Gear

Η IBM στέλνει φλασάκια μολυσμένα με κακόβουλο λογισμικό

Την προσοχή μας εφιστά η IBM, η οποία ανακοίνωσε χτες ότι καταλάθος απέστειλε USB φλασάκια, τα οποία περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Η εταιρεία παρακινεί τους χρήστες της να καταστρέψουν ή να κάνουν φορμάτ στα φλασάκια, τα οποία περιέχουν το λογισμικό.

Πρόκειται για φλασάκια, τα οποία περιέχουν το λογισμικό προετοιμασίας (initialization tool) το οποίο συνοδεύει τα συστήματα IBM Storwize V3500, V3700 και V5000 Gen 1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τα φλασάκια αυτά περιέχουν έναν φάκελο όπου βρίσκεται το κακόβουλο λογισμικό. Όταν γίνεται εκκίνηση του λογισμικού προετοιμασίας, το λογισμικό δημιουργεί ένα αντίγραφό του, σε έναν προσωρινό φάκελο στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Kaspersky Lab, ο κακόβουλος κώδικας αποτελεί μέρος της οικογένειας Reconyc Trojan malware, η οποία συνήθως στοχεύσει σε υπολογιστές στη Ρωσία και στην Ινδία.

Η IBM επίσης διευκρινίζει ότι ενώ το κακόβουλο λογισμικό δημιουργεί ένα αντίγραφό του στη συσκευή του θύματος, ο κακόβουλος κώδικας δεν εκτελείται στη διάρκεια της προετοιμασίες.

Οι χρήστες μπορούν να διαγράψουν και το Directory στο οποίο μπορεί να έχει αποθηκευτεί το κακόβουλο λογισμικό.
Στα Windows αυτό βρίσκεται στο: %TMP%\initTool και σε συστήματα Linux και Mac στο: /tmp/initTool

Το μολυσμένο αρχείο ενδέχεται να βρίσκεται στα φλασάκια με αριθμό παρτίδας 01AC585 το οποίο συνοδεύει τα ακόλουθα συστήματα:
IBM Storwize V3500 – 2071 μοντέλα 02A και 10A
IBM Storwize V3700 – 2072 μοντέλα 12C, 24C και 2DC
IBM Storwize V5000 – 2077 μοντέλα 12C και 24C
IBM Storwize V5000 – 2078 μοντέλα 12C και 24C

Τα συστήματα Storwize που ξεκινούν με τους χαρακτήρες 78D2 δεν έχουν επηρεαστεί.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 3 Μαΐου 2017 13:46

Σχόλια

  • Γιατί να κάνει κάτι τέτοιο η IBM? Άρα με αυτό το 'λάθος' παραδέχεται ουσιαστικά ότι οι ίδιες οι εταιρείες είναι αυτές που μας κλέβουν και μας παρακολουθούν. Δηλαδή εσείς πιστεύετε ας πούμε ότι όταν ο browser ρώτα να απομνημονεύσω τον κωδικό δεν τον στέλνει ταυτόχρονα και στην Google / Ms. Άσχετα βέβαια αν τα ψιχουλα που έχουμε στις κάρτες μας δεν είναι τίποτα μπροστά στις εταιρείες δισεκατομμύριων και απλά δεν ασχολούνται. Πάντως η παρακολούθηση πάει σύννεφο. Όπως είπε και ένας σοφός το Skynet είναι εδώ, απλά εμείς δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι.

  • Δεν ειπε κανεις οτι το συγκεκριμενο κακοβουλο λογισμικο αφορα παρακολουθηση, γιατι αν επροκειτο για κατι τετοιο απλως δεν θα λεγανε τιποτα.

  • Μην αγχώνεστε για την παρακολούθηση. Όλα είναι θέμα ασφάλειας και για να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για τον χρήστη όσο αφορά τις διαφημίσεις, ειδοποιήσεις και για οτιδήποτε άλλο χρειάζεται. Απλά διαγράψτε εφαρμογές που έχετε και δείτε αυτές στο ιντερνέτ.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λαΐδα Λιμνιάτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.