Επιστήμονες δημιούργησαν βιονικές μέδουσες που ελέγχουν από απόσταση

βιονικές μέδουσες, Επιστήμονες δημιούργησαν βιονικές μέδουσες που ελέγχουν από απόσταση

Την προηγούμενη εβδομάδα μία ομάδα επιστημόνων, χρηματοδοτούμενη από το αμερικανικό ναυτικό, κατάφερε να δημιουργήσει ακρίδες cyborg βάζοντας στα έντομα chip τα οποία μπορούσαν να διαβάσουν τα εγκεφαλικά τους κύματα. Απώτερος στόχος της ομάδας ήταν ο εντοπισμός βομβών με τη βοήθεια των ακρίδων.

Από τις ακρίδες cyborg στις βιονικές μέδουσες

Τώρα, μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, αναφέρει ότι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν “βιονικές μέδουσες”. Οι επιστήμονες κατάφεραν με επιτυχία να ελέγξουν τις κινήσεις μεδουσών και να τις κάνουν να κολυμπούν πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό έγινε δυνατό με τη χρήση ενός μικροηλεκτρονικού εμφυτεύματος. Χάρη στο εμφύτευμα κατάφεραν να ελέγξουν τις βιονικές μέδουσες και να τις κάνουν να επιταχύνουν έως ότου τριπλασιάσουν την ταχύτητα με την οποία κινούνταν.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, χρειάστηκε ελάχιστη εξωτερική ισχύ και η διπλάσια μεταβολική προσπάθεια από το ζώο, για να επιτευχθεί η παραπάνω επιτάχυνση. Αυτό σημαίνει ότι το βιοϋβριδικό ρομπότ που δημιούργησαν οι επιστήμονες χρησιμοποιεί από 10 έως 1.000 φορές λιγότερη εξωτερική ισχύ ανά μάζα, σε σύγκριση με άλλα υδρόβια ρομπότ.

Ο λόγος που οι επιστήμονες επέλεξαν ως αντικείμενο μελέτης τις μέδουσες είναι διότι πρόκειται για εξαιρετικά αποτελεσματικούς κολυμβητές, οι οποίοι έχουν την ικανότητα αυτο-επούλωσης. Επιπλέον, κινούνται αργά και σταθερά, ενώ δεν επηρεάζονται σχεδόν από κανέναν εξωτερικό παράγοντα.

Επίσης, οι μέδουσες μπορούν να επιβιώσουν σε νερά με ποικίλη αλατότητα και συγκέντρωση οξυγόνου. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες άσχετα με τη θερμοκρασία που επικρατεί κάτω από το νερό ή το βάθος που θα βρεθούν. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, καθιστούν τις μέδουσες τα ιδανικά βιοϋβριδικά ρομπότ για οποιαδήποτε θάλασσα ή ωκεανό.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αν καταφέρουν να ελέγξουν αποτελεσματικά τις βιονικές μέδουσες, χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία τους, θα ανοιχτούν νέοι δρόμοι για την παρακολούθηση των ωκεανών.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Chrome Google

Google Chrome: Αλλάζει τα σχέδιά της – Τα cookies δεν καταργούνται τελικά

Η Google φαίνεται πως ακυρώνει τα σχέδια για την κατάργηση των cookies από το Chrome, σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη αλλαγή.

Internet

Νέα δυνατότητα στο Χ θα επιτρέπει την απενεργοποίηση των συνδέσμων στις απαντήσεις των αναρτήσεών σας

To X προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ανεπιθύμητων αναρτήσεων και δίνει τη δυνατότητα απενεργοποίησης συνδέσμων στις απαντήσεις.

Internet Netflix

Netflix: Ξεκινά την κατάργηση της φθηνότερης συνδρομής χωρίς διαφημίσεις

Το Netflix προχωρά με το σχέδιό του να διακόψει τη φθηνότερη συνδρομή χωρίς διαφημίσεις, ξεκινώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Internet

Η Nova φέρνει το Μέλλον στις Τηλεπικοινωνίες με την Υπηρεσία 5G Home Internet

Η Nova ανακοίνωσε πρόσφατα τη διάθεση της πρωτοποριακής υπηρεσίας Nova 5G Home Internet, προσφέροντας μια καινοτόμο λύση σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου που ξεπερνά την τεχνολογία χαλκού και εισάγει τους πελάτες σε μια νέα εποχή υπερυψηλών ταχυτήτων και αξιοπιστίας.