Hackers: Κίνητρο το οικονομικό ώφελος

, Hackers: Κίνητρο το οικονομικό ώφελοςΗ πρόσφατη έκδοση της έκθεσης Internet Security Threat Report, που δημοσιεύθηκε από την Symantec δείχνει ότι οι φορείς των διαδικτυακών επιθέσεων (attackers) βελτιώνουν τις μεθόδους επίθεσης τους με στόχο τη δημιουργία διεθνών δικτύων συνεργασίας για την υποστήριξη αυξανόμενων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Οι «διαδικτυακοί εγκληματίες» συνεχίζουν να έχουν ως κίνητρο το οικονομικό όφελος και σχεδιάζουν πιο στοχευμένες, κακόβουλες απειλές, στην προσπάθεια τους να παραμείνουν ασύλληπτοι κατά τη διάρκεια υποκλοπής εμπιστευτικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, η Symantec αναφέρει περισσότερα από 6 εκατομμύρια bots, δηλαδή μολυσμένους υπολογιστές που ανταποκρίνονται στις εντολές ενός απομακρυσμένου εισβολέα, σε παγκόσμια βάση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2006, μια αύξηση της τάξης του 29% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Ενώ ο όγκος των υπολογιστών που είχαν μολυνθεί από bots αυξήθηκε, η Symantec παρατήρησε μείωση κατά 25% στον αριθμό των servers που χρησιμοποιήθηκαν για τη μετάδοση εντολών σε αυτά τα bots.

Η μείωση αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιτυχημένων προσπαθειών για την αποσύνδεση αυτών των servers, που οδήγησαν τους διαχειριστές των δικτύων bot στην ενοποίηση των δικτύων τους και στην αύξηση του μεγέθους των υπαρχόντων δικτύων. Επιπλέον, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στα Trojans κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, που κατέδειξε ότι οι εισβολείς φαίνεται να απομακρύνονται από τα mass-mailing worms και να στρέφονται προς τα Trojans. Σύμφωνα με την έκθεση, τα Trojan αποτέλεσαν το 45% των 50 πιο σοβαρών δειγμάτων επιβλαβούς κώδικα, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση της τάξης του 23% σε σχέση με τους πρώτους έξι μήνες του 2006.

Παράλληλα, η Symantec ανέφερε μια μεγάλη αύξηση στο αριθμό των μη γνωστών μέχρι σήμερα zero-day τρωτών σημείων (vulnerabilities), στοιχείο που αυξάνει την έκθεση των καταναλωτών και επιχειρήσεων στις άγνωστες απειλές.
Εφόσον, τα τρωτά σημεία τέτοιου τύπου διαπιστώνονται μόνο όταν αξιοποιούνται από τους εισβολείς, έχουν αναδειχθεί σε προτιμώμενο εργαλείο για την αποστολή στοχευμένων επιθέσεων που μολύνουν τους στόχους με επιβλαβή κώδικα. Η Symantec κατέγραψε 12 zero-day vulnerabilities κατά το β’ εξάμηνο του 2006, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Τα Zero day vulnerabilities διαπιστώνονται από έμπειρους ερευνητές ή αγοράζονται μέσω μαύρης αγοράς στο Internet με στόχο εγκληματικές ενέργειες, όπως την εκμετάλλευση συστημάτων για την εγκατάσταση επιβλαβούς κώδικα, adware, ή άλλων κακόβουλων εφαρμογών.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Android Malware malware

Android: Malware “προσποιείται” ότι είναι το Uber για να κλέψει κωδικούς

Άλλη μια εκδοχή του Android.Fakeapp Trojan εντόπισε η Symantec, η οποία αυτή τη φορά μιμείται το UI του Uber, προκειμένου να ξεγελάσει τους χρήστες να εισάγουν τους κωδικούς τους.

Computers Linux Symantec virus

Symantec, Ιός στοχεύει συσκευές με Linux συνδεδεμένες με το Internet

Ο Kaoru Hayashi, αναλυτής της Symantec δημοσίευσε μία αναφορά που κάνει λόγο για ένα ιό τύπου ”worm” που προσβάλει συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Internet και έχουν λειτουργικό σύστημα Linux. Ο ιός έχει όνομα Linux.Darlloz και επιτίθεται σε CPUs που βρίσκουμε μέσα σε διάφορες συσκευές όπως σε router, κάμερες ασφαλείας, βιομηχανικά συστήματα ελέγχου και φυσικά […]

Smartphones Smartphones Symantec

Από τα κινητά που χάνονται τα μισά επιστρέφουν στον κατόχους τους

Η Symantec πραγματοποίησε ένα ενδιαφέρον πείραμα για να αναδείξει το πρόβλημα της απώλειας των προσωπικών και εταιρικών μας στοιχείων. Φόρτωσε με ψεύτικα στοιχεία 50 κινητά τηλέφωνα και τα “έχασε” σε κεντρικά σημεία αμερικάνικων μεγαλουπόλεων φροντίζοντας πρώτα να τα παρακολουθεί με δικό της spyware λογισμικό. Τα αποτελέσματα έδειξαν σε πάνω από το 80% των κινητών ελέγχθηκαν […]

Software Android Symantec

Android.Counterclank, Malware απειλεί 5 εκατομμύρια συσκευές Android

Η γνωστή εταιρεία ασφαλείας Symantec μας προειδοποιεί ότι διαδίδεται αυτή την εποχή ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο malware που είναι πιθανότατα σε θέση να επιτρέπει την υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων που έχουμε αποθηκεύσει στο Android smartphone ή tablet μας. Το malware είναι γνωστό ως Android.Counterclank και μπορεί μέχρι σήμερα να έχει προσβάλει ακόμη και 5 εκατομμύρια συσκευές Android […]