Ποιος θα κρατήσει το τηλεκοντρόλ αυτά τα Χριστούγεννα;

Αυτά τα Χριστούγεννα θα δούμε τηλεόραση τουλάχιστον 3,5 ώρες κάθε μέρα. Και ενώ όλοι περιμένουμε να απολαύσουμε τα γιορτινά προγράμματα, έχουμε και στο μυαλό μας στο ποιος θα είναι ο άρχοντας του τηλεκοντρόλ. Τα παιδιά δεν θα θέλουν να δουν ειδήσεις, ο παππούς για μια ακόμη φορά θα αποτύχει στο να προγραμματίσει το βίντεο, και ο πατέρας θα κρατά το τηλεκοντρόλ σφιχτά, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα το κουμπί της σίγασης θα δουλεύει και για ανθρώπους!

, Ποιος θα κρατήσει το τηλεκοντρόλ αυτά τα Χριστούγεννα;Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη της Logitech διαπίστωσε ότι το 91% των Ευρωπαίων έχουν όχι μόνο λογομαχήσει αλλά και τραβήξει ο ένας βίαια το τηλεκοντρολ από τα χέρια του άλλου. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη (που έγινε από την εταιρία Lightspeed Research), η πλειοψηφία των ευρωπαίων (το 63%) περιγράφει την διαχείριση του τηλεκοντρολ στο σπίτι τους ως μια «δημοκρατική διαδικασία», όπου όλα τα μέλη της οικογένειας εκφράζουν την γνώμη τους για το τι θα δουν στην τηλεόραση και βέβαια χειρίζονται την μαγική συσκευή. Φυσικά όπως και κάθε σύστημα, η «δημοκρατία του τηλεκοντρόλ» δεν είναι τέλεια. Το 72% των χρηστών έχουν τσακωθεί εξαιτίας του, το 12% έχει πετάξει ένα χειριστήριο πάνω στα νεύρα του, ενώ ένα 7% έχει φτάσει να το διεκδικήσει βίαια.

Στην πράξη τα δημοκρατικά ιδεώδη των ευρωπαϊκών σπιτιών υποφέρουν πολύ περισσότερο εξαιτίας της δύναμης που έχει ένα τηλεκοντρολ. Το 44% των ανθρώπων δήλωσαν πως κυρίως το κρατά «ο άντρας του σπιτιού»! (το 59% από αυτούς ήταν βέβαια άντρες…). Κάτι μας λέει λοιπόν πως η πραγματικότητα απέχει αρκετά από τις δηλώσεις περί δημοκρατίας. Μερικοί μάλιστα το λένε και ευθέως. Το 12% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε πως η «εξουσία του τηλεκοντρόλ» στο σπίτι τους μοιάζει με δικτατορία: ένας το χειρίζεται και αποφασίζει για το τι βλέπει στην τηλεόραση η οικογένεια. Ένα 9% είπε πως ζουν κάτι σαν μοντέρνα μοναρχία. Ένας αποφασίζει για το τηλεοπτικό θέαμα και κάποιος άλλος χειρίζεται τα κουμπιά. Τέλος, ένα 15% περιέγραψε την όλη κατάσταση σαν πλήρη αναρχία. Όποιος προλάβει, αρπάζει το τηλεκοντρόλ.

Αν και οι περισσότερες έριδες και αναστατώσεις που προκαλεί αυτή η μικρή συσκευή στο σπίτι μας προέρχονται από το ποιος την χειρίζεται, η Logitech διαπίστωσε και μια ακόμη μεγάλη πηγή παραπόνων: Το πόσο δύσχρηστα και περίπλοκα είναι τα σημερινά τηλεκοντρόλ. Σήμερα, το 49% των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον 5, ενώ 87% έχει τουλάχιστον 3. Την ίδια στιγμή το 39% των ανθρώπων δηλώνουν πως χρειάστηκε να εξηγήσουν σε άλλα μέλη της οικογένειας τους πώς να χρησιμοποιούν την συσκευή.

Η μελέτη της Logitech κατέληξε και στο να περιγράψει τις διαφορετικές στρατηγικές που οι άνθρωποι τελικά ακολουθούν, για να διαχειριστούν τις εντάσεις που δημιουργούνται εξαιτίας των τηλεκοντρόλ. Το 40% δηλώνει πως αποδέχεται την τρέχουσα κατάσταση στο σπίτι τους και δεν προσπαθούν να την αλλάξουν. Ένα 30% όμως, απάντησε πως τα διάφορα μέλη της οικογένειας απομονώνονται σε διαφορετικά δωμάτια, επιλέγοντας ο καθένας την προσωπική του ψυχαγωγία, εφόσον δεν συμφωνούν για το τι θα δουν στην τηλεόραση. Το ποσοστό αυτό είναι και μεγάλο, αλλά και η εικόνα που περιγράφει είναι ιδιαίτερα απογοητευτική για το πώς διατηρείται η οικιακή ειρήνη Χριστουγεννιάτικα. Ένα άλλο 10% είπε πως χρησιμοποιούν το χειριστήριο με βάρδιες …και ένα 14% αποκαλύπτει πως έχουν αντικαταστήσει όλα τα ειδικά τηλεκοντρόλ με ένα μόνο πολυτηλεχειριστήριο.

Η Logitech διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από εξελιγμένα πολυτηλεχειριστήρια Harmony τα οποία, με ένα μόνο πάτημα προσφέρουν άμεσο έλεγχο όλων των συσκευών, είτε βλέπουμε τηλεόραση, είτε ακούμε μουσική, είτε παίζουμε ένα videogame. Το πιο πρόσφατο μοντέλο της γκάμας, το Logitech Harmony One προσφέρει την ίδια ευκολία χρήσης με ένα μόνο πάτημα, και τον εξελιγμένο προγραμματισμό με βάση τις αγαπημένες μας δραστηριότητες, αλλά κάνει τον έλεγχο όλων των συσκευών μας ακόμη πιο εύκολο χάρη στα εξελιγμένα χαρακτηριστικά του: Διαθέτει μια έγχρωμη οθόνη αφής, μια πολύ έξυπνη και πρακτική διάταξη πλήκτρων και μια ιδιαίτερα άνετη και φιλική προς τον χρήστη σχεδίαση.
Το Harmony One είναι ήδη διαθέσιμο στην Ευρώπη, με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα €199,99 και είναι σίγουρα ένα ιδανικό δώρο, τόσο για τον εαυτό σας, όσο και για την οικογενειακή σας …γαλήνη!

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Logitech

Logitech: Νέες βιώσιμα σχεδιασμένες κάμερες web 1080p

Η Logitech παρουσίασε τη σειρά Brio 300, μια σειρά, μικρών σε μέγεθος, plug-and-play καμερών web με ανάλυση Full-HD 1080p, με αυτόματη διόρθωση φωτός και μικρόφωνο μείωσης θορύβου, για πιο φυσικές και παραγωγικές εμπειρίες βιντεοκλήσεων.

Gear Logitech

Logitech®: Νέο σετ πληκτρολογίου & ποντικιού MK470 σε ροζ χρώμα

Το λεπτό σετ ασύρματου πληκτρολογίου και ποντικιού Logitech® MK470 σε ροζ χρώμα ξεχωρίζει για την απλότητα και τη σύγχρονη σχεδίασή του.

Gear Apple Logitech Mac

Η Logitech λανσάρει νέα «Designed for Mac» mouse και πληκτρολόγια

Την κυκλοφορία πολλών νέων ποντικιών και πληκτρολογίων ειδικά κατασκευασμένα για χρήση με Apple Mac ανακοίνωσε η Logitech.

Gear Logitech

Η Logitech παρουσιάζει ακουστικά για τις βιντεοκλήσεις σας

Τα Logitech Zone True Wireless Earbuds έχουν πιστοποίηση από το Zoom, την Google και τη Microsoft για χρήση στις βιντεοκλήσεις.