Οι 4 ισχυρότεροι δορυφορικοί δέκτες με Linux

Ο χώρος της δορυφορικής τηλεόρασης μπορεί να μην είναι το απόλυτο mainstream φετίχ όπως τα κινητά τηλέφωνα, ωστόσο έχει την τιμή να φιλοξενεί κορυφαία multimedia μηχανήματα. Διπλά ή τριπλά tuners, σύνδεση SATA, θύρες USB, Wi-Fi, smartcards slots, και λογισμικό Linux, καθιστούν τις συσκευές αυτές, κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό δορυφορικό δέκτη.

Dreambox DM8000HD
Εάν εξαιρέσουμε τον παράγοντα τιμή, ο DM8000HD αυτή τη στιγμή έχει καθαρά το προβάδισμα. Έχει το πλουσιότερο hardware και δείχνει να το εκμεταλλεύεται καλύτερα με το πιο εξελιγμένο λογισμικό και τις καλύτερες διανομές τού Enigma II. Σε όσες δοκιμασίες υποβάλαμε τους δέκτες, ο κορυφαίος της οικογένειας Dreambox τα έβγαλε πέρα. Και το σίγουρο είναι ότι εάν κάπου κόλλαγε, χάρη στην ευρεία υποστήριξη που έχει, πιθανότατα να ξεπερνούσαμε το πρόβλημα. Οπωσδήποτε, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του δέκτη είναι στο επίπεδο του λογισμικού, το οποίο ο χρήστης του μπορεί να το εμπιστευτεί, γνωρίζοντας ότι δε θα μείνει εκτός ούτε τώρα, αλλά ούτε και στο μέλλον. Ωστόσο, η τιμή του είναι υπερβολική και αναπόφευκτα αποκτάει σκληρούς αντιπάλους. Πέραν όμως του κόστους, και πάλι δεν είναι αψεγάδιαστος, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

AB IPBox 9000HD
Παρότι είναι ο παλαιότερος, αυτό δε φαίνεται στο τομέα του software. Με το επίσημο λογισμικό και τις ανεπίσημες παραλλαγές του να παρουσιάζουν ακόμα ψεγάδια, ο δέκτης δείχνει να συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα με ανεπίσημες εκδόσεις του Enigma 2. Αυτόματα, όμως, αυτό τον οδηγεί σε μια στάση “Wannabe Dreambox” και διαρκώς ο χρήστης του τρέχει να προλάβει αυτά που κάνει ένας Dreambox. Πάρ’ όλα αυτα, δοκιμάζοντας τις τελευταίες εκδόσεις Enigma II για το συγκριτικό αυτό τεστ, είδαμε έναν IPBox αρκετά αλλαγμένο και πιο “αεράτο”. Με πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν του Dreambox, μεγαλύτερη ωριμότητα από το νέο QBox και διαφορετική τελείως ταυτότητα από τον AZBox, ο δέκτης έχει λόγους να προτιμηθεί.

AZBox Premium HD
Ο δέκτης, από την πρόσφατη σχετικά κυκλοφορία του, έχει ήδη περάσει αρκετές φορές από τα εργαστήριά μας και κάθε φορά είναι και καλύτερος. Ο AZBox έχει δική του ταυτότητα και τελείως διαφορετική προσέγγιση από τους άλλους τρεις. Ο δέκτης είναι περισσότερο multimedia box, παρά δορυφορικός δέκτης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει και τις εργασίες του δεύτερου. Η αιτία αυτού κρύβεται στην καρδιά του δέκτη, στο chipset της Sigma Designs, που χρησιμοποιείται σε συσκευές Media Player και DivX players, χαρίζοντας στο δέκτη πολύ καλές multimedia ικανότητες. Για το λόγο αυτό, ο AZBox είναι ο μόνος που μέχρι τώρα συμπεριφέρθηκε καλύτερα σε ορισμένες εφαρμογές από τον Dreambox, ο οποίος χρησιμοποιεί το chipset της Broadcom και είναι κάπου ενδιάμεσα από το STi7101 των QBox και IPBox και το Sigma Designs, όσον αφορά την ικανότητα σε λειτουργίες STB και multimedia εφαρμογών. Από την άλλη πλευρά, θεωρητικά, ως STB υστερεί, αλλά ο AZBox φαίνεται μέχρι στιγμής να μπορεί να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό σε βασικές εφαρμογές, όπως το cardsharing. Στα ειδικά χαρακτηριστικά που κάνουν τον AZBox ξεχωριστή πρόταση, συμπεριλαμβάνεται η ικανότητα λήψης feeds με δειγματοληψία 4:2:2, όπου για τους feed hunters είναι σημαντικότατο, όπως και η υποστήριξη ανάλυσης 1080p HD. Με το χαμηλότερο κόστος και ταυτότητα που πραγματικά ξεχωρίζει από τους άλλους τρεις, ο δέκτης μπορεί να κλονίσει συθέμελα τον ανταγωνισμό.

Qbox HD
Με την Duolabs από πίσω του, ο δέκτης είναι πολλά υποσχόμενος. Ο QBoxHD έρχεται με ισχυρότατο hardware που στηρίζεται στο STi7101 και υποστηρίζοντας πλήρως Linux DVB-API, ο δέκτης έχει τα φόντα να αναπτύξει λογισμικά που θα συμπεριφερθούν πολύ καλά ως STB. Τον πετύχαμε σε φάση εξέλιξης του software, με τις δοκιμαστικές εκδόσεις “Fire” να είναι διαθέσιμες για download. Στην τελευταία έκδοση Fire συναντήσαμε πλέον Server με AddOns, όπως επίσης και Web Interface, αλλά αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε στην Stable διανομή, λόγω προβλημάτων στη λειτουργία PVR. Ο δέκτης “από τη μάνα του” τρέχει Enigma II και ελπίζουμε η Duolabs να βοηθήσει στην ανάπτυξη διανομών που θα βγάλουν προς τα έξω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως το Wi-Fi πρότυπο 802.11N με ταχύτητα έως 300 Mbit/s, αλλά και το ενσωματωμένο Diablo CAM. Με σχετικά “προσγειωμένη” τιμή, ο QBoxHD ελπίζουμε να καταφέρει να χαράξει και αυτός τη δικιά του πορεία.

Κείμενο: Παύλος Κερασίδης, αρχισυντάκτης στο περιοδικό Digital TV Info
Πηγή: Digital TV Info, τ.15 – Δεκέμβριος 2009

Επεξεργάστηκε την 7 Δεκεμβρίου 2009 18:52

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.