Gear

Ζωντανά κτίρια με υλικά που γνωρίζουν την ύπαρξη τους

Σας φάνηκε παράξενος αυτός ο τίτλος; Και σε εμάς όταν τον γράφαμε… αλλά περιγράφει με σαφήνεια το μέλλον που έρχεται για τις ανθρώπινες κατασκευές. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ μιλούν για μία επανάσταση στον τομέα του Nano Energy.

Στο πλαίσιο των μελετών πάνω στο πεδίο του Nano Energy, η νανοτεχνολογία έρχεται κοντά στην ανάπτυξη νέων τρόπων οικοδομικής δραστηριότητας που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα κτίρια στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Οι επιστήμονες μιλούν για μετα-υλικά δόμησης, τα οποία θα γνωρίζουν την ύπαρξη και τις ανάγκες τους και θα μπορούσαν να καλύπτουν μόνα τους τις ενεργειακές τους ανάγκες, όπως περίπου το κάνει ένας ζωντανός οργανισμός.

Το εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ που μελετά αυτά τα θέματα έχει ως τίτλο του τη φράση iSMaRT Lab που μεταφράζεται σε Intelligent Structural Monitoring and Response Testing Lab. To υλικό που μελετάται μπορεί να εντοπίζει με τους δικούς του αισθητήρες το σύνολο των πιέσεων που δέχεται, τις ενεργειακές του ανάγκες και αντιδρά αναλόγως.

Είναι προφανές ότι η μελέτη αυτή δεν αναλώνεται μόνο στην καλύτερη κατασκευή κτιρίων στη Γη, αλλά και στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να εποικίσει άλλους πλανήτες, όπου οι μεταβαλλόμενες συνθήκες εκεί θα απαιτούν και τις ανάλογες αντιδράσεις από τις κατασκευές.

Επεξεργάστηκε την 8 Ιουνίου 2021 14:53

Σχόλια

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.