CRAM: Ρομπότ κατσαρίδα μπορεί να γίνει ο διασώστης του μέλλοντος [video]

Οι κατσαρίδες σίγουρα δεν είναι η αγαπημένη λέξη πολλών, όμως έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν σε δύσκολες καταστάσεις και η ιδιότητά τους αυτή είναι που κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών και θέλουν να την μιμηθούν.

Λέγεται ότι ακόμη και μετά από πυρηνική καταστροφή οι κατσαρίδες θα είναι οι μόνες που θα επιβιώσουν και οι επιστήμονες από το PolyPEDAL Lab στο UC Berkeley, δημιούργησαν ένα ρομπότ, το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπου θα βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το ρομπότ CRAM (Compressible Robot with Articulated Mechanisms) ή όπως το αποκαλούν πολλοί Roboroach δανείζεται την δυνατότητα των κατσαρίδων να συμπιέζουν το σώμα τους και να τρυπώνουν παντού. Αντίστοιχα το ρομπότ θα μπορούσε να τρυπώσει στα συντρίμμια κτιρίων που έχουν κατεδαφιστεί και να ψάξει για επιζώντες. Όσο και να τις απεχθανόμαστε, οι κατσαρίδες έχουν πολλά “ταλέντα” όπως το να αντέχουν απίστευτη πίεση, κάτι που κάνει και το CRAM.

Οι επιστήμονες προτού προχωρήσουν στην ανάπτυξη του ρομπότ, μελέτησαν τις κατσαρίδες, οι οποίες όταν περπατούν ελεύθερα έχουν ύψος 1 ίντσας, αλλά μπορούν να το συμπιέσουν και να φτάσουν στο 1/5 του ύψους τους. Ακόμη και έτσι, μπορούν να κινηθούν χάρη στους μηχανισμούς που έχουν στα πόδια τους.

Αυτό μιμήθηκε το Roboroach του Berkeley, αλλά ακόμη υστερεί συγκριτικά με τις κατσαρίδες. Δεν έχει την ίδια αντοχή με αυτές και μπορεί να συμπιέσει το ύψος του στο μισό. Ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί εκτός εργαστηρίου, αλλά οι ερευνητές ευελπιστούν μελλοντικά να φτιάξουν πολλά τέτοια οικονομικά robot, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διασώστες έχοντας επάνω διάφορους αισθητήρες.

Δείτε το video (προειδοποιούμε περιέχει αρκετές κατσαρίδες):

Πηγή

Σχόλια

  • έχετε δεί σε μέγεθος κουνουπιού ιπτάμενα ρομποτικά;ε...φανταστείτε τα τώρα και με stealth τεχνολογία.ακόμη σκέφτεστε τι θα μπορούσανε να κάνουνε;και είναι γεγονός.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.