Gear

Samsung: Ετοιμάζει 144MP αισθητήρα εικόνας σε διαδικασία 14nm

Συνήθως, όταν μιλάμε για nanometers αναφερόμαστε σε επεξεργαστές και τη διαδικασία στην οποία βασίζονται. Ωστόσο, μία ομάδα της Samsung που βρέθηκε στην IEDM 2019 παρουσίασε μία νέα τεχνολογία που υπόσχεται αισθητήρες εικόνας 144MP βασισμένους στη διαδικασία 14nm FinFET.

Τα προβλήματα και η υλοποίηση του αισθητήρα

Η μεγαλύτερη πρόκληση στο συγκεκριμένο εγχείρημα είναι ότι οι αισθητήρες εικόνας πρέπει να λειτουργούν σε σχετικά υψηλή τάση, συγκεκριμένα σε 2V και πάνω. Ωστόσο, όλοι οι σχεδιαστές chipset στοχεύουν στη χαμηλότερη δυνατή τάση, καθώς μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και τα επίπεδα της θερμότητας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Samsung, η τεχνολογία FinFET των 14nm, που θα χρησιμοποιήσει η εταιρεία στον αισθητήρα 144MP, θα επιτρέψει τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 42% και θα θέσει την καταγραφή εικόνας στα 10fps. Ενώ κατά την καταγραφή 12MP στα 30-120fps, δηλαδή όσον αφορά την εγγραφή βίντεο, η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει το 37%.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη και αναφορά δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος των pixels. Αντιθέτως, η διαδικασία 14nm FinFET που αναφέρει η ομάδα της Samsung αφορά τα τρανζίστορ που ενισχύουν το σήμα που προέρχεται από τα pixels – μαζί με το υπόλοιπο hardware της ψηφιακής και αναλογικής επεξεργασίας που θα βρούμε σε έναν αισθητήρα εικόνας.

Πηγή

Σχόλια

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Χάρης Αναγνωστόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.