Gear

Νέα μπαταρία που κρατάει για μέρες, φορτίζει σε λίγα δευτερόλεπτα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο μιας supercapacitor μπαταρίας, η οποία συνεχίζει να δουλεύει ακόμη και μετά από 30.000 φορτίσεις. Αν δεν σας έφτανε αυτό, η μπαταρία θα μπορεί να φορτιστεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η μπαταρία που δημιούργησαν οι ερευνητές, θα έχει μεγάλη χωρητικότητα και διάρκεια ζωής 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών μπαταριών ιόντων λιθίου. Ο ερευνητής Nitin Choudhary αναφέρει, «Θα μπορούσες να φορτίσεις το smartphone σου σε λίγα δευτερόλεπτα και δεν θα χρειαζόταν να το ξαναβάλεις στην πρίζα για πάνω από μία εβδομάδα».

Οι μπαταρίες τεχνολογίας supercapacitor μπορούν να φορτιστούν πολύ γρήγορα, επειδή αποθηκεύουν ηλεκτρισμό στατικά στην επιφάνεια του υλικού, και όχι με την χρήση χημικών αντιδράσεων, όπως οι κοινές μπαταρίες. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται δισδιάστατα φύλλα, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες επιφάνειες, ώστε να μπορούν να αποθηκεύσουν πολλά ηλεκτρόνια. Για αυτό το σκοπό, μεγάλο μέρος τη έρευνας αφορά την χρήση γραφενίου ως το δισδιάστατο υλικό.

Η έρευνα είναι ακόμη σε αρχικά στάδια και δεν είναι έτοιμη για να μπει στην αγορά, ωστόσο μοιάζει αρκετά υποσχόμενη. Ο Choudhary αναφέρει, «Για μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, τα υλικά μας ξεπερνάνε τα συμβατικά σε όρους ενεργειακής πυκνότητας, πυκνότητα ισχύος και σταθερότητα».

Την έρευνα προς το παρόν, την χαρακτηρίζουν «proof-of-concept», με την ομάδα να προσπαθεί να καταθέσει μια πατέντα για την διαδικασία παραγωγής. Μπορεί και αυτή η έρευνα για νέες τεχνολογίες μπαταρίας να καταλήξει, όπως πολλές άλλες στο παρελθόν, στην αφάνεια, αλλά σίγουρα είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τέτοιες προσπάθειες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Πηγή

Σχόλια

  • Κάθε χρόνο τα ίδια. 3 χρόνια που ασχολούμαι με την τεχνολογία τα ίδια διαβάζω....
    Ρε παιδιά είναι απλά τα πράγματα... Είναι δυνατόν αν δεν στραγγιξει το πετρέλαιο να φέρουν στην μαζική παραγωγή κάτι άλλο για καύση και να σε υποχρεώνουν να έχεις μόνο τέτοιο αυτοκίνητο π.χ???
    Όχι βέβαια... βλακες είναι είναι όλοι αυτοί που βγάζουν δις από το πετρέλαιο κάθε χρόνο???Το ίδιο λοιπόν ισχύεικαι σε πολλά άλλα τέτοια θέματα όπως και οι μπαταρίες ας πούμε...

  • Ναι νέα μπαταρία που κρατεί μέρες, φορτίζει σε λίγα δευτερόλεπτα και θα την δούμε... ποτέ σε συσκευές! Όπως επίσης δεν είδαμε και καμία εξέλιξη από παλαιότερες υλοποιήσεις. Δυστυχώς

  • Αν δεν κάνω λάθος και παλιότερα είχαν βρει τον τρόπο να φορτίζουν την συσκευή σε δευτερόλεπτα αλλά δεν έγινε κάτι...

  • Μία που το διαβάσαμε /ακούσαμε, μία που δεν θα το ξαναδούμε ποτέ.. Ρε, μήπως του δολοφονουν? 😂😛

  • κατα 99,9999999% μερικοι θα πάθουν ατυχήματα άλλοι τοσοι θα γίνουν ξαφνικά πλουσιι και θα αποσυρθούν και μπαταρια δεν θα βγει ποτε

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λάμπρος Κοσμόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.