Τα πρώτα “βιονικά” τριαντάφυλλα με ηλεκτρονικά κυκλώματα

Συχνά μιλάμε για το πως θα γίνει η “συγχώνευση” ανθρώπου και μηχανής, αλλά μια ομάδα Hλεκτρονικών Mηχανικών από το Linköping University Laboratory for Organic Electronics στην Σουηδία, κατάφερε για πρώτη φορά να συγχωνεύσει με επιτυχία φυτό και μηχανή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Magnus Berggren, χρησιμοποίησαν ημι-αγώγιμα πολυμερή για να δημιουργήσουν ένα αναλογικό και ένα ψηφιακό ηλεκτρονικό κύκλωμα μέσα σε ζωντανά τριαντάφυλλα. Το κλειδί είναι μια ουσία που ονομάζεται PEDOT-S, η οποία όταν απορροφάται από το σώμα του φυτού, δημιουργεί μια λεπτή μεμβράνη κατά μήκος των καναλιών που διανέμουν νερό και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο φυτό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φυτό να κάνει φυσικά transistors και ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Τα συνήθη προβλήματα με τα οργανικά ηλεκτρονικά (κρύο και υγρασία), λύνονται από το ίδιο το φυτό μέσω της ουσίας PEDOT-S που το προστατεύει από τον άνεμο και τη βροχή.

Πιθανές εφαρμογές της συγκεκριμένης έρευνας είναι να δημιουργηθεί μια σειρά από “έξυπνα φυτά” τα οποία μπορούν να ελεγχθούν από υπολογιστές, αποθηκεύοντας ενέργεια που έχει συλλεχθεί μέσω της φωτοσύνθεσης σε ένα fuel cell. Επίσης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ηλεκτροχρωματικά φυτά στα οποία τα φύλλα αλλάζουν χρώμα.

“Τώρα μπορούμε πραγματικά να ξεκινήσουμε να μιλάμε για “power plants” είπε ο Berggren ο οποίος έχει στην ομάδα του και μια Ελληνίδα, την Ελένη Σταυρινίδου.

Πηγή: 1,2

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.