Google Wave, Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες όπως θέλουμε να είναι

Google Wave ονομάζεται το νέο project της Google που σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμασταν τις ηλεκτρονικές μας επικοινωνίες μέχρι σήμερα. Αποκλειστικά σε web περιβάλλον μέσω οποιουδήποτε browser και με το πλεονέκτημα να διαχειρίζεσαι τις επικοινωνίες σου από παντού, το Google Wave ενσωματώνει ότι μας λείπει σήμερα. Instant Messaging (MSN, Gtalk), e-mail, blogging, ptoho sharing όλα μαζί γίνονται ένα και δημιουργούν ένα νέο profile επικοινωνιών.

, Google Wave, Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες όπως θέλουμε να είναι

Παρακολουθώντας ολόκληρο το βίντεο Google Wave Developer Preview (διάρκειας 1 ώρας και 20 λεπτών) από το Συνέδριο Google I/O 2009, σημείωσα και καταγράφω τα σημεία που με εντυπωσίασαν περισσότερο.

Το Google Wave είναι ουσιαστικά μια web πλατφόρμα και δεν χρειάζεται να έχουμε κάποιο πρόγραμμα εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας. Προς τα τέλη του τρέχοντος έτους και πληκτρολογώντας τη διεύθυνση https://wave.google.com θα μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση στο περιβάλλον χρήσης του Google Wave χρησιμοποιώντας από εκεί το email μας, τις επαφές μας από το Messenger (MSN) και άλλα προγράμματα Instant Messaging, διαχερίζοντας τις φωτογραφίες μας ακόμα και να αφήνουμε σχόλια σε blog μέσα από τη σελίδα του Google Wave.

, Google Wave, Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες όπως θέλουμε να είναι

To σημαντικότερο όλων αυτών είναι ότι όλες αυτές οι ενέργειες που ανέφερα, θα μπορούν να γίνονται σε συνδυασμό. Για παράδειγμα, μηνύματα Email, συζητήσεις Messenger και φωτογραφίες θα εμφανίζονται σε μια συζήτηση στην οποία θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος πάνω από δύο άτομα.

Εφόσον είναι όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση παρόντες, τα μηνύματά τους θα εμφανίζονται διαδοχικά όπως συμβαίνει σήμερα στο Messenger. Αν κάποιος απουσιάζει, θα μπορεί να δει ολόκληρη τη συζήτηση που έχασε αλλά (και αυτό είναι καταπληκτικό), πατώντας το κουμπί playback, θα μπορεί να βλέπει τη σειρά με την οποία προστέθηκαν τα σχόλια ή οι φωτογραφίες στη συζήτηση.

Ένα άλλο εντυπωσιακό είναι ότι κατά τη διάρκεια που κάποιος πληκτρολογεί ένα μήνυμα, αυτό θα εμφανίζεται ταυτόχρονα και στην οθόνη των συνομιλητών, χαρακτήρα προς χαρακτήρα! Με αποτέλεσμα να μην περιμένουμε στην οθόνη μας βλέποντας αυτό το άχαρο μήνυμα ότι ο συνομιλητής μας “πληκτρολογεί”. Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχει η επιλογή ώστε μόνο όταν πατήσουμε “enter” να εμφανιστεί το μήνυμά μας στον συνομιλητή μας.

Μου άρεσε επίσης η δυνατότητα σχολιασμού με οποιοδήποτε σημείο τις συζήτησης. Για παράδειγμα αν έχει ανοίξει συζήτηση μεταξύ τριών ατόμων και το ένα από αυτά απουσιάζει. Όταν επιστρέψει μπορεί να σχολιάσει οποιοδήποτε μέρος της συζήτησης που έχει προηγηθεί και όχι αναγκαστικά να αφήσει το μήνυμά του στο σημείο της συζήτησης που έχει αυτή φτάσει μέχρι τότε!

Μιας και το Google Wave είναι Open Source, με την διάθεση των API’s θα ξεκινήσει και μια τεράστια διάθεση εφαρμογών και υπηρεσιών βασιζόμενες στο Wave.

Το Google Wave μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε οποιοδήποτε site ή blog επιτρέποντας τη συζήτηση σε πραγματικό χρόνο μέσα σε αυτό, χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να επισκέπτεται ξανά το site ή blog που άφησε το σχόλιό του. Θα μπορεί δηλαδή να παρακολουθεί τη συζήτηση και να επεμβαίνει με νέο σχόλιο, μέσα από το προφίλ του στο Google Wave!

Αν έχετε χρόνο αξίζει να δείτε ολόκληρο το βίντεο παρουσίαση του Google Wave.

, Google Wave, Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες όπως θέλουμε να είναι

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
V

Πολύ καλή παρουσίαση, και εκπληκτικό εργαλείο της Google

Πολύ καλή υπηρεσία (ειδικά η real-time επεξεργασία εγγράφων) αν και περίμενα και ενσωμάτωση VoIP υπηρεσιών μέσα στο framework του wave.

Εδώ και αρκετό καιρό, βλέποντας την Google να αποκτά ολοένα και περισσότερη ισχύ (λόγω της υψηλής συγκέντρωσης πληροφοριών – πληροφορία=δύναμη), σκέφτομαι και την άλλη όψη του νομίσματος… Αν τύχει η Google και πέσει σε «σκοτεινά» χέρια, κάποια στιγμή στο μέλλον, δεν θα έχει συγκεντρωμένες υπερβολικά πολλές πληροφορίες για διαφόρους ανθρώπους στους server της;
Πως μπορεί να υπάρξει διαβεβαίωση ότι οι πληροφορίες που περνάνε και αποθηκεύονται στους servers της Google δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια κάποια στιγμή;

greekbox

Με μια γρήγορη ματιά, η εντύπωση που μου δημιουργείται είναι ότι πρόκειται για μια “βαριά” multimedia εφαρμογή που σκοπεύει να μπει στα χωράφια του facebook, επειδή εκεί υπάρχει μεγάλη κίνηση και κέρδος.
Το κέρδος βγαίνει από τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων μοιραζόμαστε σε αυτές τις εφαρμογές, καθώς και από το tracking που μας γίνεται, αφού έχουν πρόσβαση στο προσωπικό μας web history, με τα νέας γενιάς ‘Super-Cookies’ που έχουν προστασία διαγραφής.

Αν δεν σου αρέσει να σε καταγράφουν κρυφά δεν συμμετέχεις ή συμμετέχεις υπό συνθήκες…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear featured Google Qualcomm

Αυτό είναι το πρώτο XR headset της Samsung που θα κυκλοφορήσει το 2025

Η Samsung αποκάλυψε ότι συνεργάζεται με την Google και την Qualcomm για τη δημιουργία της πλατφόρμας Android XR “εδώ και πολλά χρόνια».

Smartphones featured Google

Η Google ανακοίνωσε το Android XR OS για headset μικτής πραγματικότητας και smart glasses

Η Google ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Android XR, ενός λειτουργικού συστήματος που δημιουργήθηκε για headset και smart glasses.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Google Pixel: Απέκτησαν όριο φόρτισης μπαταρίας 80% με την τελευταία ενημέρωση

Η Google κυκλοφόρησε το Pixel Drop Δεκεμβρίου με μια μακροσκελή ανάρτηση σχετικά με τις νέες δυνατότητες Gemini και πολλά άλλα.

Software Google

Gemini 2.0: Η νέα ΑΙ της Google μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, εικόνες και ομιλία

Το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Google, Gemini 2.0 Flash, ανακοινώθηκε και μπορεί να δημιουργήσει εγγενώς εικόνες και ήχο εκτός.