Captcha, Ώρα να καταπολεμήσουμε το spamming

Το captcha (προφέρεται κάπ-τσα) αποτελεί ακρωνύμιο του Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart που ουσιαστικά προσφέρει τη δυνατότητα τόσο μια φόρμα να υποβάλλεται όσο και μια διεύθυνση e-mail να αποκαλύπτεται μόνο αν ο χρήστης απαντήσει σωστά στο τέστ που παρέχεται απ’ αυτό. Αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτρέψει σε αυτόματα προγράμματα (spam bots) να δημιουργούν χιλιάδες δωρεάν λογαριασμούς και να αποστέλλουν χιλιάδες μηνύματα.

, Captcha, Ώρα να καταπολεμήσουμε το spamming

Τα captcha εμφανίζονται στο internet ως παραμορφωμένες εικόνες που παρουσιάζουν συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμών σε διάφορα μεγέθη, χρώματα κλπ. Όταν ο χρήστης θέλει να πραγματοποιήσει κάποια εγγραφή (registration), καλείται να αναγνωρίσει την εικόνα και το περιεχόμενο της και να συμπληρώσει σωστά τη φόρμα. Τώρα τελευταία μάλιστα κάποια απ’ αυτά για περισσότερη ασφάλεια προτρέπουν το χρήστη να εισάγει το αποτέλεσμα μιας απλής αριθμητικής πράξης, η οποία βέβαια εμφανίζεται με τη μορφή εικόνας.

Τα παραπάνω είναι σχετικά απλά για έναν άνθρωπο, όχι όμως και τόσο απλά για ένα κακόβουλο πρόγραμμα.

Ένας γνωστός μηχανισμός captcha είναι το Recaptcha που αποτελεί μια εφαρμογή του School of Computer Science του Carnegie Mellon University. Σκοπός του εκτός από το να καταπολεμήσει το spamming (ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία) και η ψηφιοποίηση των σκαναρισμένων παλαιών βιβλίων που βρίσκονται στο Internet Archive. Εξού και το σλόγκαν που το συνοδεύει: “Stop spam, read books”.

Οι σκαναρισμένες λέξεις παρουσιάζονται ανά δύο σε ένα captcha widget και προκειμένου να είναι επιτυχής η εγγραφή θα πρέπει ο χρήστης να αποκωδικοποιήσει τουλάχιστον μία από τις δύο λέξεις. H συγκεκριμένη λύση προσφέρει και ακουστικό captcha για άτομα με δυσκολία στην όραση, καθώς και τη δυνατότητα ανανέωσης, ώστε να εμφανιστούν νέες λέξεις προς αναγνώριση (σε περίπτωση που είναι δύσκολο να αναγνωριστούν και οι δύο λέξεις).

Συμπερασματικά, αν και το captcha θεωρείται μια καλή τεχνική προκειμένου να καταπολεμήσουμε το spamming, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι απόλυτα ασφαλές, γιατί και σ’ αυτή την περίπτωση κάποιοι κακόβουλοι έχουν βρει τρόπους να το ξεπερνούν.

, Captcha, Ώρα να καταπολεμήσουμε το spamming

, Captcha, Ώρα να καταπολεμήσουμε το spamming

, Captcha, Ώρα να καταπολεμήσουμε το spamming

, Captcha, Ώρα να καταπολεμήσουμε το spamming

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Saxtus
gstam

Την έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα στην οποία παραπέμπεις, γι’ αυτό και σημείωσα ότι το captcha δεν είναι απόλυτα ασφαλές και ότι κάποιοι έχουν βρει τρόπους να το ξεπερνούν.

Saxtus

Το θέμα είναι ότι τώρα τελευταία ούτε εμείς που δεν είμαστε spammers δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε: https://ub0.cc/w/0w

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Internet European Commission

Η Ευρώπη χρηματοδοτεί την καινοτομία στο Internet

Το πρόγραμμα “Ορίζοντας Ευρώπη” είναι το βασικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία.

Internet

Hacker επηρέασε τη χημική σύσταση του νερού σε εγκαταστάσεις υδροδότησης

Μία πόλη της Φλόριντα των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από Hacker στο σύστημα ελέγχου του δικτύου ύδρευσης.

Software featured Internet

5 browser extensions για προστασία του απορρήτου σας στο internet

Σας παρουσιάζουμε 5 extensions για browser που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη προστασία του απορρήτου σας στο internet.

Internet Internet

WiFi4GR: 2.500 δωρεάν WiFi hotspots θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα

Ένα νέο πρόγραμμα που θα προσφέρει 2.500 δωρεάν WiFi hotspots στην Ελλάδα ξεκίνησε, με την ονομασία WiFi4GR.