Internet

Πλάνα από Video game παρουσιάστηκαν ότι προέρχονται από την Ουκρανία

Ένα από τα πρώτα θύματα του πολέμου είναι συνήθως η… αλήθεια, κάτι που βλέπουμε και στην περίπτωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Στο Facebook και τα social media εμφανίστηκαν βίντεο και άλλο υλικό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εικόνες που είχαν δημιουργηθεί από το παιχνίδι Arma 3 το οποίο βρίσκεται στην πλατφόρμα Facebook Gaming, παρουσιάστηκαν ως υλικό από την κρίση στην Ουκρανία, το οποίο, μάλιστα, έκανε την εμφάνισή του σε δελτία ειδήσεων, παρόλο που επρόκειτο για το gameplay από το παιχνίδι.

Το υλικό αυτό μοιράστηκε και από άλλες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Telegram, με πολλές χιλιάδες θεατών να τις παρακολουθούν, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι προέρχονται από παιχνίδι και όχι από πραγματικά πλάνα.

Τα βίντεο του Facebook, τα οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 110.000 ταυτόχρονοι θεατές και κοινοποιήθηκαν περισσότερες από 25.000 φορές, αποσύρθηκαν αφού το Bloomberg News προσέγγισε τον ιδιοκτήτη της Meta Platforms του Facebook για σχολιασμό.

Το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν διασπείρει στοιχεία παραπληροφόρησης σε αρκετές διαφορετίκες πλευρές, ενώ δεν έχουν εφαρμόσει σε ικανοποιητικό βαθμό μεθόδους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Επεξεργάστηκε την 28 Φεβρουαρίου 2022 20:21

Σχόλια

  • Αλήθεια αυτό που γίνεται με τα social ειναι να ξερνάς ..
    Μιλάμε η αμάθεια σε συνδυασμό του «ποστάρω ότι βρω μπροστά μου αφιλτράριστα» επειδή το λέει η μάζα είναι τουλάχιστον εμμετικά .

    Έχουν άποψη για την Ουκρανία η γκομενα από την Αραχοβα και ο Μητσος για το τι γίνεται εκεί ΤΩΡΑ -τα προηγούμενα χρόνια δεν τους ένοιαζε δεν ήταν και μόδα να ποστάρεις με #Ουκρανια- χωρίς καν να ξέρουν οι περισσότεροι γιατί γίνεται όλο αυτό και ποιος ευθύνεται πραγματικά γιαυτο όπως πάντα και όπως γίνεται και με τη μέση Ανατολή από την άλλη άκρη του κόσμου ..

    • Εάν η γκόμενα από την Αράχοβα είναι κουκλί δικαιούται να έχει όποια άποψη θέλει. Άσχετα αν έχει IQ ραδικιού!

      • Το λεγόμενο τίμημα της κα@λας. Προτεινω τροποποίηση του άρθρου 11 της ΕΕ από "Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης." σε "Κάθε κουκλί έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης."

  • Επίσης πολλά fake videos, είδα σε ένα κανάλι κάτι άρματα έριχναν ρουκέτες και έλεγαν τώρα βομβαρδίζουν το Κίεβο, και οι λείψεις ήταν από άσκηση στη Ρωσία πριν 3 χρόνια. Επίσης είχα πολλη περιέργεια και έβαλα στο Google cctv live camera Ουκρανία και δεν έχει του σε όσες κάμερες κι αν είδα. Ο κόσμος κάνει βόλτες στις πλατείες και λοιπά.Δεν αντιλέγω πως υπάρχει κρίση εκεί και ότι ίσως βομβαρδίζουν κάποιους στόχους όπως στρατιωτικές βάσεις. Αλλά η τρομοκρατία των Media καλά κρατεί.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Τάσος Παπανικολάου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.