PigeonBot: Drone με φτερούγες που συμπεριφέρονται σαν πραγματικές [βίντεο]

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Stanford εξέτασαν λεπτομερώς το πώς τα πτηνά διατηρούν τον έλεγχο της πτήσης αλλάζοντας το σχήμα των φτερών τους. Στα πλαίσια της έρευνας τους, τα μέλη της ομάδας ανέπτυξαν ένα drone που ονομάζεται PigeonBot και έχει φτερούγες σαν αυτές των πτηνών.

Το πρώτο πραγματικό drone με φτερά πουλιού

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford χρησιμοποιούν το drone με σκοπό ένα πραγματοποιούν διάφορες δοκιμές ελέγχου της πτήσης. Μάλιστα, για να κατασκευάσουν τις φτερούγες του PigeonBot χρησιμοποίησαν πραγματικά φτερά πουλιών.

Ένα από τα ευρήματα της ομάδα έρευνας είναι ότι τα πουλιά κολλάνε το εκάστοτε φτερό με το παρακείμενο του, ώστε να μην παρασύρονται προς τη μία κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας μία χαρακτηριστική μικροκλίμακα που οι ερευνητές περιγράφουν ως “directional Velcro”. Η ομάδα λέει ότι πρόκειται για κάτι νέο, τόσο για την επιστήμη όσο και την τεχνολογία.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα πραγματικά φτερά των πουλιών μπορούν να γλιστρήσουν, επιτρέποντας στη φτερούγα να αλλάξει σχήμα. Ωστόσο, μετά από ένα συγκεκριμένο σημείο, το “directional Velcro” είναι που φροντίζει ώστε να μην δημιουργούνται κενά στην επιφάνεια της φτερούγας.

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πραγματικά φτερά των πουλιών είναι κατά πολύ καλύτερα από συνθετικά υλικά. Για παράδειγμα, είναι πιο μαλακά, ελαφρύτερα, πιο ανθεκτικά και μπορούν να επανέρχονται πιο εύκολα στο αρχικό τους σχήμα, μετά από κάποια πτώση ή ισχυρό χτύπημα.

PigeonBot, PigeonBot: Drone με φτερούγες που συμπεριφέρονται σαν πραγματικές [βίντεο]

Το PigeonBot έχει ρομποτικές φτερούγες οι οποίες διαθέτουν κεντρικές αρθρώσεις και “δάχτυλα”, ακριβώς όπως οι φτερούγες των πουλιών. Κάθε “δάχτυλο” και τμήμα της φτερούγας ενεργοποιείται χωριστά και διαθέτει ένα ξεχωριστό φτερό.

Για να πετά, το PigeonBot διαθέτει μία κλασική έλικα και η ουρά του έχει το κλασικό σχήμα που έχουμε συνηθίσει στα αεροσκάφη. Ωστόσο, οι φτερούγες που δημιούργησαν οι ερευνητές χρησιμεύουν στην ακριβέστερη κατεύθυνση της πτήσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιστροφή του PigeonBot θα μπορούσε να ελεγχθεί με κίνηση των “δακτύλων” της φτερούγας. Μία τεχνική που όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι κάνει την περιστροφή πιο σταθερή, σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη σήμερα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Stanford πιστεύει ότι η ανακάλυψη της “directional Velcro” είναι ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης τους.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε ολόκληρη την ανάλυση που δίνουμε στην τελευταία πηγή. Αξίζει πραγματικά τον χρόνο σας.

Πηγή 1 Πηγή 2 Πηγή 3

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Software Apple featured iOS

iOS 17.5 Beta: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά

Η Apple έχει κάνει διαθέσιμο στους προγραμματιστές το iOS 17.5, την πέμπτη σημαντική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 17.