Internet

AI Portraits Ars: Ιστοσελίδα που μετατρέπει φωτογραφίες σε κλασικά έργα τέχνης

Τις τελευταίες ημέρες το internet έχει κατακλυστεί από την τρέλα του FaceApp. Όπου και να κοιτάξουμε θα δούμε κάποιον που έχει δημοσιεύσει φωτογραφία του ηλικιωμένου εαυτού του.

Όπως όλες οι σύγχρονες μόδες στο internet, έτσι και αυτή έφτασε στο τέλος της χάρη σε διάφορες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων. Βέβαια, βοήθησε και η εμφάνιση μιας νέας τάσης που μετατρέπει φωτογραφίες σε πορτραίτα.

Οι ερευνητές στο εργαστήριο MIT-IBM Watson AI Lab δημιούργησαν μία ιστοσελίδα, την aiportraits.com, η οποία μετατρέπει τις φωτογραφίες μας σε κλασικά έργα τέχνης. Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο, ο οποίος εκπαιδεύτηκε πάνω σε 45.000 πορτρέτα από την Πρώιμη Αναγέννηση μέχρι τη σύγχρονη τέχνη.

Η AI Portraits Ars προσφέρει έναν τεράστιο αριθμό από στιλ καλλιτεχνών όπως ο Rembrandt, ο Titian μέχρι και ο Vincent van Gogh. Το κάθε στιλ συνεισφέρει στην παραγωγή ενός μοναδικού πορτρέτου.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως δεν πρόκειται απλά για ένα φίλτρο που βάζουν πάνω από τις φωτογραφίες. Αντ’ αυτου, ο αλγόριθμος δημιουργεί νέα χαρακτηριστικά από το μηδέν ώστε να αποτυπώσει το πως θα ήταν ένα κλασικό πορτρέτο βασισμένο στην πραγματική φωτογραφία.

Επιπλέον, ο αλγόριθμος της AI Portraits Ars αποφασίζει ποιο είναι το ιδανικό στιλ για τη φωτογραφία που καταχωρεί ο χρήστης, βασιζόμενος στα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο αλγόριθμος δεν μπορεί να αποτυπώσει χαμόγελα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κλασικοί ζωγράφοι δεν ζωγράφιζαν χαμόγελα, διότι αυτό αλλοίωνε τα χαρακτηριστικά του προσώπου, με αποτέλεσμα να ταυτίζουν τους πίνακες με πιο κωμικές δημιουργίες.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 24 Ιουλίου 2019 6:54

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Χάρης Αναγνωστόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.