Computers

IBM Summit: Υπερυπολογιστής βοηθά στην καταπολέμηση του κορωνοϊού

Η IBM είναι η περήφανη δημιουργός του ισχυρότερου υπερυπολογιστή στον κόσμο, ο οποίος ονομάζεται IBM Summit. Ο υπερυπολογιστής ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από ερευνητές με σκοπό τον εντοπισμό χημικών ενώσεων οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Πώς βοήθησε ο υπερυπολογιστής

Οι ερευνητές ζήτησαν και έλαβαν άδεια για έκτακτη χρήση του IBM Summit, για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις αναλύσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Χάρη στον Summit οι ερευνητές είχαν στα χέρια τους τα πρώτα αποτελέσματα μέσα σε δύο ημέρες. Αν είχαν χρησιμοποιήσει συμβατικούς υπολογιστές θα απαιτούνταν μήνες για την ανάλυση των ίδιων δεδομένων.

Καθώς οργανισμοί σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν θεραπεία για τον κορωνοϊό, ο υπερυπολογιστής της IBM βοήθησε τους ερευνητές να εντοπίσουν 77 μικρομοριακές ενώσεις, οι οποίες αξίζει να διερευνηθούν.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο υπέρυπολογιστης έχει τη δυνατότητα να προσομοιώνει χιλιάδες ενώσεις αναζητώντας εκείνες οι οποίες είναι πιο πιθανό να δεσμεύονται με την πρωτεΐνη του κορωνοϊού, που επιτρέπει στον ιό να μολύνει τα κύτταρα του ξενιστή.

Ποιος είναι ο IBM Summit

Ο Summit διαθέτει μέγιστη επεξεργαστική ισχύ 200 petaflops, χάρη σε 4.608 κόμβους διακομιστών που ο καθένας τους είναι εφοδιασμένος με δύο επεξεργαστές IBM POWER9 και έξι GPU Nvidia Tensorcore V100.

H ΙΒΜ έχει τοποθετήσει των Summit εντός του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ή πιο απλά στο ORNL. Ο υπερυπολογιστής είναι ικανός να πραγματοποιεί πρωτοφανείς υπολογιστικές διαδικασίες, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο έναν κόσμο απέραντων δυνατοτήτων σε διαφόρους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η υγεία.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 20 Μαρτίου 2020 14:56

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Χάρης Αναγνωστόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.