EcoFlow

Coronavirus: Θα επηρεάσει δραστικά το χρονοδιάγραμμα των εταιρειών τεχνολογίας

Coronavirus, Coronavirus: Θα επηρεάσει δραστικά το χρονοδιάγραμμα των εταιρειών τεχνολογίας

Η επιδημία του Coronavirus έχει περάσει σε μία κρίσιμη φάση, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τη χαρακτηρίζει ως κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν καθαρά από τη χρονική διάρκεια της επιδημίας, αλλά ο αντίκτυπος στις αγορές τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο έχει αρχίσει να γίνεται αισθητός, σύμφωνα με την GlobalData, μία κορυφαία εταιρεία αναλύσεων.

Οι επιπτώσεις του Coronavirus

Ήδη, ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Microsoft και Apple, έχουν απαγορεύσει στους εργαζομένους τους να ταξιδεύουν προς και από την Κίνα. Η Google ανέστειλε εντελώς τη λειτουργία των γραφείων της στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.

Το προσωρινό κλείσιμο των γραφείων στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας του Coronavirus, θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στις προσφορές προϊόντων και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που απευθύνονται στον εγχώριο πληθυσμό. Ωστόσο, το κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο, όσον αφορά τη διάθεση των προϊόντων και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν θεσπίσει οι τεχνολογικοί κολοσσοί.

Οι περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίου εμβέλειας διατηρούν τις βασικές γραμμές παραγωγής τους στην Κίνα. Στην Ασιατική χώρα κατασκευάζονται πολλά εξαρτήματα συσκευών, περιφερειακά υπολογιστών, και πλήρεις καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα iPhone, τα έξυπνα ηχεία Echo, και οι κονσόλες παιχνιδιών Xbox και PlayStations. Το θετικό στοιχείο είναι ότι οι περισσότερες γραμμές παραγωγής παραμένουν ακόμη ενεργές, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Η Foxconn, ένας σημαντικός κατασκευαστής εξαρτημάτων που προμηθεύει μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Apple, η Intel, η Microsoft και η Sony, επιμένει ότι η επιδημία του Coronavirus δεν πρόκειται να επηρεάσει τους ρυθμούς παραγωγής. Συμπληρώνει ότι, δεν θα κλείσει τα εργοστάσια της και δεν υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούν τα χρονοδιαγράμματα των εταιρειών.

Επίσης, η Pegatron, μία ακόμη σημαντική κατασκευάστρια εξαρτημάτων για υπολογιστές και περιφερειακές συσκευές, μέχρι τώρα διατηρεί τους ρυθμούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής που διατηρεί στην Κίνα.

Τι αναφέρει η GlobalData

Ο επικεφαλής των δεδομένων τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών της GlobalData, Nishant Singh, λέει ότι η κατασκευή αυτών των συσκευών και εξαρτημάτων πραγματοποιείται μέσω μιας περίπλοκης αλυσίδας εφοδιασμού που εκτείνεται σε όλη την περιοχή. Επομένως, η παρατεταμένη δράση του Coronavirus θα μπορούσε να επηρεάσει δραματικά τις διαδικασίες παραγωγής, και κατ’ επέκταση τα χρονοδιαγράμματα κυκλοφορίας των διαφόρων προϊόντων.

Ακόμα και αν η διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων είναι προσωρινή, όπως στην περίπτωση του εργοστασίου της Tesla στη Σαγκάη, ο αντίκτυπος από τη μείωση της παραγωγής θα φανεί μέχρι το τέλος του 2020.

Παρόλο που οι τεχνολογικές αγορές εκτός Ασίας θα μπορούσαν να ανακάμψουν, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, οι επιπτώσεις της επιδημίας του Coronavirus θα είναι σημαντικές για την Κινέζικη τεχνολογική αγορά.

Ο Singh προσθέτει ότι η επιδημία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της εγχώριας τεχνολογικής αγοράς. Οι αγορές πληροφορικής θα πληγούν και οι πωλήσεις αναμένεται να μειωθούν δραστικά, τουλάχιστον για αυτό το τρίμηνο. Αυτό θα επηρεάσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται αρκετά στην Κίνα, όπως η Apple.

Τα λεγόμενα του Sight έχουν ιδιαίτερη βάση. Η Κίνα είναι μια σημαντική αγορά για την Apple, η οποία είναι μία από τις πέντε κορυφαίες εταιρείες smartphone στην εγχώρια αγορά και ο μοναδικός μη κινέζος κατασκευαστής. Μάλιστα, το 15% των εσόδων της προέρχονται από την Κινεζική αγορά. Οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα αναμένεται να είναι μειωμένες για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη, κάτι που θα επηρεάσει τα τριμηνιαία κέρδη της Apple.

Ο Singh συνεχίζει λέγοντας ότι, δεν πρόκειται να επηρεαστεί μόνο η αγορά προσωπικών υπολογιστών από την επιδημία του Coronavirus. Οι εταιρείες στην Κίνα αναμένεται να μειώσουν δραστικά τη δραστηριότητα τους στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής, ιδίως τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους.

Η GlobalData είχε εκτιμήσει στο παρελθόν ότι η αγορά τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας (ICT) στην Κίνα θα παρουσιάσει αύξηση μεταξύ 2019 και 2023, με ρυθμό 7,9% ανά έτος. Ο Singh εξηγεί ότι πριν το ξέσπασμα της επιδημίας του Coronavirus η εταιρεία είχε εκτιμήσει ότι ο ρυθμός αύξησης για το 2020 θα ήταν 8%. Ωστόσο, η επιδημία αναμένεται να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης κατά 2%, καθώς οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν αυτό το τρίμηνο θα είναι μειωμένες.

Η επιδημία του Coronavirus θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους τεχνολογικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται εκτός Κίνας, όπως οι Huawei, ZTE, Xiaomi Corp., Oppo και Vivo. Αυτές οι εταιρείες διατηρούν τα κεντρικά R&D στην Κίνα, και η επιδημία έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ρυθμού λειτουργίας τους. Αυτό θα επηρεάσει την πορεία των συγκεκριμένων εταιρειών προς την κορυφή των τεχνολογικών αγορών.

Για παράδειγμα, η Huawei κατάφερε να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την Apple. Παράλληλα, κατάφερε να αποφύγει τον πλήρη αποκλεισμό της από τα 5G δίκτυα της ΕΕ.

Ο Singh καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιδημία του Coronavirus δεν δοκιμάζει μόνο την κινέζικη κυβέρνηση και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της, αλλά θα δοκιμάσει επίσης την ικανότητα των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση τους, όταν όλα αυτά θα έχουν τελειώσει.

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet COSMOTE

COSMOTE GIGAMAX: Από σήμερα οι συνδρομητές κινητής συμβολαίου μιλάνε απεριόριστα με όλους

Όλοι οι υφιστάμενοι συνδρομητές COSMOTE GIGAMAX & COSMOTE BUSINESS GIGAMAX απολαμβάνουν αυτόματα απεριόριστη ομιλία προς όλα τα εθνικά δίκτυα, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Internet featured Netflix

Netflix: Έρχεται νέα συνδρομή με διαφημίσεις μέχρι το τέλος του 2022

Καθώς η πλατφόρμα χάνει συνδρομητές, εν μέρει λόγω της αύξησης των τιμών, αποφάσισε να τους προσφέρει μια πιο φθηνή επιλογή.

Internet Apple featured TikTok

Πατέρας έξαλλος με την Apple επειδή δε μπλόκαρε τις αγορές 2.500$ της 10χρονης κόρης του

Εκνευρισμένος με την Apple είναι ο πατέρας ενός 10χρονου κοριτσιού με αυτισμό επειδή δεν μπλόκαρε πληρωμή 2.500 $ σε δημιουργό του TikTok.

Internet Elon Musk featured Twitter

Ο Elon Musk θέλει να τετραπλασιάσει τους χρήστες του Twitter μέχρι το 2028

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter από τον Elon Musk είναι ακόμα μακριά, ωστόσο ο μεγιστάνας μοιράζεται το όραμά του με τους επενδυτές.