Gear

Όσο 4.500 Πύργοι του Άιφελ ζυγίζουν τα ηλεκτρονικά απόβλητα του 2016

Ο πλανήτης παρήγαγε 44.7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων το 2016, σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό ισοδυναμεί με το βάρος 4.500 Πύργων του Άιφελ.

Τοποθετημένα σε μια ευθεία γραμμή, τα ηλεκτρονικά απόβλητα του 2016 πηγαίνουν από Νέα Υόρκη – Μπανγκόκ και πίσω, περίπου 17.300 μίλια.

Τα παγκόσμια ηλεκτρονικά σκουπίδια (e-waste) – κινητά, laptops, τηλεοράσεις, ψυγεία, ηλεκτρονικά παιχνίδια κλπ. – αυξήθηκαν κατά 8% από το 2014 έως το 2016. Ένα από τα ευρήματα είναι ότι το ποσό των ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται, τόσο από απόψεως απόλυτης αξίας όσο και ανά κάτοικο.

Το φθηνότερο κόστος αγοράς των ηλεκτρικών ειδών είναι ένας λόγος για την αύξηση των αποβλήτων, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων. Υπάρχουν πλέον περισσότερες συνδρομές κινητής τηλεφωνίας από ό, τι οι άνθρωποι στον πλανήτη και περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (3.6 δισ. άτομα), χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.

Οι μεγαλύτεροι κατά κεφαλήν δημιουργοί ηλεκτρονικών αποβλήτων ήταν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, όπου περίπου 17.2 κιλά αποβλήτων παρήχθησαν ανά άτομο και μόνο το 6% συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν επισήμως. Η Αμερική παρήγαγε περίπου 11.7 κιλά ανά άτομο και ανακύκλωσε μόλις 17%.

Η Ελλάδα το 2016 παρήγαγε ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά απόβλητα βάρους 189.000 τόνων που αντιστοιχούν σε 17.5 κιλά ανά κάτοικο. Το η Ελλάδα 2015 ανακύκλωσε απόβλητα βάρους περίπου 49.000 τόνων.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή αποβλήτων στον κόσμο, και η ανάπτυξή της δεν δείχνει κανένα σημάδι ύφεσης. Η έκθεση προβλέπει ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα θα αυξήσουν κατά 17% το 2021, φτάνοντας τα 52.2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό. Υπάρχει οικονομική απώλεια από την μη ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Στην έκθεση υπολογίζεται το ποσό των υλικών που χάνονται – τα οποία περιλαμβάνουν χρυσό, ασήμι και χαλκό – και ανέρχεται σε 55 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 14 Δεκεμβρίου 2017 13:31

Σχόλια

  • Ωραιο αρθρο, οπως και πολλα αλλα στην πλειοψηφια τους εδω μεσα! Απλα ρε παιδια προσεχτε λιγο με τις εκφρασεις, τα διαφορα ορθογραφικα λαθη. Μου δινετε την αισθηση οτι οταν γραφετε τα αρθρα η βαριεστε η μπορει να τρωτε... Τουλαχιστον καντε εναν ελεγχο μετα το τελος του αρθρου..

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.