Το Perseverance Rover της NASA χρησιμοποιεί τον ίδιο επεξεργαστή με iMac του 1998

Perseverance Rover, Το Perseverance Rover της NASA χρησιμοποιεί τον ίδιο επεξεργαστή με iMac του 1998

To Perseverance Rover έχει πάνω από μία εβδομάδα στον πλανήτη Άρη και η ανθρωπότητα περιμένει πολλά από το πιο εξελιγμένο όχημα που έχει βρεθεί ποτέ στον κόκκινο πλανήτη.

Το νέο Rover διαθέτει τις πιο πολλές κάμερες από οποιοδήποτε άλλο rover έχει πάει στον Άρη, ενώ έχει ακόμα και ένα ελικόπτερο μαζί του.

Αλλά αν σκέφτεστε ότι κουβαλάει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πάνω του, θα απογοητευτείτε.

Σύμφωνα με την σελίδα NewScientist, επεξεργαστής του rover είναι ο RAD750, ο οποίος είναι ίδιος με τον PowerPC 750, τον οποίο είχε το Apple iMac G3 του 1998. Εντάξει δεν είναι ακριβώς ο ίδιος επεξεργαστής καθώς ο RAD750 που υπάρχει στο rover έχει κατασκευαστεί για να αντέχει την ακτινοβολία που υπάρχει στο διάστημα και να λειτουργεί σε θερμοκρασίες μεταξύ −55 και 125 βαθμών Κελσίου, ενώ κοστίζει περίπου 200.000 δολάρια.

Βέβαια ο επεξεργαστής PowerPC 750 του Apple iMac G3 ήταν μπροστά από την εποχή του, με έναν πυρήνα στα 233MHz με 10.4 εκατομμύρια τρανζίστορ (σε σύγκριση με τα σημερινά 16 δισεκατομμύρια σε ένα τσιπ ή με τους επεξεργαστές των smartphones που έχουν μέχρι και 1000 περισσότερα),στημένος με αρχιτεκτονική 32bit.

Αλλά η επιλογή του επεξεργαστή στο rover δεν είναι θέμα της καλύτερης δυνατής απόδοσης όσο θέμα αξιοπιστίας. Τον ίδιο επεξεργαστή φοράει και το διαστημικό σκάφος Orion της NASA, ενώ είναι δοκιμασμένος και στον πλανήτη Άρη αφού τον ίδιο έχει και το Curiosity Rover, το οποίο βρίσκεται στον κόκκινο πλανήτη από το 2012. Επιπλεόν επί του παρόντος ο RAD750 βρίσκεται σε περίπου 100 δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, δορυφόρους GPS, λήψης εικόνων και συλλογής καιρικών δεδομένων καθώς και σε διάφορους στρατιωτικούς δορυφόρους, χωρίς κανένας να έχει παρουσιάσει σοβαρή βλάβη.

Όπως δήλωσε το 2014 στο Space Review ο Matt Lemke, αναπληρωτής διευθυντής της NASA για το υπεύθυνο τμήμα του Orion, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι πιο αργός σε σύγκριση με τον [Intel] Core i5 ενός φορητού υπολογιστή ή του επεξεργαστή ενός smartphone εκείνης της εποχής, αλλά δεν είναι θέμα ταχύτητας όσο ανθεκτικότητας και αξιοπιστίας καθώς πρέπει να είσαι σίγουρος ότι θα λειτουργεί πάντα.

Με άλλα λόγια στην περίπτωση της εξερεύνησης του διαστήματος θέλουμε τα πιο αξιόπιστα και ανθεκτικά εξαρτήματα και όχι αυτά που θα μας δώσουν την μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ, κάτι που είναι απόλυτα λογικό όταν έχεις ξοδέψει 2.7 δισεκατομμύρια δολάρια απλά για να στείλεις ένα ρομπότ σε έναν άλλο πλανήτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Apple χρησιμοποιούσε επεξεργαστές PowerPC στους υπολογιστές της πριν συνεργαστεί με την Intel το 2005, ενώ σήμερα βρίσκεται στην φάση της μετάβασης στην χρήση επεξεργαστών που αναπτύσσει μόνη της.

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος, δημιουργός και συντάκτης του PTTL.gr, όπου αρθρογραφεί για όλα τα θέματα που αφορούν την φωτογραφία, το βίντεο και το Imaging από το 2012. Παράλληλα είναι λάτρης όλων των νέων τεχνολογιών και ειδικά των smartphone και της ΑΙ.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iFixit

iPhone 14: Το iFixit υποβιβάζει την βαθμολογία επισκευασιμότητας σε 4/10

Την περασμένη χρονιά, μετά την κυκλοφορία του iPhone 14, το iFixit έδωσε στη συσκευή βαθμολογία επισκευασιμότητας 7/10.

Smartphones featured Google Pixel 4a

Pixel 4a: Η Google σταματά την υποστήριξη software

To Pixel 4a 4G δεν έλαβε την τελευταία υποστήριξη λογισμικού από τη Google, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της να τερματίσει την υποστήριξη.

Smartphones featured Xiaomi

Χiaomi: Διανομείς στη Φινλανδία ανέστειλαν τις πωλήσεις των τηλεφώνων της εταιρείας

Προβλήματα με τις πωλήσεις των smartphone της στη Φινλανδία φέρεται να αντιμετωπίζει η κινεζική Xiaomi, σύμφωνα με τη Suomimobiili. 

Smartphones Apple featured iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro Max: Δείχνει τα δόντια του στο AnTuTu

Το A17 Pro της Apple είναι ένα γρήγορο chipset, όπως φάνηκε από τη δοκιμή Geekbench, και τώρα μπορούμε να δούμε πως τα πάει και στο AnTuTu.