Με τη βοήθεια cloud computing υπάλληλος της Google υπολόγισε 31 τρισεκατομμύρια ψηφία του π

Αριθμός π, Με τη βοήθεια cloud computing υπάλληλος της Google υπολόγισε 31 τρισεκατομμύρια ψηφία του π

Αριθμός π, Με τη βοήθεια cloud computing υπάλληλος της Google υπολόγισε 31 τρισεκατομμύρια ψηφία του π

Μια υπάλληλος της Google από την Ιαπωνία έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τον αριθμό των ψηφίων του π που υπολόγισε. Η Emma Haruka Iwao, η οποία εργάζεται ως σύμβουλος των προγραμματιστών του cloud στη Google, υπολόγισε 31.415.926.535.897 ψηφία, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 22.459.157.718.361 ψηφίων που είχε επιτευχθεί το 2016.

Παρόλο που η Emma Haruka Iwao, για να υπολογίσει τα ψηφία του αριθμού π, χρησιμοποίησε το ίδιο πρόγραμμα με τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, το πλεονέκτημά της ήταν η χρήση του υπολογιστικού μηχανισμού της Google, το οποίο βασίζεται στην cloud αποθήκευση και διαχείριση δεδομένων. Τα 31 τρισεκατομμύρια ψηφία του π υπολογίστηκαν από 25 εικονικές μηχανές σε 121 ημέρες.

Αντίθετα, ο προηγούμενος κάτοχος ρεκόρ, Peter Trueb, χρησιμοποίησε μόνο έναν γρήγορο υπολογιστή, ο οποίος ήταν εξοπλισμένος με δώδεκα σκληρούς δίσκους 6TB, ώστε να μπορέσει να χειριστεί το τεράστιο σύνολο δεδομένων που παράγονταν κατά τη διαδικασία. Ο υπολογισμός των ψηφίων χρειάστηκε μόνο 105 ημέρες για να ολοκληρωθεί, αλλά το σύνολο των ψηφίων δεν ήταν αρκετό ώστε να διατηρήσει το παγκόσμιο ρεκόρ.

Η Emma Haruka Iwao μπορεί να καυχιέται ότι υπολόγισε 9 τρισεκατομμύρια επιπλέον ψηφία, αλλά μάλλον είναι απίθανο αυτός αριθμός να έχει οποιαδήποτε πραγματική χρήση. Για παράδειγμα, η NASA χρησιμοποιεί μόνο 15 ψηφία του αριθμού π για να καταφέρει να στείλει πυραύλους στο διάστημα, και η μέτρηση της ορατής περιφέρειας του σύμπαντος με ακρίβεια ενός ατόμου θα χρειαζόταν μόνο 40 ψηφία.

Η Google δημοσίευσε μία εμπεριστατωμένη θέση στο blog της που εξηγεί τα μαθηματικά πίσω από τον υπολογισμό των ψηφίων. Επιπλέον, αν θέλουμε να δούμε τα 31 τρις ψηφία, δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε τη δημοσίευση της Google που εξηγεί τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μανώλης

θα τον βάλω σαν password, εντάξει όχι και τα 31 τρις, μόνο κανά δις. :p

Αλέξανδρος

Και μετά θα πει και το γνωστό ανέκδοτο με τα πα-πα-πα-παπάκια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Apple ChatGPT Google

iOS 18: Google, OpenAI και Baidu οι πιθανοί συνεργάτες της Apple για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple έχει συζητήσει με την Baidu σχετικά με τη χρήση του παραγωγικού μοντέλου AI της κινεζικής εταιρείας.