Gear

NASA: Χρησιμοποιεί τεχνολογίες VR και AR σε αστρονομία και μηχανική

Τα Virutal Reality headset είναι μία τεχνολογία η οποία βρίσκεται αρκετά χρόνια στην αγορά και την έχουμε δει να χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς όπως το gaming. Μία ομάδα της NASA συγκεντρώνει χρήσιμες εφαρμογές της αστρονομίας και της μηχανικής με πολλά υποσχόμενα και μοναδικά αποτελέσματα.

Η μελέτη των αστεριών στον γαλαξία αυτήν την στιγμή γίνεται με διάφορα εργαλεία, με βάσεις δεδομένων και πολλές φορές με χαρτί και μολύβι. Ο Tom Grubb, ένας μηχανικός στο Goddard Space Flight Center της NASA, νιώθει αρκετά χρόνια ότι το VR και το AR είναι πολύτιμα εργαλεία για την εξερεύνηση και την αλληλεπίδραση με όλα αυτά τα δεδομένα.

Η ομάδα του Tom παρουσίασε τα πρώτα θεωρητικά αποτελέσματα από την χρήση αυτών των εργαλείων. Η ομάδα χρησιμοποίησε την VR τεχνολογία για να εξετάσει μία κινούμενη αστρική γειτονιά και κατέληξε σε μία διαφορετική ταξινόμηση των αστέρων σε σχέση με άλλους αστρονόμους.

Ο αστρονόμος Marc Kuchner σε μία αναφορά της NASA δήλωσε:

Τα πλανητάρια χρησιμοποιούν όσες βάσεις δεδομένων μπορούν και ταξιδεύουν τους ανθρώπους στο διάστημα. Λοιπόν, δεν θα φτιάξω ένα πλανητάριο στο γραφείο μου, αλλά μπορώ να βάλω ένα headset.

Η ομάδα του Tom δημιούργησε software projects τα οποία θα χρησιμοποιούν τόσο τις αστρονομικές βάσεις δεδομένων όσο και την μηχανική. Σκοπός της χρήσης αυτών των VR headset με αυτό το software είναι η προβολή και η διαχείριση των δεδομένων.

Ο Tom εξήγησε ότι η τεχνολογία είναι εδώ. Δεν έχουμε να κάνουμε με απλές λειτουργίες που απλά κάνουμε zoom ή εξομοιώνουμε το αριστερό και δεξί κλικ ενός ποντικιού.

Θα είμαστε στο ίδιο περιβάλλον και όταν επισημαίνουμε κάτι ή το αλλάξουμε θα μπορέσουμε να δούμε την αλλαγή. Πρέπει πάλι να κάνουμε mockup αλλά μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία πολλές φορές προτού προχωρήσουμε στο φυσικό μοντέλο. Δεν είναι sexy για τον μέσο άνθρωπο να μιλάει για την δρομολόγηση των καλωδίων αλλά για έναν μηχανικό ο οποίος μπορεί να το κάνει σε εικονικό περιβάλλον και να γνωρίζει ακριβώς πόση καλωδίωση χρειάζεται και ποια διαδρομή να ακολουθήσει είναι πραγματικά συναρπαστικό.

Πηγή

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Γιώργος Ανδρονικίδης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.