 320, 360, 450, 580 και ανεβαίνει. Αυτό που ε΄συ θα ήθελες να συμβεί είναι να κάτσουμε να πάρουμε benchmark άλλων που γίνονται συνήθως με i7 4770k και 16GB ή 32GB RAM και να κάτσουμε να κάνουμε σύγκριση σε fps σε πόσους τίτλους; 10; 15; 20; θες 30; που σημαίνει ότι θα γίνει καταιγισμός πληροφορίας, φωτογραφιών κλπ κλπ. Κάτι που είναι πολύ περιττό, γιατί οι επιλογές όλες όπως ξεκίνησα να γράφω αφορούν τα χαρακτηριστικά του Hardware. Δε σου αρέσουν τα 6 βασικά χαρακτηριστικά; Με 'γειά σου, με χαρά σου. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Εγώ ξεκίνησα και έγραψα λεφτά/χαρακτηριστικά. Σε αυτό δεν παραπλανώ, ψέματα δε γράφω και νομίζω ότι είμαι αρκετά έγκυρος. Είμαι και αρκετά τίμιος να παραδεχτώ όποια λάθη και μάλιστα το ίδιο ειλικρινής ψάχνοντας πάντα και τις επιδόσεις σε παιχνίδια για να κάνω σύγκριση. Αν δε σου αρέσει κάτι, να παραθέσεις τα στοιχεία σου, στοιχεία όμως και εγώ θα προβώ σε ενημέρωση του άρθρου όπως έκανα νωρίτερα το απόγευμα.

  • @Μπαμπης
    Ναι γι'αυτό το λόγο είναι οδηγός, για να βοηθήσει τους "άσχετους" τι κάρτα να αγοράσουν. Όποιος "ξέρει" ψάχνει περισσότερο και αποφασίζει. Αν διάβαζες τα σχόλια, τα οποία υπάρχουν σε ένα άρθρο για να γίνεται συζήτηση επί αυτού, θα έβλεπες ότι πχ εγώ θεωρώ την 750 Ti μία καλή κάρτα για αυτούς που δεν έχουν ισχυρό τροφοδοτικό μιας και οι περισσότερες υλοποιήσεις δεν χρειάζονται επιπλέον τροφοδοσία πέρα από της PCI-E. Δε σημαίνει όμως ότι είναι καλύτερη της 370 σε αυτή την τιμή. Επίσης τα benchmarks όπως είπαμε αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη ανάλογα τα drivers.

    Στις 2 τελευταίες κατηγορίες γράφει ότι είναι επιλογή σου ποια εταιρεία θα επιλέξεις γιατί έχουν όλες τις ίδες επιδόσεις.
    Στην "350-420" πάλι έχεις ισοπαλία αλλά σου λέει αν θες να παίξεις σε υψηλές αναλύσεις (UHD) όπου παίζει ρόλο το μέγεθος της μνήμης, τότε πάρε την AMD που έχει 8 GB.
    Στην "270-320" η AMD δεν έχει αντίπαλο γιατί η Nvidia δεν έχει παραπλήσια τιμολογιακά κάρτα (μέχρι να βγει η 960 Ti).
    Άρα από πού και ως πού προμοτάρει τις AMD? Αν ήθελε να το κάνει αυτό, θα έλεγε ότι οι Nvidia έχουν πρόβλημα με τα Windows 10 (είχε γίνει χαμός).

    Αν δεις σε ξένα site τους "οδηγούς", είναι στο ίδιο στυλ και γενικά η AMD συνήθως κερδίζει στο Performance / € κομμάτι. Έχω και εγώ πολλές ενστάσεις πάνω στο άρθρο, όπως ότι δεν πρέπει να είναι μέτρο σύγκρισης επιδόσεων ο δίαυλος επικοινωνίας, αλλά δεν έκραξα. Έκατσα και συζήτησα, ανέφερα benchmarks γιατί αυτός είναι ο σκοπός των σχολίων. Να αντικρούουν τον αρθρογράφο, αλλιώς δεν θα υπήρχε δυνατότητα σχολίων από κάτω.

    ΥΓ: "Ο" Gvirginia. Για κάποιο λόγο όλοι νομίζουν ότι με λένε Βιργινία και είμαι ανίκαν"η" να γράψω το όνομα στα Ελληνικά...

  • @Δημήτρης Μηλόπουλος Συμβουλή, μην παίρνεις ποτέ στα σοβαρά τα σχόλια στο wccftech. Είναι γεμάτο troll. (εφόσον εννοείς ότι τη χολή την είδες στα σχόλια και όχι στο άρθρο)

  • Θα συμφωνήσω με το συντάκτη. Δεν είμαι οπαδός κάποιας από τις 2. Αλλάζω εταιρία χωρίς να το πολυσκέφτομαι ανάλογα με την χρήση και την εκάστοτε ευκαιρία. πχ. όπως είπε ο @gvirginia, σε φίλο με μικρό τροφοδοτικό του πρότεινα 750ti. Για μένα έχω μια 260x γιατί την είχα βρει σε καλή τιμή.
    +-5FPS δε κάνουν διαφορά. Ανάλογα με το budget σου, διαλέγεις αυτό που θες. Ακόμα και το design μετράει για πολλούς.

    Μην δίνετε μεγάλη σημασία στα benchmarks. Και στα παιχνίδια οι διαφορές μπορεί να είναι μεγάλες ανάλογα με τον προγραμματιστή. Τόσα χρόνια όλα ήταν optimized για nvidia. Τώρα με την AMD να κατασκευάζει xbox/ps4 λογικό είναι ότι θα γύρει στο κόκκινο η ζυγαριά. Όπως και στους πυρήνες. Ήδη πολλά παιχνίδια συστήνουν 8πύρηνο.

    Κατ' εμε, πάρτε μια κάρτα με το καλύτερο δυνατό chip στο εύρος που έχετε βάλει. Οι custom από τις εταιρείες δεν είναι ιδανικές. πχ μια 128bit κάρτα δεν υπάρχει λόγος να έχει 4Gb γιατί δε πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει (αποτελεσματικά τουλάχιστον).

  • Δεν το λέω για σχόλια, το λέω για τα benchmark που στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άνθρωποι που τα πραγματοποιούν την αναφέρουν σαν μεσαιομικρή κάρτα. Εγώ εξ αρχής την είχα πάρει σαν μεσαία mainstream επιλογή. Ψάχνοντας παραπάνω τελικά δε με ικανοποίησε. Μάλιστα, για την GTX 960 έλαβα ένα mail από μη ικανοποιημένο αγοραστή της GTX 960 λέγοντας ότι καλά κάνω και δεν τη συγκρίνω με μεσαίες προς καλές αφού δεν ανήκει εκεί.

    GVirginia -> golden virginia

  • Ναι και εμένα ήταν στις επιλογές μου η 960 γιατί εκτός από ικανοποιητικές επιδόσεις, είχε παιχνίδι δώρο και έχω μία ελαφρά κλίση προς την πράσινη μεριά. Αν όμως έπαιρνα τώρα μία κάρτα, αυτή θα ήταν η 380 μόνο και μόνο για να δοκιμάσω τους νέους drivers. Αλλά μιας και είμαι με τα εξαιρετικά Intel HD 3000, αφού με ταλαιπώρησε η 560 Ti με τα "Display driver has stopped responding" και την έστειλα για 50€, θα περιμένω μέχρι να βγουν οι νέες σειρές, έτσι και αλλιώς δεν παίζω αυτό το διάστημα.
    Θέλω να δω και τι θα γίνει με το DX 12 και το Vulκan πριν διαλέξω "στρατόπεδο".

    Ναι, Golden Virginia.

  • Ωραίο άρθρο απλά θέλει κάποιες διορθώσεις στις τιμές. Δεν ξέρω όταν το έγραφες αν ήταν τα πράγματα διαφορετικά, αλλά πλέον σε μαγαζί ελληνικό την r7 260x, δε τη βρίσκεις με 100-120 ευρώ. Και θεωρώ πως εφόσον τη δεδομένη στιγμή η 750 ti είναι στα 110 ευρώ, θα πρεπε να είναι ο νικητής της κατηγορίας Entry level.

  • Man kalispera endiaferon to athro sou.kalos erotisei 1xalia aglika. exo tin sarfire 7850 karta grafikon tis amd,sta 2 gb kai 256bet .teleutea glykokitazo tin rx480 me 8gbram sto episimo sait tis amd tin exoun sta 250 konta axizei na doso tosa h mapa to karpouzi
    To sistima pou exo einai
    Fx8350 4000+ mhz
    8 giga ram
    Mitriki den thymame ala einai m2+m3
    800wat axizi?

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Δημήτρης Μηλόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.