Internet

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: “Μη αποδεκτή” η μονομερής αναστολή social media accounts

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η μονομερής λήψη απόφασης για την αναστολή λειτουργίας λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα από τις ίδιες τις πλατφόρμες εγείρει αρκετά ζητήματα και δεν θα πρέπει να θεωρείται δικαιολογημένη κίνηση εκ μέρους τους.

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για την απόφαση των Facebook, Instagram, Twitch και Twitter να αναστείλουν τη λειτουργία των λογαριασμών του Ντόναλντ Τράμπ, μετά από την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος υποκίνησε μέσω αυτών σε βια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να δει το ζήτημα περισσότερο σφαιρικά, διατηρώντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της διατήρησης του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο και της αποτελεσματικής απομάκρυνσης επικίνδυνου ή ακόμα και κακόβουλου περιεχομένου. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι πλατφόρμες δεν εκτιμάται ότι έχουν όλα τα εχέγγυα για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων, ειδικά όσον αφορά σε ιδιαιτέρως προβεβλημένους λογαριασμούς πολιτικών προσώπων.

Το ζήτημα εδώ είναι η διαφάνεια και η συζήτηση προτού να οδηγηθεί μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην απόφαση αναστολής λειτουργίας ενός λογαριασμού. Ένα στοιχείο που τονίζουν στελέχη ειδικών επιτροπών της Κομισιόν για την Ελευθερία Έκφρασης στο Διαδίκτυο είναι πως υπάρχουν τρόποι για τον περιορισμό της απήχησης λογαριασμών ή κοινωνικών δικτύων όπως το Parler που θεωρείται ότι χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από ακροδεξιές δυνάμεις για να υποκινήσει στη βια. Ο περιορισμός των διαφημιστικών εσόδων θεωρείται προτιμητέα μέθοδος από την άμεση και αμετάκλητη απαγόρευση λειτουργίας.

Η Κομισιόν, μέσα από τις δηλώσεις των στελεχών της, φέρεται να ανησυχεί για την ανάδυση μίας πανίσχυρης “ψηφιακής ολιγαρχίας” των κολοσσών του Διαδικτύου, με δυνατότητες που θα περιορίζουν κατά το δοκούν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών online.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Σχόλια

  • Δηλαδή έπρεπε οι νεκροί εμμέσως λόγω των σχολίων του να φτάσουν τους 300, για να ανησυχεί τότε η Κομισιον, για το γιατί ενώ είχαν ήδη αυτήν την δύναμη να τον κόψουν πριν πεθάνουν τόσοι άνθρωποι, δεν την χρησιμοποιησαν. Που είναι ο συνειρμός και που τα γεγονότα; έχει πχ η Τουρκία ή Β. Κορέα χωρίς αυτά τα "κακά" social media ελευθερία του λόγου; Δεν ξέρω τι να πω 🤷🏿‍♂️ φάω τα μυαλά μου.

    • Φατα τα μυαλά σου, όσα λίγα έχεις δηλαδή, αφού δεν καταλαβαίνεις που οδηγει αυτού του είδους η παντοδυναμία κάποιων μονοπωλίων. Αφού κρίνεις μια ενέργεια επειδή προφανώς δεν σου αρέσει πολιτικά ο χι Τραμπ. Και όταν αύριο αυτό θα στραφεί εναντίον κάποιων με τους οποίους ταυτίζεσαι πολιτικά, θα πέφτεις από τα σύννεφα και θα φωνάζεις "λογοκρισία" "φίμωση" κλπ.
      Ως φαίνεται από το σχόλιο σου και την αναφορά σε Βόρειο Κορέα κλπ μάλλον δεν έχεις κατανοήσει ότι η ΕΕ δεν επιτίθεται στα σοσιαλ, ούτε κανείς τα χαρακτηρίζει "κακά". Η ΕΕ - πολύ ορθα- αντιδρά στην μονόπλευρη αυτόκλητη και χωρίς έλεγχο παντοδυναμία που ξαφνικά απέκτησαν. Και σίγουρα θα θέσει όρους και τρόπους ελέγχου διαφάνειας. Όπως έκανε με το Facebook.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.