Hackers: Κίνητρο το οικονομικό ώφελος

HackΗ πρόσφατη έκδοση της έκθεσης Internet Security Threat Report, που δημοσιεύθηκε από την Symantec δείχνει ότι οι φορείς των διαδικτυακών επιθέσεων (attackers) βελτιώνουν τις μεθόδους επίθεσης τους με στόχο τη δημιουργία διεθνών δικτύων συνεργασίας για την υποστήριξη αυξανόμενων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Οι «διαδικτυακοί εγκληματίες» συνεχίζουν να έχουν ως κίνητρο το οικονομικό όφελος και σχεδιάζουν πιο στοχευμένες, κακόβουλες απειλές, στην προσπάθεια τους να παραμείνουν ασύλληπτοι κατά τη διάρκεια υποκλοπής εμπιστευτικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, η Symantec αναφέρει περισσότερα από 6 εκατομμύρια bots, δηλαδή μολυσμένους υπολογιστές που ανταποκρίνονται στις εντολές ενός απομακρυσμένου εισβολέα, σε παγκόσμια βάση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2006, μια αύξηση της τάξης του 29% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Ενώ ο όγκος των υπολογιστών που είχαν μολυνθεί από bots αυξήθηκε, η Symantec παρατήρησε μείωση κατά 25% στον αριθμό των servers που χρησιμοποιήθηκαν για τη μετάδοση εντολών σε αυτά τα bots.

Η μείωση αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιτυχημένων προσπαθειών για την αποσύνδεση αυτών των servers, που οδήγησαν τους διαχειριστές των δικτύων bot στην ενοποίηση των δικτύων τους και στην αύξηση του μεγέθους των υπαρχόντων δικτύων. Επιπλέον, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στα Trojans κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, που κατέδειξε ότι οι εισβολείς φαίνεται να απομακρύνονται από τα mass-mailing worms και να στρέφονται προς τα Trojans. Σύμφωνα με την έκθεση, τα Trojan αποτέλεσαν το 45% των 50 πιο σοβαρών δειγμάτων επιβλαβούς κώδικα, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση της τάξης του 23% σε σχέση με τους πρώτους έξι μήνες του 2006.

Παράλληλα, η Symantec ανέφερε μια μεγάλη αύξηση στο αριθμό των μη γνωστών μέχρι σήμερα zero-day τρωτών σημείων (vulnerabilities), στοιχείο που αυξάνει την έκθεση των καταναλωτών και επιχειρήσεων στις άγνωστες απειλές.
Εφόσον, τα τρωτά σημεία τέτοιου τύπου διαπιστώνονται μόνο όταν αξιοποιούνται από τους εισβολείς, έχουν αναδειχθεί σε προτιμώμενο εργαλείο για την αποστολή στοχευμένων επιθέσεων που μολύνουν τους στόχους με επιβλαβή κώδικα. Η Symantec κατέγραψε 12 zero-day vulnerabilities κατά το β’ εξάμηνο του 2006, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Τα Zero day vulnerabilities διαπιστώνονται από έμπειρους ερευνητές ή αγοράζονται μέσω μαύρης αγοράς στο Internet με στόχο εγκληματικές ενέργειες, όπως την εκμετάλλευση συστημάτων για την εγκατάσταση επιβλαβούς κώδικα, adware, ή άλλων κακόβουλων εφαρμογών.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers HP

Polaris: Υπερυπολογιστής exascale θα τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2022

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και η Hewlett Packard Enterprise εισέρχονται στην exascale εποχή παρουσιάζοντας έναν νέο υπερυπολογιστή.

Computers Intel

Σπάει το φράγμα των 5 GHz ο νέος επεξεργαστής Intel 11ης Γενιάς

Το νέο U Series chip 11ης Γενιάς της Intel θα μπορεί να φτάνει σε συχνότητα λειτουργίας τα 5 GHz με τον ένα πυρήνα.

Computers Apple Apple iMac iPad Pro

Apple M1: Developer εντοπίζει κενό ασφαλείας που δεν διορθώνεται

Ο developer Hector Martin ανακάλυψε ένα κενό ασφαλείας που φαίνεται να επηρεάζει όλες τις συσκευές με το Apple M1 Chip.

Computers ebay Bitcoin

Φθηνά CPU, SSD και μητρικές αναμένεται να γεμίσει σύντομα το eBay

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, ως γνωστόν, βασίζεται στην παράλληλη λειτουργία GPUs, οπότε όλα τα υπόλοιπα οδεύουν προς πώληση.