HGST Ultrastar He6, Σκληρός δίσκος με ήλιο και χωρητικότητα 6ΤΒ

Σήμερα, οι ανάγκες για χώρο αποθήκευσης δεδομένων είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Οι ανάγκες για ακόμα περισσότερες δυνατότητες αποθήκευσης στο σύννεφο, χωρίς παράλληλα να αυξάνεται το ενεργειακό αλλά και το φυσικό αποτύπωμα, είναι επίσης μεγαλύτερες για τις εταιρείες που διαθέτουν τέτοιες υπηρεσίες. Η εταιρεία HGST (Hitachi Global Storage Technologies) που ανήκει από το 2012 στην Western Digital ανακοίνωσε τον πρώτο σκληρό δίσκο με χωρητικότητα 6TB.

O Ultrastar He6, όπως είναι η ονομασία του σκληρού δίσκου διαθέτει 7 platters (7Stac design) και κάνει χρήση είτε του πρότυπου διασύνδεσης SAS είτε του SATA III (6Gbps).

Μία σημαντική καινοτομία είναι ότι στο εσωτερικό του (ο σκληρός δίσκος είναι ερμητικά σφραγισμένος με μία μέδοδο που η εταιρεία ονομάζει HelioSeal), αντί για αέρα διαθέτει αέριο ήλιο. Χάρη στην μικρότερη πυκνότητα του συγκεκριμένου αέριου, δημιουργούνται σημαντικά λιγότερες τριβές στο εσωτερικό του σκληρού δίσκου, με αποτελέσμα να παρατηρείται μείωση στην θερμοκρασία λειτουργίας έως και 5 βαθμούς Κελσίου καθώς και μείωση στην κατανάλωση από 23% έως και 25% σε κατάσταση αδράνειας και από 18% έως και 36% σε κατάσταση λειτουργίας.

Πηγή

Σχόλια

  • @Dante, δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για το κόστος ακόμα. Λογικά, θα είναι αρκετά ακριβότερος από τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους. Εξάλλου, το συγκεκριμένο μοντέλο ανήκει στην κατηγορία "enterprise" και δεν απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε τελικούς χρήστες, αλλά κυρίως σε εταιρείες, data centers κ.λπ. Το ότι δεν έχει ανταγωνισμό αυτή την στιγμή στην αγορά επίσης, δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα όσο αγορά στο κόστος του.

  • Το μελλον παρ' ολα αυτα ειναι στους SSD. Εκει θα πρεπει να εστιασουν σε καινοτομιες αλλα κ σε τροπους φτηνης παραγωγης.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Τάσος Βαρνάβας

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.