Internet

AV1 Video Codec: Περισσότερο on-line 4K video με μικρότερη χρήση δεδομένων

Με την υποστήριξη εταιρειών-κολοσσών έγινε μια “συμμαχία” για την ανάπτυξη video codec, δηλαδή αλγόριθμος συμπίεσης video που μικραίνει τη χωρητικότητά του χωρίς να αλλοιώνεται η ποιότητα, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε 4Κ video στο διαδίκτυο για οποιαδήποτε χρήση, μιας και η τάση για υψηλότερης ποιότητας video streaming αυξάνεται ραγδαία.

Με το 4K video να μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας, είναι λογικό οι χρήστες του διαδικτύου να επιθυμούν να παρακολουθούν τέτοιας ποιότητας video πολύ περισσότερο από πριν. Υπάρουν όμως οι τεχνικές δυσκολίες αλλά και οι απαιτήσεις σε δεδομένα και στο τέλος η πλειοψηφία των χρηστών να μπορεί να παρακολουθεί video ανάλυσης Full HD ή και μικρότερης ανάλυσης. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται πως θα λυθεί με την Alliance for Open Media (AOMedia) μιας και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να αναπτύξουν τον AOMedia Video Codec 1.0 (AV1) ο οποίος δε δεσμεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο codec, οι χρήστες του διαδικτύου θα μπορούν μέσω οποιασδήποτε συσκευής να παρακολουθούν video ανάλυσης 4K ή και υψηλότερης ποιότητας με 30% μεγαλύτερη συμπίεση από τους codecs που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ενώ καταναλώνουν λιγότερα δεδομένα. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό μιας και καθημερινά παρακολουθούμε on-line video, πραγματοποιούμε video κλήσεις, βλέπουμε την αγαπημένη μας ταινία, κάνοντας το online video μια καθημερινή συνήθεια. Σύμφωνα με τη Cisco Visual Networking Index, μέχρι το 2021, το 82% της “κίνησης” στο διαδίκτυο θα είναι βασισμένη στη χρήση video.

Το πόσο μεγάλο βήμα είναι αυτό για τη βιομηχανία του on-line video, το καταλαβαίνουμε από το ότι πλέον οι εταιρείες θα μπορούν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερες συσκευές και υπηρεσίες βασισμένες στο 4Κ ή και υψηλότερης ποιότητας video για όλους τους καταναλωτές. Αυτό το νέας γενιάς video format βασισμένο στον AV1 open-source (ανοιχτού λογισμικού) codec, θα μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε σύγχρονη συσκευή με οποιδήποτε internet bandwidth για να μπορούν όλο και περισσότεροι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Ένα τέτοιο βήμα αποτελεί μια πολύ μεγάλη κίνηση προς όφελος του τελικού καταναλωτή και αν αναλογιστούμε το ότι την AOMedia την ίδρυσαν εταιρείες-κολοσσοί όπως η Amazon, Apple, Arm, Cisco, Facebook, Google, IBM, Intel, Microsoft, Mozilla, Netflix και NVIDIA, τότε είναι πολύ πιθανό μέσα από αυτή τη συνεργασία να προκύψει κάτι πρωτοποριακό προς όφελος όλων.

Πηγή

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Ιάκωβος Μπελώνιας

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.