PigeonBot: Drone με φτερούγες που συμπεριφέρονται σαν πραγματικές [βίντεο]

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Stanford εξέτασαν λεπτομερώς το πώς τα πτηνά διατηρούν τον έλεγχο της πτήσης αλλάζοντας το σχήμα των φτερών τους. Στα πλαίσια της έρευνας τους, τα μέλη της ομάδας ανέπτυξαν ένα drone που ονομάζεται PigeonBot και έχει φτερούγες σαν αυτές των πτηνών.

Το πρώτο πραγματικό drone με φτερά πουλιού

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford χρησιμοποιούν το drone με σκοπό ένα πραγματοποιούν διάφορες δοκιμές ελέγχου της πτήσης. Μάλιστα, για να κατασκευάσουν τις φτερούγες του PigeonBot χρησιμοποίησαν πραγματικά φτερά πουλιών.

Ένα από τα ευρήματα της ομάδα έρευνας είναι ότι τα πουλιά κολλάνε το εκάστοτε φτερό με το παρακείμενο του, ώστε να μην παρασύρονται προς τη μία κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας μία χαρακτηριστική μικροκλίμακα που οι ερευνητές περιγράφουν ως “directional Velcro”. Η ομάδα λέει ότι πρόκειται για κάτι νέο, τόσο για την επιστήμη όσο και την τεχνολογία.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα πραγματικά φτερά των πουλιών μπορούν να γλιστρήσουν, επιτρέποντας στη φτερούγα να αλλάξει σχήμα. Ωστόσο, μετά από ένα συγκεκριμένο σημείο, το “directional Velcro” είναι που φροντίζει ώστε να μην δημιουργούνται κενά στην επιφάνεια της φτερούγας.

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πραγματικά φτερά των πουλιών είναι κατά πολύ καλύτερα από συνθετικά υλικά. Για παράδειγμα, είναι πιο μαλακά, ελαφρύτερα, πιο ανθεκτικά και μπορούν να επανέρχονται πιο εύκολα στο αρχικό τους σχήμα, μετά από κάποια πτώση ή ισχυρό χτύπημα.

PigeonBot, PigeonBot: Drone με φτερούγες που συμπεριφέρονται σαν πραγματικές [βίντεο]

Το PigeonBot έχει ρομποτικές φτερούγες οι οποίες διαθέτουν κεντρικές αρθρώσεις και “δάχτυλα”, ακριβώς όπως οι φτερούγες των πουλιών. Κάθε “δάχτυλο” και τμήμα της φτερούγας ενεργοποιείται χωριστά και διαθέτει ένα ξεχωριστό φτερό.

Για να πετά, το PigeonBot διαθέτει μία κλασική έλικα και η ουρά του έχει το κλασικό σχήμα που έχουμε συνηθίσει στα αεροσκάφη. Ωστόσο, οι φτερούγες που δημιούργησαν οι ερευνητές χρησιμεύουν στην ακριβέστερη κατεύθυνση της πτήσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιστροφή του PigeonBot θα μπορούσε να ελεγχθεί με κίνηση των “δακτύλων” της φτερούγας. Μία τεχνική που όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι κάνει την περιστροφή πιο σταθερή, σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη σήμερα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Stanford πιστεύει ότι η ανακάλυψη της “directional Velcro” είναι ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης τους.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε ολόκληρη την ανάλυση που δίνουμε στην τελευταία πηγή. Αξίζει πραγματικά τον χρόνο σας.

Πηγή 1 Πηγή 2 Πηγή 3

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Elon Musk featured Tesla

Optimus: Ο Elon Musk ανέβασε νέο βίντεο με το ρομπότ της Tesla να περπατάει στο εργαστήριο

O Elon Musk μοιράστηκε ένα νέο βίντεο το Σάββατο με το Optimus, το ρομπότ πάνω στο οποίο εργάζεται η Tesla από το 2021.

Smartphones featured Xiaomi

Xiaomi 14 Ultra: Teardown αποκαλύπτει τις αλλαγές στο εσωτερικό

Η Xiaomi παρουσίασε το Xiaomi 14 Ultra χθες και αμέσως κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικά λεπτομερές teardown βίντεο της συσκευής από το WekiHome.

Gear Apple featured

Apple: H πρώτη αναδιπλούμενη συσκευή της δεν θα είναι iPhone

Η Apple είναι στη φάση που σκέφτεται το σχεδιασμό της αναδιπλούμενης συσκευής της καθώς οι εργασίες για το project είναι εντατικές.

Smartphones featured Xiaomi

Xiaomi 14 Ultra: Επίσημο με νέα κάμερα “τέρας” 1 ίντσας, τιτάνιο και δορυφορική επικοινωνία

To Xiaomi 14 Ultra είναι πλέον επίσημο, έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι του από την Κίνα, προτού παρουσιαστεί παγκοσμίως στις 25 στη Βαρκελώνη.