“Μαγειρεύοντας” τα Beat

Οι στιγμές που ζει ένας Dj όταν το κοινό ανταποκρίνεται χορεύοντας και διασκεδάζοντας, δεν αλλάζονται με τίποτα. Η συγκίνηση χτυπάει κόκκινο και η αδρεναλίνη ξεχειλίζει. Η επιλογή της κατάλληλης μουσικής για την κάθε περίπτωση είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός δυναμικού και αξέχαστου set, όπως και ο καλός εξοπλισμός. Όμως δεν κάνουν τα ράσα, τον παπά! Ούτε οι βελόνες, τον Jockey!

Υλικά:
-Δύο πηγές
-Ένας μίκτης
-Ακουστικά
-Ενισχυτής
-Ηχεία
-Καλή διάθεση

Ανακατεύοντας
Ο συγχρονισμός του tempo ή αλλιώς του beat (χτύπου), των εκάστοτε αναπαραγόμενων μουσικών κομματιών δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά όταν με την εξάσκηση τα καταφέρεται βρίσκεστε στον σωστό δρόμο για να γίνεται ένας καλός jockey. Εδώ το πράγμα μπλέκεται. Είναι σχεδόν αδύνατο να ταιριάζει το tempo των τραγουδιών δυο διαφορετικών καλλιτεχνών, γι’ αυτό και υπάρχουν τα ρυθμιστικά pitch στα επαγγελματικά Cd players και τα πικάπ βινυλίου. Το pitch control ελέγχει την ταχύτητα του δίσκου κατά την αναπαραγωγή, έτσι μπορούμε να ‘φέρουμε’ το tempo του κάθε δίσκου (CD ή βινυλίου) στα μέτρα μας. Το ‘δύσκολο’ είναι να ματσάρουμε το beat του αναπαραγόμενου κομματιού με αυτό που βρίσκεται σε κατάσταση cue (πρόκειται να αναπαραχθεί). Όλα γίνονται με εξάσκηση και απαιτείται χρόνος για την τελειοποίηση, με την καθημερινή όμως τριβή θα έχετε εκπληκτικά αποτελέσματα.

Καλή αρχή
Τα βήματα είναι απλά και το μόνο που θα χρειαστεί να βάλετε είναι το μεράκι. Ξεκινήστε παίζοντας το αγαπημένο σας μουσικό κομμάτι στο ένα player και βάλτε ένα άλλο σε αναμονή (cue). Για αρχή καλό θα είναι το μουσικό είδος να είναι το ίδιο.
Χρησιμοποιήστε τα ακουστικά ώστε να φτάσετε στο πρώτο χτύπο (beat) του κομματιού που βρίσκεται σε αναμονή. Αφού το βρείτε, γυρίστε εμπρός-πίσω το δίσκο ώστε να το φέρεται σε κατάσταση αναμονής ακριβώς πριν από το πρώτο beat.
Βγάλτε το ένα ακουστικό από το αυτί σας ώστε να μπορείτε να ακούτε και το αναπαραγόμενο κομμάτι και αυτό που βρίσκετε σε αναμονή. Δώστε λίγη σημασία στο αναπαραγόμενο κομμάτι ώστε να ‘πιάσετε’ τον ρυθμό του. Εξακολουθώντας να έχετε την έξοδο του δεύτερου μουσικού κομματιού στα ακουστικά ξεκινήστε την αναπαραγωγή του, πάνω στο beat του πρώτου κομματιού.
Αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι Dj’s, jogάρουν τον δίσκο μπρος-πίσω πριν την απελευθέρωσή του ώστε να αποφύγουν τυχόν καθυστέρηση, που μπορεί να προκύψει από την μη ακριβή θέση του cue. Αυτό βέβαια πραγματοποιείται μόνο με τα πικάπ βινυλίου, εκτός αν έχετε το CDJ-1000 της Pioneer που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.

Θα ακούτε το πρώτο κομμάτι από το ένα αυτί και με τα ακουστικά το άλλο. Προσπαθήστε να τα συγχρονίσετε με τα pitch control. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ξεκινώντας από την αρχή την αναπαραγωγή του πρώτου μουσικού κομματιού. Το ματράρισμα των beat δεν είναι εύκολη διαδικασία, έχω βρεθεί βέβαια και μπροστά σε περίπτωση που ένας φίλος μου είχε δει μόνο στο σπίτι μου μίκτη και όμως έπιασε τον ρυθμό μιξάροντας ικανοποιητικά!

Αν καταφέρετε λοιπόν να ταιριάξετε το beat των δύο κομματιών, ανεβάζοντας το ρυθμιστικό της στάθμης ήχου του δεύτερου κομματιού και παράλληλα με το crossfader, ξεκινήστε το ‘ανακάτεμά’ σας. Υπάρχουν πάρα πολλά κόλπα για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Όπως οι κοφτές απότομες κινήσεις του crossfader, το πείραγμα του ισοσταθμιστή και φυσικά οι λούπες. Ο καθένας μετά από εξάσκηση διαμορφώνει τα διάφορα κόλπα με βάση το προσωπικό του στυλ, ανακαλύπτοντας παράλληλα και δικά του, που συνολικά θα σχηματίσουν το δικό του μοναδικό προφίλ.

Δεν χρειάζεται να έχετε τα τελευταία και ποιο καινούργια μηχανήματα της αγοράς, με απλά πράγματα γίνονται πανέμορφες μίξεις. Βέβαια οποιαδήποτε καλύτερη συσκευή με διάφορα επιπλέον χαρακτηριστικά, προσφέρει περισσότερες δυνατότητες και οπωσδήποτε καλύτερο αποτέλεσμα. Πειραματιστείτε!

Επεξεργάστηκε την 15 Δεκεμβρίου 2008 22:23

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.