Gear

Vodafone STEMpowering Youth: Η καινοτομία ξεκινάει από τα θρανία

Τα εργαστήρια STEM του Ιδρύματος Vodafone σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό ΜΚΟ SciCo και την συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος “STEMpowering Youth”, συνεχίζονται για 2η χρονιά.

Στόχος του προγράμματος για την φετινή χρονιά είναι να δώσει τη δυνατότητα σε 600 νέους μαθητές της Θράκης, των Δωδεκανήσων, των νησιών Β.Α. Αιγαίου και της Κρήτης, μέσα από εξωσχολικά εργαστήρια και διαδραστική μελέτη επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών, να καλλιεργήσουν κριτική σκέψη και να αναπτύξουν τεχνολογικές εφαρμογές, για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Από τις αρχές τους 2018, το Ίδρυμα Vodafone δίνει μια νέα διάσταση στο πρόγραμμα “STEMpowering Youth”, καθώς υποστηρίζει το καθημερινό έργο των εκπαιδευτικών και μέσα στις σχολικές τάξεις των περιοχών όπου υλοποιείται. Παρέχει πιλοτικά σε 22 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά πακέτα με εξοπλισμό STEM για τα μαθήματα Φυσικής, Πληροφορικής και Τεχνολογίας με στόχο τον εμπλουτισμό των μαθημάτων και την υιοθέτηση της ομαδικής και βιωματικής εκπαίδευσης μέσα στην τάξη. Με τον τρόπο αυτό, το Ίδρυμα Vodafone φροντίζει για την ενδυνάμωση επιπλέον 3.200 μαθητών ετησίως, μένοντας πιστό στην πεποίθηση του πως «η καινοτομία ξεκινάει από τα θρανία».

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα του Β’ Κύκλου εξωσχολικών εργαστηριών STEM του 1ου χρόνου του προγράμματος, ο οποίος ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη συνολικά 24 καινοτόμων έργων μαθητών, από τα οποία ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν τα εξής:

• Φωτεινή Πινακίδα για Ιρλανδική Διάβαση η οποία δημιουργήθηκε από μια ομάδα 3 μαθητών στην Κομοτηνή και απεικονίζει τη στάθμη του νερού του ποταμού στη διάβαση Ιάσμου – Κομοτηνής, διευκολύνοντας έτσι τη διέλευση των οδηγών
• Νοσοκομειακό Drone από 3 Καλύμνιους μαθητές για γρήγορη μεταφορά ιατρικών υλικών (γάζες, ενέσεις κλπ.) σε άτομα που βρίσκονται σε ιατρική ανάγκη και ζουν ή βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές
• Αgro Sensor που δημιούργησαν 4 μαθητές από το Διδυμότειχο, προκειμένου να βοηθήσει αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στις απομακρυσμένες αποθήκες, φάρμες και θερμοκήπια τους, προειδοποιώντας τους σε περιπτώσεις φωτιάς ή πλημμύρας.

Παράλληλα τιμητική διάκριση έλαβε και ομάδα 2 μαθητών από τη Ρόδο για την κατασκευή Ρολογιού Senior S.O.S για ασθενείς που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και Αλτσχάιμερ, το οποίο ελέγχει την καρδιακή λειτουργία, τη θερμοκρασία του σώματος και την τοποθεσία του χρήστη, και με τη δυνατότητα αποστολής αυτών των στοιχείων με SMS.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα στο www.vodafone.gr/portal/stem

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.