Πως φαντάζονταν το μέλλον των ηλεκτρονικών συσκευών πριν από 3 δεκαετίες; Το 1981 το περιοδικό Byte είχε στο εξώφυλλο ένα ρολόι υπολογιστή με οθόνη και πληκτρολόγιο που μπορούσε να δεχθεί εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Σήμερα κάτι αντίστοιχο συναντάται στα wearables που κατακλύζουν σιγά σιγά την αγορά με οθόνη αφής, χωρίς όμως floppy drive 5 1/4!
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Apple AR/VR headset: Ίσως ενσωματώνει κάτι σαν ChatGPT
Παρασκευή, 02/06/2023 · Αντώνης Γιαγδζόγλου
H Apple φέρεται να ψάχνει να προσλάβει έναν μηχανικό με εμπειρία στο Machine Learning και την Conversational και Generative AI.
OnePlus Pad: Αποδείχθηκε πολύ σκληρό σε τεστ αντοχής
Παρασκευή, 02/06/2023 · Αντώνης Γιαγδζόγλου
Το OnePlus Pad μπορεί να στερείται στις επιδόσεις λογισμικού αλλά αυτό κάπως ισοσταθμίζεται από την ποιότητα της κατασκευής.
Meta Quest 3: Αποκαλύφθηκε επίσημα για 499,99 $
Παρασκευή, 02/06/2023 · Αντώνης Γιαγδζόγλου
O CEO της Meta, Mark Zuckerberg, παρουσίασε επίσημα το headset εικονικής και μικτής πραγματικότητας Meta Quest 3.
Oppo MR Glass: Ανακοινώθηκε με chipset Snapdragon XR2+
Πέμπτη, 01/06/2023 · Αντώνης Γιαγδζόγλου
Η Oppo ανακοίνωσε το MR Glass, το headset μικτής πραγματικότητας που τροφοδοτείται από το chipset Snapdragon XR2+ της Qualcomm.
Χαχαχα μου αρεσει που εχει πληκτρολογιο qwerty 😛
Floppy Disc χαχαχαχα σίγουρα θα έτρεχε Κώστα MS DOS ε; χαχαχαχαχαχα
Και πάμε… Πύλες 0-1 1-0 χαχα
Το θέμα είναι ότι από τότε φαινόταν το πού θα πήγαιναν τα πράγματα. Και γενικά δεν έπεσαν και πολύ εκτός!
Το μικροσκοπικό floppy τα σπάει χαχαχα, αν υπήρχε τι χωρητικότητα θα είχε; αλλά και το πληκτρολόγιο πολύ εύχρηστο!
Η δισκέτα 5,25 ιντσών (13,34 cm) την εποχή εκείνη είχε 360 kb χωρητικότητα. Αυτήν στην φωτογραφία υπολογίζω ότι είναι περίπου στα 2 cm. Οπότε η χωρητικότητα της δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 54 kb! 🙂
Η φωτογραφία του Byte μπορεί να χαρακτηριστεί “προφητική”. Παρουσιάζει υπολογιστή σε μέγεθος ρολογιούς, με πληκτρολόγιο, οθόνη και εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο.
Είναι εμφανής η επιροή από την τεχνολογία εκείνης της εποχής καθώς βλέπουμε την οθόνη να είναι στρογγυλεμένη στις άκρες όπως οι CRT άλλα παρ’ όλα αυτά είναι επίπεδη. Και για το πληκτρολόγιο δεν πρέπει να σταθούμε στο ότι είναι QUERTY άλλα στο ότι ο mini υπολογιστής περιέχει και πληκτρολόγιο. Άλλωστε αν είχε κάποιο διαφορετικό είδος πληκτρολογίου, δεν θα γινόταν αντιληπτό από τους αναγνώστες περι τίνος πρόκειται.
Σχετικά με το floppy σε σμίκρινση που ειρωνεύεται κάποιος, είναι αναπαράσταση εξωτερικού αποθηκευτικού μέσου. Δεν σημαίνει πως είναι floppy disk συγκεκριμένα, σήμερα λέγεται sd card, αύριο θα είναι κάτι άλλο.
Το μύνημα ήταν πως θα έρθει καιρός που ολόκληρος ο υπολογιστής θα χωράει στον καρπό του χεριού, και να που έχει φτάσει.
Χρήστος, Εγώ δεν κατάλαβα ότι κοροϊδεύει κάποιος. Στο θέμα μας τώρα, ναι συμφωνώ μαζί σου στη θέση του floppy φαντάζονταν ένα μικρό εξωτερικό μέσο αποθήκευσης 🙂
Χαχαχα, καθολου εξω δεν εχουν πεσει. Ισα ισα…
Φοβερο!
SLiX φοβάμαι ότι ο υπολογισμός σου είναι πολύ λάθος. Η χωρητικότητα μιας δισκέτας δεν εξαρτάται από το μήκος της διαμέτρου της αλλά από την συνολική επιφάνειά της (το εμβαδόν της). Συνεπώς, αν όντως η διάμετρος της δισκέτας ήταν 13,34cm τότε το εμβαδόν της ήταν περίπου 140cm^2 (Ε=πρ^2). Και αν όντως θεωρήσουμε ότι στην εικόνα η μικρή δισκέτα έχει διάμετρο 2cm τότε έχει εμβαδό 3.14cm^2. Αυτό σημαίνει ότι η μικρή δισκέτα έχει περίπου 44 φορές μικρότερο εμβαδό (140/3.14), και συνεπώς 44 φορές μικρότερη χωρητικότητα από την μεγάλη. Άρα, με τα τότε δεδομένα, μια δισκέτα σαν αυτή της εικόνας θα χωρούσε περίπου 8kb δεδομένων. Τώρα, αν θέλω να τρολάρω περισσότερο 🙂 , πρέπει να πω ότι οι δισκέτες 5.25″ αργότερα έγιναν πολύ πιο πυκνές (τότε τις λέγαμε HD από το High Density) και είχαν φτάσει σε χωρητικότητα τα 1.2mb. Μάλιστα, με ειδικά προγράμματα (θυμάμαι το FD-Format π.χ.) μπορούσαμε να τις φτάσουμε μέχρι 1.8mb οριακά. Σε αυτή την πυκνότητα, το μικρό δισκάκι που μπαίνει στο ρολόι θα χωρούσε περίπου 40kb. Disclaimer: Όλες οι πράξεις είναι σε προσέγγιση και έχει γίνει η απλοποίηση ότι η δισκέτα έχει θεωρηθεί ως εμβαδό κύκλου ενώ στην πράξη πρόκειται για εμβαδό κυκλικού δακτυλίου (λόγω του ότι δεν εγκράφεται… Συνέχεια »
Το θυμάμαι αυτό το εξώφυλλο, όχι από το ίδιο το περιοδικό αλλά από κάποια αναδημοσίευση σε ελληνικό περιοδικό πληροφορικής…
Για την ακρίβεια, σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο ολόκληρος υπολογιστής (και σχετικά δυνατός μάλιστα) να χωράει πάνω σε μια επιφάνεια όσο μια SD κάρτα. H Intel έχει ήδη ανακοινώσει σχετικό “μοντέλο”, το οποίο όμως πήγε λίγο πιο πίσω (δεν ξέρω περισσότερα, δεν είπαν γιατί το καθυστερούν). Και αυτή τη στιγμή το SW2 που φοράω (διαστάσεων περίπου 4εκ x 4εκ) είναι μερικές δεκάδες φορές πιο ισχυρό από τα κορυφαία minis και micros της εποχής εκείνης…
αυτο που λεει η εικονα ειναι οτι κοιμομαστε καταλαβετε οτι η τεχνολογια που εχουμε ειναι ξεπερασμενη….100 χρονια πισω ειμαστε…….δειτε τεσλα εφευρεσεις…αινσταιν….και μηλαμα ακομα για glass future phone οτι ναναι…