Intel Labs, Eπεξεργαστής με 48 πλήρως προγραμματιζόμενους πυρήνες

Ερευνητές της Intel Labs παρουσίασαν έναν πειραματικό επεξεργαστή 48 πυρήνων ο οποίος επαναπροσδιορίζει πολλές από τις προσεγγίσεις που επικρατούν σήμερα όσον αφορά στον σχεδιασμό των υπολογιστών. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της έρευνας είναι να προσθέσει νέες δυνατότητες στους μελλοντικούς υπολογιστές.

Παρόλο που η Intel θα περιλάβει βασικά χαρακτηριστικά σε νέες σειρές επεξεργαστών Core στις αρχές του επόμενου έτους και θα παρουσιάσει επεξεργαστές 6 πυρίνων (και 8 πύρινων αργότερα το 2010), το συγκεκριμένο πρωτότυπο περιέχει 48 πλήρως προγραμματιζόμενους πυρήνες επεξεργασίας Intel, τους περισσότερους που υπήρξαν ποτέ σε ένα μόνο τσιπ πυριτίου. Περιλαμβάνει επίσης ένα υψηλής ταχύτητας δίκτυο on-chip για την ανταλλαγή πληροφοριών, παράλληλα με τις πρόσφατα ανακαλυφθείσες τεχνικές διαχείρισης της ενέργειας που επιτρέπουν και στους 48 πυρήνες να λειτουργούν αποδοτικά με ενέργεια μόλις 25 watt, ή με 125 watts όταν φτάνει στη μέγιστη απόδοση (περίπου τόσο όσο οι επεξεργαστές της Intel σήμερα και μόλις όσο δύο τυπικοί ηλεκτρικοί λαμπτήρες ενός νοικοκυριού).

Η Intel σχεδιάζει να κατασκευάσει 100 ή περισσότερα τσιπ για πειραματική χρήση από δεκάδες συνεργάτες της σε όλο τον κόσμο στη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα στον τομέα της έρευνας με στόχο την ανάπτυξη νέων εφαρμογών λογισμικού και πρότυπα/μοντέλα προγραμματισμού για μελλοντικούς επεξεργαστές πολλαπλών πυρήνων.

Επεξεργάστηκε την 14 Φεβρουαρίου 2022 15:29

Σχόλια

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.