Gear

Ερευνητές δημιουργούν μπαταρίες που δεν πιάνουν φωτιά

Μπορεί το Samsung Galaxy Note 7 να μας απασχόλησε αρκετά με την (μάλλον) ελαττωματική μπαταρία του που έπιανε φωτιά, όμως δεν είναι μόνο της Samsung το πρόβλημα. Μια έκρηξη στην μπαταρία μπορεί να σημειωθεί σε οποιοδήποτε κινητό κάθε κατασκευαστή.

Οι μπαταρίες λιθίου βρίσκονται σε πολλές συσκευές, μεταξύ των οποίων και τα smartphones, τα οποία κρατάμε στα χέρια, στις τσέπες και τις τσάντες μας. Επομένως είναι πολύ πιθανός ένας τραυματισμός στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την μπαταρία.

Γι αυτό επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Stanford κατάφεραν να δημιουργήσουν μπαταρίες ιόντων λιθίου με ενσωματωμένο πυροσβεστήρα. Ο “πυροσβεστήρας” έρχεται με τη μορφή ενός επιβραδυντικού φλόγας που ονομάζεται “φωσφορικό τριφαινύλιο”. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται ως επιβραδυντικού φλόγας και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Όταν λοιπόν η μπαταρία φτάσει σε θερμοκρασία 150 βαθμών Κελσίου, οι πλαστικές ίνες που κρατούν τα θετικά ηλεκτρόδια χωριστά, θα λιώσουν και θα απελευθερώσουν την χημική ουσία. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι κατά την διάρκεια των δοκιμών βρήκαν ότι αυτό μπορεί να σταματήσει την καύση των μπαταριών σε 0.4 δεύτερα.

Αυτή δεν είναι νέα ιδέα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι στο παρελθόν βρέθηκε ότι τέτοιες πρακτικές επηρεάζουν την απόδοση της μπαταρίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

“Using our smart separators, battery electrochemical performance will not be affected by the flame retardant under normal conditions. However, once there is a potential thermal runaway, the flame retardant will be activated and nip the fire or explosion in the bud”, αναφέρται χαρακτηριστικά.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 17 Ιανουαρίου 2017 10:39

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.