Τηλεφωνική απάτη με fake τεχνικούς της Microsoft που ζητούν πρόσβαση στον υπολογιστή μας

, Τηλεφωνική απάτη με fake τεχνικούς της Microsoft που ζητούν πρόσβαση στον υπολογιστή μας

Πρόσφατα είχα προσωπική εμπειρία από ένα νεόφερτο τύπο απάτης (scam) που στην Αμερική είναι πολλά χρόνια τώρα διαδεδομένο. Στην άλλη άκρη του κινητού μου τηλεφώνου ήταν ένας Ινδός (τον πρόδωσε κατευθείαν η προφορά του) που μίλησε σπαστά Αγγλικά και συστήθηκε ως τεχνικός από την Microsoft για ένα θέμα ασφάλειας του Η/Υ μου. Για να είμαι ειλικρινής ένα όνειρό μου έγινε πραγματικότητα καθώς τέτοιου τύπου απάτες βλέπω σε video στο Youtube πολλά χρόνια και με βρήκε άκρως προετοιμασμένο!

Για να μην σας τα πολυλογώ μου ζήτησε να μπει remote στο μηχάνημα για να διορθώσει κάποιο κενό ασφαλείας (!) και το εργαλείο που χρησιμοποίησε ήταν το Any Desk. Του έδωσα και εγώ με μεγάλη χαρά πρόσβαση στο honeypot μηχάνημα που τρέχω σε VM (Windows 7) για να μπορώ να κάνω ανενόχλητα τέτοιου είδους πειράματα και εγώ το οποίο για κακή του τύχη φαίνεται σαν να είναι αληθινό με background και διάφορα shortcuts στο desktop μαζί με ένα txt αρχείο που έγραφε bank accounts.

, Τηλεφωνική απάτη με fake τεχνικούς της Microsoft που ζητούν πρόσβαση στον υπολογιστή μας

Αφού προσπάθησε κάνοντας tree στο shell να με πείσει ότι έχω πολλούς ιούς μέσα έτρεξε το «Syskey» για να κλειδώσει τον την πρόσβαση μου στον Η/Υ και να ζητήσει προφανώς λεφτά πχ για support. Έκανε fail λόγο του πειραγμένου από προηγούμενα πειράματα VM και την μυρίστηκε την δουλεία και έκλεισε από μόνος του το τηλέφωνο χάνοντας 30 λεπτά εργασίας.

Το τηλέφωνο ήταν από Ελλάδα (2821062987) αν και προφανώς είναι cold calls από κάποιο τηλεφωνικό κέντρο με VOIP φαίνεται ότι και η Ελλάδα πλέων είναι στο στόχαστρο αυτής της απάτης.

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Ακόμα και σπασμένα windows να έχετε η Microsoft δεν θα επικοινωνήσει μαζί σας για κανένα απόλυτος λόγο για να προσφέρει με δική της πρωτοβουλία οποιαδήποτε υπηρεσία. Κλείστε το τηλέφωνο αμέσως (εκτός και αν σαν τρώει και εσάς το χέρι σας όπως εμένα).

Η απάτη αυτή έχει πολλά σενάρια και θέλει να είσαστε αρκετά πονηρεμένοι πχ στην Αμερική παίρνουν εκ μέρους του IRS (η αντίστοιχη εφορία). Σε άλλη περίπτωση μπορεί να προσπαθούν ότι θέλουν να σας επιστρέψουν λεφτά. Σε κάθε περίπτωση το σενάριο καταλήγει να σας βάλουν να αγοράσετε κάποια prepaid κάρτα και να τους μεταφέρετε λεφτά.

Βέβαια για κακή τους τύχη τα Αγγλικά δεν είναι διαδεδομένη γλώσσα στην καθημερινότητα των Ελλήνων και κάνει μπαμ από τα πρώτα δευτερόλεπτα της επικοινωνίας ότι πρόκειται για απάτη.

Ο Φίλιππας Σερέφογλου είναι web-developer στην Netstream LTD και τον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με IoT projects με την ελπίδα κάποια στιγμή να γίνει και αυτός μέλος της κοινότητας των “Makers”.

3
1

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Baioss

Παρόμοια ακριβώς εμπειρία είχα και εγώ πριν από 6-7 χρόνια περίπου. Στην δική μου περίπτωση ήταν γυναίκα η υποτιθέμενη υπάλληλος της MS και η προφορά της ήταν ξεκάθαρη ότι πρόκειται για Ινδή.

Θυμάμαι μιλούσαμε μια ώρα στο σταθερό και για να καταλαβαίνω τις εντολές που μου έδινε ώστε να αποκτήσει απομακρυσμένο έλεγχο στο PC μου, μου έλεγε να πατήσω για παράδειγμα το πλήκτρο “A” όπως λέμε Apple η το πλήκτρο “M” όπως λέμε mouse η ανέφερε οποιαδήποτε λέξη που ξεκινάει από M.

Φυσικά σε κάποια φάση τους το έκλεισα στα μούτρα και δεν ξαναπήραν τηλέφωνο. Χωρίς να πληρώσω κάτι η χωρίς να έχει ο υπολογιστής μου κάτι που μπορούσαν να υποκλέψουν, όπως κωδικούς τραπέζης, καρτών η οτιδήποτε προσωπικό, έκανα ένα ωραιότατο format το ίδιο απόγευμα, που το είχα και ανάγκη, για να είμαι σίγουρος.

ΠΣ

Ίδια απάτη σήμερα πριν από λίγο, από τον αριθμό 9619505621.

Marina

Μόλις τώρα με πήραν από το 2771213254, Ινδός σίγουρα, από τα heaquarters της Microsoft παρακαλώ… το θέμα είναι οτι πριν 20 μέρες είχα μία προσβολή από ransomwear μάλλον, κλείδωσαν τα αρχεία μου…έχει σχέση με αυτό ή απλά έτυχε? Επίσης ξέραν το όνομα μου…

TOMTOMS

Kai emena kata tis 10 to proi akrivos to idio paramithi kai kserane to onoma mou molis akousa tin profora tou kai headquarters Microsoft ton arxisa sta binelikia kai tou to eklisa sti mapa.Pos skata kserane ta onomata mas omos?

Dx

Δεν ειχα ιδεα, μου ειπανε γραψε αυτο ατο command prompt και αφου μπηκαν στο pc μου και με επεισαν για να μπουν στο μειλ και ευτυχως επελεξα εκεινο το μειλ στο οποιο δεν εκανα αγορες, στο παρατριχα γλιτωσα τις πιστωτικες απενεργοποιωντας τες…γαμω την τρελα τους.

Pm

Μας πολιορκούν μια εβδομάδα τώρα. Δυστυχώς δεν έχω τηλέφωνο με αναγνώριση και δεν βλέπω από πού περνούν. Άσε που περνούν 8 το πρωί. Χανιά Κρήτη

Χαρης

Το ιδιο σε Κρήτη 2 περιπτωσεις απο παρομοια νουμερα. Πως θα ενημερωθει ο κοσμος?

Γιωργος

005330144875… μαλλον τα ιδια…Ινδός επίσης καθαρά και μάλιστα επαιρνε τηλέφωνα σερί κι επειδή έχουμε τηλεφωνικό κέντρο χτύπησε σε δύο γραμμές ο ίδιος (Chris Williams). Ήθελε να πουλήσει προστασία από hackers.

Sfok

Μόλις με πήραν κ εμένα και μάλιστα στο σταθερό του σπιτιού, ένας Ινδός ή Πακιστανός(λόγω προφοράς των αγγλικων) από το Λονδίνο είπε ότι είναι (μάλλον σαν το Βουτσα στην ομώνυμη ταινια) και μου είπε ότι είναι χακαρισμενος ο υπολογιστής μου και όταν του ζήτησα να μου στείλει μέιλ μου είπε ότι είναι χακαρισμενο και το μέιλ μου και όταν άρχισε να μου εξηγεί τι και πώς το έκλεισα,δεν φτάσαμε στο σημείο να μου πει να κάνει αλλαγές στον υπολογιστή ή να εγκαταστήσω προγράμματα! Το τηλέφωνο απ το οποιο καλεσαν ειναι 2154622868 κ είμαι στον Πειραιά!

Νικος

Παιδιά με πήραν από την microsoft κι εμένα στο σπίτι του πατέρα μου το σταθερό το έκλεισα στα 30 δευτερόλεπτα χωρίς να δώσω τίποτα υπάρχει περίπτωση να έχουν κάνει κατι

DimZ

Παρόμοια κλήση έλαβα στο σταθερό μου τηλέφωνο 20/03/2020 . Προφυλαχθείτε , ανοίξτε κατευθείαν αίτημα στη Microsoft και αναφέρετε το περιστατικό και τον αριθμό κλήσης που σας κάλεσε.

Kostas

Ιδιο ακριβως πριν λιγο την καταλαβα αλλα με ρωτησε ηλικια της ειπα οτι ειμαι ενηλικος κ το κλεισε

Giannis

Πάντως από κάπου παίρνουν στοιχεία. Εγώ έχω δύο τηλ σπίτι και με πήραν 3φορες στο ένα και 2 στο άλλο την ίδια μέρα. 0044. 0043. 0040 Αγγλία Αυστρία Ρουμανία. Ίσως από zoiper app. Μπορεί και να είναι πολύ κοντά μσς αυτοί και να μας γνωρίζουν κιόλας.

Last edited 3 years πριν by Giannis
martsena

παιδια μολις με πηραν και ηταν περιεργο διοτι ηξεραν το επωμυνο μου . Επισης , αντρας με σπαστα αγγλικα ονόματι Jack Wilson . με εχουν παρει 2 φορές . Επίσης , οταν το σηκωσα μου ειπα καλημερα με σπαστη προφορα και μετα μου μιλησε στα αγγλικα επειδη δεν του απαντησα στο καλημερα . Αρχισε να λεει οτι με εχουν χακάρει και οτι δεν προκειται για ιο . Επίσης μου ειπε οτι μονο η microsoft μπορει να το λυσει . Οταν του ζητησα ενα μειλ ή αριθμο για να επικοινωνήσουμε , διοτι και καλα δεν μπορουσα να μιλησει εκεινη τη στιγμη , μου ειπε δεν υπαρχει και μου εδωσε τάχα μου το id της δουλειάς του . Πριν κανα μήνα ομως όντως είχα ποπ απ διαφημισεις αλλά καπως καταφερα και τις εκλεισα απο τις ρυθμίσεις . Λετε να είχε σχεση αυτό ; Ο αριθμος ηταν 0049371???0625

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.