SuperMUC, Ο τέταρτος πιο ισχυρός υπερυπολογιστής του κόσμου τρέχει SUSE Linux

Ο SuperMUC είναι εγκατεστημένος στο Leibniz Supercomputing Centre (LRZ), της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία γιόρτασε τα 50ηκοστά της γενέθλια με την έναρξη της λειτουργίας του τέταρτου πιο ισχυρού υπερυπολογιστή στον κόσμο.

O SuperMUC είναι κατασκευασμένος από την IBM και τρέχει SUSE Linux Enterprise Server, ενώ κατέχει τον τίτλο του ταχύτερου υπερυπολογιστή στην Ευρώπη. Το κορυφαίο χαρακτηριστικό του είναι ότι η ενέργεια που παράγει χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των κτιρίων του πανεπιστημίου, κάτι που μάλλον δεν δυσκολεύεται να κάνει, μιας και έχει 155.000 πυρήνες, ικανούς να φτάσουν σε επεξεργαστική ισχύ τα 3 petaflops. Η μνήμη του έχει 324 terabytes.

Ωραίος είναι, να τον πάρω για το σπίτι, για να γράφω πιο γρήγορα τα άρθρα στο Techblog;

Πηγή

Σχόλια

  • Καλέ και μαζί σου τον παίρνεις , διπλώνει και δεν πιάνει και χώρο!

  • Ρε παιδια μονο ο Νικος Καιμακαμης γραφει τα αρθρα στο Techblog και ο Κωστας τιποτα.....
    Οχι οτι εχω κατι με τον Νικο αλλα ενα hands-on απο το Κωστα εχουμε καιρο να δουμε!
    Που ειναι ο Κωστας οεο;;

    • Nick, Διακοπεύω και επιστρέφω για λίγο την επόμενη εβδομάδα και φεύγω αργότερα για χωριό! Δεν δικαιούμαι και εγώ λίγη ξεκούραση?! Ο Νίκος τα πάει πολύ καλά και κρατάει και εμένα ενήμερο για τις τεχνολογικές εξελίξεις με τα άρθρα του εδώ στο Techblog ;)

  • Το Crysis θα το τρεξει σιγουρα αν υπαρχει για SUSE Linux φυσικα, αν και taso δεν υπαρχει περιπτωση να παρεις τετοιο υπολογιστη ακομη και στα πιο τρελα σου ονειρα.

  • Φανάσου να το πάρεις σπίτι να βάλεις να παίξεις και να κολλάει!!!! χαχαχαχαχα!!!!

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.