4 συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες

Αγοράσατε μια νέα ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, με πλούσια τεχνικά χαρακτηριστικά που θα ζήλευαν ακόμα και οι επαγγελματίες του χώρου. Ξεκινήσατε να φωτογραφίζεται και να κάνετε πειραματισμούς. Το αποτέλεσμα όμως δεν σας ενθουσίασε. Μήπως φταίει η ψηφιακή, αναρωτιέστε και επεξεργάζεστε τις έξτρα λειτουργίες της.

Όχι δεν φταίει (και τόσο) η νέα σας ψηφιακή. Αναλόγως του θέματος που φωτογραφίζετε θα πρέπει να κάνετε και τις ανάλογες ρυθμίσεις. Διαβάστε περισσότερα για τέσσερις δημοφιλής συνθήκες φωτογράφισης, τοπία, κόντρα στον ήλιο, ηλιοβασίλεμα, πορτραίτο.

Τοπία
Δημιουργήστε το φωτογραφικό κάδρο με βάση τις νοητές ευθείες που σχηματίζει το θέμα σας.

Κόντρα στον ήλιο
Η κλασσική μέθοδος φωτογράφισης είναι να έχουμε το ήλιο «πλάτη». Το αποτέλεσμα των φωτογραφιών είναι ικανοποιητικό στερούνται όμως δυναμισμού και πρωτοτυπίας. Φωτογραφίστε κόντρα στον ήλιο «κρύβοντάς» τον πίσω από φυσικά εμπόδια ή απλά «βγάλετε» τον ελαφρώς έξω από το φωτογραφικό κάδρο.

Ηλιοβασίλεμα
Δημιουργήστε προσεκτικά το φωτογραφικό κάδρο ώστε ο ορίζοντας να παραμένει παράλληλος με την οριζόντια πλευρά του κάδρου. Για να διατηρήσετε την κόκκινο-πορτοκαλί απόχρωση του φωτός, ορίστε την λειτουργία εξισορρόπησης λευκού (white balance) στη θέση daylight.

Πορτρέτο
Επιλέξτε το φόντο να είναι λιτό απλό και μονόχρωμο. Ο μαλακός φωτισμός κολακεύει το ανθρώπινο πρόσωπο και μειώνει τις ατέλειες. Επιλέξτε εξωτερικό χώρο με φυσικό φως και κατά προτίμηση πρωινές και απογευματινές ώρες.

Επεξεργάστηκε την 29 Μαρτίου 2008 10:49

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.