Ταινίες με Surround ήχο στην ελληνική τηλεόραση

Η τηλεόραση που βλέπουμε εκπέμπει με στερεοφωνικό ήχο (2κάναλο δηλαδή). Επίσης σχεδόν όλες οι ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει με πολυκαναλο ήχο, στην έκδοση τους με δικάναλο ήχο είναι κωδικοποιημένες Dolby Surround. Αυτήν την έκδοση χρησιμοποιούν τα κανάλια λόγω του ότι εκπέμπουν στερεοφωνικά.

Συνεπώς αν τροφοδοτήσετε με τον ήχο της τηλεόρασης τον ενισχυτή σας (και τον ρυθμίσετε να κάνει αποκωδικοποίηση κατά Dolby Pro Logic) ή την κάρτα ήχου στον υπολογιστή σας, θα δείτε την ταινία με ήχο surround. Φυσικά υπάρχουν τα DVD και τα Blu-ray αλλά αν η το τηλεοπτικό κανάλι μεταδίδει σε 16:9 (ΣΚΑΪ, Star, Mega και η λίστα μεγαλώνει) , είναι ψηφιακό και έχετε και αποκωδικοποιητή Dolby Pro Logic μάλλον έχετε μια δωρεάν ενναλακτική για να δείτε την ταινία σωστά. Καθόλου άσχημα για καιρούς οικονομικής κρίσης.

Ταινίες με Surround ήχο στην ελληνική τηλεόραση

Τι είναι το Dolby Pro Logic
• Το Dolby Pro Logic είναι ένα σύστημα επεξεργασίας πολυκάναλου ήχου που αναπτύχθηκε από τα Dolby Laboratories και το οποίο απωκωδικοποεί ήχο κωδικοποιημένο με το Dolby Surround. Το σύστημα βασίζεται στην τεχνολογία matrix, όπου ενα διακριτός αριθμός καναλιών κωδικοποιείται σε εναν μικρότερο αριθμό διακριτό καναλιών ωστε να μπορεί μετα απο αυτά να αποκωδικοποιηθεί στα αρχικό αριθμό καναλιών.
• Το Dolby Surround χρησιμοποιεί τεσσερα αρχικά κανάλια (δεξί,αριστερό,κεντρικό,πίσω) και τα κωδικοποιεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει 2 κανάλια (δεξί ,αριστερό). Φυσικά τα υπολοιπα 2 (κεντρικό,πίσω ) κανάλια δεν χάνονται αλλά κωδικοποιούνται μέσα στα 2 που δημιουργήθηκαν.
• Το Dolby Pro Logic επαναδημιουργεί τα αρχικά 4 καναλια από το δικάναλο σήμα που δημιουργήθηκε πριν. Αν δεν έχουμε αυτο τον το κωδικοποιητή απλά θα ακούσουμε τον στερεοφωνικό ήχο των 2 (δεξί,αριστερό) αρχικών καναλιών. Τα άλλα 2 απλά θα αγνοηθούν.

Δαμιανός Καλανίδης

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
cr4

δε θα πρεπε ολα τα καναλια να ειναι 16:9;;;;

takis1994

εδω θα επρεπε ολα τα καναλια (αντε τα μισα) να ειναι υψηλης ευκρινειας.. 😉

(….Επίσης σχεδόν όλες οι ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει με πολυκαναλο ήχο, στην έκδοση τους με δικάναλο ήχο είναι κωδικοποιημένες Dolby Surround. Αυτήν την έκδοση χρησιμοποιούν τα κανάλια λόγω του ότι εκπέμπουν στερεοφωνικά……)
Eρωτηση: πως θα ξερω ποια ταινια ειναι κωδικοποιημενη με dolby surround? Αμα δεν ειναι δηλαδη δεν μπορω να το “μετατρεψω” σε πολυκαναλο;;

Δαμιανός Καλανίδης

@cr4 Θα πρεπε αλλά η μετάβασή είναι κοστοβόρα και απαιτεί νέο εξοπλισμό.. Οπότε το καθυστερούν όσο μπορούν..

@takis1994 Αυτό μπορείς να το καταλάβεις αν σου βγάζει ένδειξη ο ενισχυτής σου ότι αναγνώρισε τέτοιο σήμα. Πρακτικά θα το καταλάβεις αν σε εκπομπές όπως ειδήσεις τα περιφερειακά κανάλια δεν βγάζουν ήχο, ενώ στις ταινίες βγάζουν.
Αν δεν είναι, μπορείς να το μετατρέψεις σε πολυκάναλο με διάφορα συστήματα που ενσωματώνονται στους ενισχυτές και τις κάρτες ήχου (πχ Dolby Virtual Speaker).
Η διαφορά έγκειται στο ότι πλέον τα επιπλέον κανάλια μαντεύονται με βάση το δεξί, αριστερό και επαναδημιουργουνται με βάση κάποια πληροφορία που υπάρχει σε αυτά.
Φυσικά υπάρχει και περίπτωση το κανάλι να κωδικοποιεί το στερεοφωνικό του ήχο σε εικονικό περιφερειακό και μετά να τον μεταδίδει κατά Dolby Surround οπότε τότε μπορεί να καταλάβεις αν η ταινία έχει σωστό ήχο χειροκίνητα αν ακούς διαφορετικά εφέ στα περιφερειακά κανάλια.

takis1994

ok ευχαριστουμε για ττις πληροφοριες!

customer

https://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_Pro_Logic

Τεχνολογία του 1976, την οποία επιτέλους (?) υιοθέτησαν κάποια Ελληνικά κανάλια. Άντε και εις ανώτερα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Home Cinema LG

LG Soundbar G1: Sound bar με ήχο Dolby Atmos και DTS:X

Το LG Soundbar G1 συναντά το Dolby Vision, το Dolby Atmos, αλλά και την DTS:X τεχνολογία, μετατρέποντας το σπίτι σε κινηματογράφο.

Home Cinema LG

H LG σηματοδοτεί την εξέλιξη των LCD τηλεοράσεων με τη νέα σειρά LG QNED996

Η LG παρουσιάζει τη νέα σειρά LG QNED996 mini LED τηλεοράσεων, η οποία αντιπροσωπεύει τον ερχομό μιας νέας εποχής για τις LCD TVs.

Home Cinema featured LG

LG QNED966: Η εξέλιξη των LCD TV έρχεται με την τεχνολογία Mini LED

Η σειρά των QNED Mini LED τηλεοράσεων της LG διαφέρει από τις συμβατικές LCD τηλεοράσεις σε τέτοιο βαθμό που το οπτικό αποτέλεσμα από μόνο του, είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς το πως είναι η αληθινή εξέλιξη στις τηλεοράσεις.

Home Cinema LG LG ThinQ AI

Το νέο Home Dashboard του WebOS 6.0 στις νέες τηλεοράσεις LG με ThinQ AI

Οι νέες τηλεοράσεις LG του 2021 έρχονται με λειτουργικό σύστημα WebOS και τη νέα έκδοση 6.0 που αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική αναβάθμιση από την πρώτη παρουσίαση του το 2014.