Τι είναι το GPS rollover; Τι θα συμβεί στις συσκεύες GPS χαράματα της Κυριακής;

GPS rollover, Τι είναι το GPS rollover; Τι θα συμβεί στις συσκεύες GPS χαράματα της Κυριακής;

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν βουίξει τα μέσα ενημέρωσης και τα τεχνολογικά site σχετικά με ένα πολύ σοβαρό συμβάν το οποίο θα επηρεάσει τις συσκευές GPS και αναμένεται να ξεκινήσει χαράματα Κυριακής 7 Απριλίου στις 3:00 ώρα Ελλάδας.

Τι ακριβώς είναι το GPS rollover;

Οι συσκευές GPS χρησιμοποιούν έναν εσωτερικό μετρητή που ονομάζεται παράμετρος WN και αυξάνεται κατά μία μονάδα ανά εβδομάδα. Στον αρχικό σχεδιασμό του GPS, ο μετρητής ρυθμίστηκε ώστε να έχει μόνο δέκα bits, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μετρά μόνο από 0 έως 1023.

Τα πρώτα GPS ξεκίνησαν από την εβδομάδα “0” στις 6 Ιανουαρίου του 1980 και ο μετρητής έφτασε το 1023 στις 21 Αυγούστου του 1999. Τότε ήταν που οι μετρητές των GPS μηδένισαν για πρώτη φορά, αλλά αυτό δεν είχε σοβαρό αντίκτυπο, διότι τα GPS δεν χρησιμοποιούνταν ευρέως.

Πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί;

Σήμερα το GPS χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, το εκμεταλλεύονται κυβερνήσεις, εταιρείες, ακόμη κι εμείς για να βρίσκουμε το δρόμο μας. Επίσης, το GPS δεν είναι πλέον η μεμονωμένη συσκευή που γνωρίζαμε κάποτε, αλλά βρίσκεται ενσωματωμένο σε smartphones, wearables, drones, και ένα σωρό άλλες συσκευές. Οπότε, αν για οποιονδήποτε λόγο ο μετρητής των GPS μηδενίσει ξανά στις 6 Απριλίου, αυτό θα μπορούσε να έχει τρομερές επιπτώσεις.

Αρχικά, όσα GPS δεν κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές IS-GPS-200 ενδέχεται να εμφανίσουν το φαινόμενο του GPS rollover, με αποτέλεσμα να θεωρούν την 6η Απριλίου του 2019 ως την 21η Αυγούστου του 1999, κάτι που μεταφράζεται ως μία διαφορά 1024 εβδομάδων ή περίπου 19,5 χρόνια.

Έπειτα, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συστημάτων που αποτελούν μέρος της βασικής υποδομής πολλών εθνών και βασίζονται σε ακριβής χρονισμένες πληροφορίες που τους παρέχονται από το Global Positioning System, ένα αμερικανικό κρατικό δορυφορικό σύστημα ραδιοπλοήγησης που λειτουργεί από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό το φάσμα περιλαμβάνει κρίσιμη υποδομή για τομείς όπως οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τα συστήματα βιομηχανικού ελέγχου και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως καταλαβαίνουμε, αν τα GPS γυρίσουν σχεδόν είκοσι χρόνια πίσω, θα προκληθεί κατάρρευσή σχεδόν κάθε τεχνολογικής υποδομής, δημιουργώντας ένα ατελείωτο παγκόσμιο χάος.

GPS rollover, Τι είναι το GPS rollover; Τι θα συμβεί στις συσκεύες GPS χαράματα της Κυριακής;

Πόσο θα επηρεάσει το GPS rollover την κάθε ομάδα συσκευών;

Αν είμαστε απλός χρήστης δεν πρόκειται να επηρεαστούμε ιδιαίτερα. Απλώς, αν έχουμε στην κατοχή μας κάποιο GPS δεκαετίας ή παλαιότερο θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε έναν έλεγχο για ενημερώσεις. Ίσως ο κατασκευαστής της συσκευής να έχει κυκλοφορήσει κάποιο update που διορθώνει το πρόβλημα. Αν πάλι ο κατασκευαστής δεν έχει ενδιαφερθεί, τότε μάλλον θα κληθούμε να αγοράσουμε μία καινούργια συσκευή GPS. Ούτως ή άλλως, οι νεότερες συσκευές δεν θα επηρεαστούν από το φαινόμενο του GPS rollover.

Στην περίπτωση που είμαστε ο διαχειριστής ενός επιχειρηματικού δικτύου, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε λεπτομερής ελέγχους, και να αποφασίσουμε πια είναι τα πιο κομβικά σημεία του δικτύου μας, ούτως ώστε να λάβουμε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα. Βέβαια, εάν ο εξοπλισμός του δικτύου μας είναι σχετικά καινούργιος, δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα. Όπως αναφέραμε και πριν, οι νεότερες συσκευές δεν πρόκειται να παρουσιάσουν οποιοδήποτε πρόβλημα.

Εκτός από τις παλιές συσκευές, ποιες άλλες κινδυνεύουν από το GPS rollover;

Το U.S. Department of Homeland Security’s National Cybersecurity & Communications Integration Center (NCCIC) και το National Coordinating Center for Communication (NCC) δημοσίευσαν πρόσφατα ένα μη ταξινομημένο μνημόνιο σχετικά με την εκδήλωση του GPS rollover της 6ης Απριλίου.

Το μνημόνιο απευθύνεται σε όσους Αμερικάνους χρησιμοποιούν GPS για να λαμβάνουν τη ζώνη ώρας UTC. Σύμφωνα με τις δύο υπηρεσίες, παρόλο που οι συσκευές αυτές συμμορφώνονται με το πρότυπο IS-GPS-200 επηρεάζονται από το GPS rollover. Αυτό συμβαίνει διότι οι κατασκευαστές των συγκεκριμένων GPS δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί το GPS rollover στις συσκευές τους.

Επίσης, μερικοί κατασκευαστές δεν έχουν ορίσει ως αρχική ημερομηνία του μετρητή WN την 5η Ιανουαρίου του 1980 και ως εκ τούτου ενδέχεται οι συγκεκριμένες συσκευές να επηρεαστούν από το GPS rollover.

GPS rollover, Τι είναι το GPS rollover; Τι θα συμβεί στις συσκεύες GPS χαράματα της Κυριακής;

Το τελικό συμπέρασμα

Το 1995 εμφανίστηκε το Y2K, το γνωστό πρόβλημα των υπολογιστικών συστημάτων που δεν θα μπορούσαν να μετατρέψουν την χρονιά από το 99 στο 00. Τότε όλοι οι κολοσσοί λογισμικού ανά τον κόσμο έψαχναν να βρουν λύση στο πρόβλημα. Τελικά την βρήκαν, και τότε ονόμασαν το σφάλμα ιό, του κόλλησαν την ταμπέλα “Y2K” και οι απανταχού κομπιουτεράκιδες της γειτονιάς έγινα πλούσιοι γιατί ήθελαν 10.000 δραχμές για να σου τρέξουν το fix της Symantec.

Ευτυχώς, για τους απλούς χρήστες το GPS rollover μπορεί να αποφευχθεί με μία απλή δωρεάν ενημέρωση λογισμικού ή την αγορά ενός καινούργιου GPS.

Τώρα για τους επιχειρηματίες ή τις κυβερνήσεις, υποθέτουμε ότι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, διότι αν δεν το έχουν κάνει, τότε αυτό θα σημαίνει για τους ίδιους ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές.

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nikos Bekas

Χάρη Αναγνωστόπουλε η συγκεκριμένη σελίδα δεν μας έχει συνηθίσει (από όσο έχω εγώ αντιληφτεί) σε τέτοιου είδους γραφή, δηλαδή άρθρα που γράφονται με τρόπο να μαγνητίσουν κλικ με χρήση την υποβόσκουσα πρόκληση ανησυχίας και επικείμενου κινδύνου κλπ κλπ (έτσι το εισέπραξα προσωπικά). Blog τεχνολογίας είναι άλλωστε, με αναγνώστες αρκετά έξυπνους θεωρώ, που έχουν δυσανεξία σε τέτοιες πρακτικές γραφής. Συγγνώμη αν το σχόλιο μου είναι υπερβολικά έντονο. Έγραψα αυθόρμητα ό,τι ένιωσα μετά την ανάγνωση του άρθρου σου. Σε παρακαλώ θεώρησε δεδομένη την αγάπη και την εκτίμηση μου στο Blog και τους συνεργάτες – αρθρογράφους του.

Κώστας Βλαχάκης

Αγαπητέ κ. Νίκο Μπέκα, σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Καμία τέτοια πρόθεση δεν είχαμε. Σας ζητάμε συγνώμη για τυχόν αναστάτωση που σας προκαλέσαμε.

Nikos Bekas

Κώστα σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που έδηξες στο, (να είσαι σίγουρος) καλοπροαίρετο μου σχόλιο.
Συνεχίστε την όμορφη δουλειά που κάνετε εδώ.

Makis

Ειδικά το συγκεκριμένο άρθρο δεν είναι click bait εφόσον χρησιμοποιείς επαγγελματικά το GPS και όχι χαβαλεδιάζοντας με το τηλέφωνο. Στην εταιρία που εργάζομαι έχουν ανησυχήσει και έχουν σταλεί στην Simrad και σε άλλες εταιρείες τα μοντέλα που έχουμε για να ξέρουμε εάν επηρεαστούν. Εύγε για το άρθρο και πραγματικά μου έκανε εντύπωση που το είδα σε σας.

Κώστας Βλαχάκης

Πρόβλημα υπάρχει περίπτωση να έχουν και τα ενσωματωμένα GPS σε παλαιά μοντέλα αυτοκινήτων. Η TomTom έχει δημιουργήσει ειδική σελίδα και προτρέπει τους χρήστες να κάνουν update https://www.tomtom.com/en_gr/updates

Τα σχόλια για clickbait τα γράφουν άτομα που δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία και αφαιρέθηκαν. Δεν αναφέρομαι στο ευγενικό σχόλιο του κ. Beka.

Μανώλης

Ανησυχία υπάρχει και στον κόσμο των μηχανικών που χρησιμοποιείται το gps για εφαρμογές τοπογραφίας . Πόσο μάλλον που είναι περίοδος αιχμής λόγο κτηματολογίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.