Η θέση της WIND για την διακοπή του πιλοτικού 5G στην Καλαμάτα

, Η θέση της WIND για την διακοπή του πιλοτικού 5G στην Καλαμάτα

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Καλαμάτας διακόπτεται πρόωρα το πιλοτικό δίκτυο 5G της WIND που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο. Πριν από λίγο η WIND τοποθετείται επί του θέματος δίνοντας στη δημοσιότητα το ακόλουθο ενημερωτικό σημείωμα το οποίο και παραθέτουμε αυτούσιο.

Μαρούσι, 4 Δεκεμβρίου 2019

Τι κι αν η χώρα μας προσπαθεί να δεθεί στο άρμα της ανάπτυξης μετά από 10 επώδυνα χρόνια κρίσης; Τι κι αν άπαντες αναγνωρίζουν ότι η «4η Βιομηχανική Επανάσταση», με την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με οπτικές ίνες και 5G, έχει ήδη ξεκινήσει και η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει κι αυτό το τρένο; Τι κι αν η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται προοπτική, χρειάζεται όραμα και αποφασιστικότητα για να σταματήσει η «αιμορραγία» του brain drain; Η τεχνοφοβία και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω, όπως διαφαίνεται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας να διακόψει την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G).

Η Καλαμάτα είχε όλα τα εχέγγυα να καταστεί μια πόλη-υπόδειγμα σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών και να βρεθεί μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάπτυξη, ακόμη και έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Αντ’ αυτού, κινδυνεύει να απεμπολήσει αυτό το προνόμιο και να χάσει πολύτιμο χρόνο, καθιστώντας τους πολίτες της θύματα της παραπληροφόρησης, της άγνοιας και, ενίοτε, της πολιτικής εκμετάλλευσης ενός θέματος που θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα.

Με εκπεφρασμένη την πρόθεση της πολιτείας να δημοπρατήσει τις άδειες για το 5G το 2020, αλλά με ένα εχθρικό περιβάλλον που φαίνεται ότι διαμορφώνεται από μεμονωμένες τοπικές αυτοδιοικήσεις, οι επενδύσεις κινδυνεύουν να καθυστερήσουν να υλοποιηθούν. Θα έρθουν, όμως, σε άλλες χώρες τις οποίες οι Έλληνες αρέσκονται να θεωρούν πρότυπα, όπως π.χ. οι Σκανδιναβικές. Σε αυτές τις χώρες, οι οποίες, σημειωτέον, είναι από τις πιο αυστηρές σε θέματα ασφαλείας, οι επενδύσεις σε υποδομές τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς προχωρούν τάχιστα, για να συναντήσουν οι πολίτες τους τις εξελίξεις, αφού έως το 2025 το 58% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε 5G δίκτυα και υπηρεσίες.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι: είτε θα κάνει άλματα προς το μέλλον, αξιοποιώντας τις υποδομές, είτε θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προσπαθεί να τις προλάβει ασθμαίνοντας. Η τόλμη, η αποφασιστικότητα και η υπεύθυνη στάση και ενημέρωση από όσους λαμβάνουν τις κεντρικές αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα συστατικά για να αναπτυχθούν οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες στην Ελλάδα. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας -να κινείται σε υποδομές τεχνολογίας με 2-3 χρόνια διαφορά σε σχέση με την πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης- είναι κομβικό να μην χαθεί άλλος χρόνος και να μην διευρυνθεί το ψηφιακό χάσμα.

Η ψηφιακή τεχνολογία θα μετεξελίξει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία και θα το κάνει πολύ γρήγορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ που επενδύεται στην ανάπτυξη του Διαδικτύου δημιουργούνται κατά μέσο όρο 9.300 θέσεις εργασίας. Η τεχνολογία 5ης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία έχει τη δυναμική να «ξεκλειδώσει» έσοδα της τάξης των 12,3 τρισ. δολαρίων για ένα ευρύ φάσμα κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας. Εκτιμάται ότι από το 2020 έως το 2035, η συνολική συμβολή του 5G στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι ισοδύναμη με μια οικονομία του μεγέθους της Ινδίας σήμερα, την έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι εννέα στους δέκα ανθρώπους πιστεύουν ότι το 5G θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών που δεν έχουν ακόμη επινοηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία για κάθε νέα τεχνολογία και την επίδρασή της στη δημόσια υγεία, είναι εύκολο να καλλιεργηθεί ο φόβος απόρροια της έλλειψης γνώσης, παραπληροφόρησης και συχνά τεχνοφοβίας.
Γι’ αυτό υπάρχουν αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί, παγκόσμιοι, αλλά και εθνικοί, όπως η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας – Δημόκριτος (οι οποίοι εδώ και χρόνια πραγματοποιούν χιλιάδες μετρήσεις), τους οποίους δεν φρόντισε να συμβουλευτεί το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας, για να ενημερώσει σωστά και επίσημα τους πολίτες της.

Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά της. Τα δίκτυα νέας γενιάς, όπως είναι η οπτική ίνα και το 5G, τα οποία μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ανάκαμψη των ελληνικών επιχειρήσεων και να αναζωογονήσουν πολλούς κλάδους.

Αυτό δεν θα συμβεί όμως, εάν δεν σταματήσουμε να υψώνουμε εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nickolas

Από τη μία πλευρά σκέφτομαι πόσο δίκιο έχει η wind με αυτή την ανακοίνωση και πόσα χρήματα θα πάνε χαμένα από αυτή την επένδυση.
Ξαφνικά όμως μου έρχονται στο μυαλό κάτι πακέτα όπως το wind one unlimited, με τα “απεριόριστα” δεδομένα, που στην ουσία δίνουν 15GB και τα υπόλοιπα με την απίστευτη ταχύτητα του 1mbps!
Και λέω… δε πα να κουρευονται που θα τους λυπηθώ κιόλας.
Να το βράσω το 5G με τέτοιες πρακτικές.

Greg

Σωστός φίλε μου! ΔΕΝ πρόκειται να λυπηθώ εταιρίες που έχουν και εφευρίσκουν συνεχώς τρόπους για να ξεγελάνε τον κόσμο-πελάτες για να βγάλουν χρήματα σε μια χώρα που ενώ έχει από το χειρότερο ίντερνετ ταυτόχρονα είναι και από το ποιο ακριβό πανευρωπαϊκά με της χειρότερες υπηρεσίες υποστήριξης… Wind, Καλό κλείσιμο σας εύχομαι!!!

Πολιτης

Τι να λυπηθείς τρομάρα σου; Το κακό τιμολόγιο της wind είναι το πρόβλημα ή η επικράτηση του σκότους και οι Καλαματιανοί Δον Κιχώτες που κυνηγούν φανταστικούς ανεμόμυλους;

Nickolas

Ναι όπου να ναι έρχεται και το τέλος και θα βγουν σε λίγο με τις τσουγκράνες οι Καλαματιανοί στους δρόμους, χαλάρωσε λιγάκι.
Προφανώς παίζονται συμφέροντα και έγινε ότι έγινε.
Και ναι και τα τιμολόγια είναι πρόβλημα γιατί επενδύσεις δεν κάνει μόνο η wind αλλά και μια μικρή επιχείρηση που χρειάζεται φθηνό ίντερνετ.

Πολίτης

Κανένας δεν είναι “τσιτομένος” για να τον εγκαλείς σε ηρεμία. Εγώ επισήμανα και το τονίζω ξανά ότι το θέμα είναι η δαιμονοποίηση του 5G με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, πράξη που την χαρακτήρισα σκοταδισμό. Τώρα εάν εσεί θέλεις να σαλατοποιήσεις την εικόνα προσθέτοντας κάτι από τιμολόγια και παγκόσμιες συνομωσιολογίες δικαίωμά σου. Απλά χάνεις την πραγματική είδηση. Τόσο απλά.

Nickolas

Δεν έχασα καμία είδηση, απλά έγραψα τη γνώμη για το λόγο που πιστεύω οτι γίνονται όλα αυτά, για το χρήμα, τώρα αν εσύ πιστεύεις οτι μιλούσα για παγκόσμιες συνωμοσίες δικαίωμα σου. Το χαλάρωσε το έγραψα εκτός των άλλων και για τον τρόπο που αναφέρθηκες στο πρόσωπό μου με το “όμορφο” τρομάρα σου.

Πολίτης

Το “τρομάρα σου” αναφέρεται σε σχόλιο του “Greg”. Τώρα εάν γράφεις ως “Nickolas” και ΣΕ σχολιάζεις ως “Greg” … αποχωρώ και το σταματώ εδώ. Είναι πολύτιμος ο χρόνος της ζωής μας για μπλέξιμο σε τέτοιες καταστάσεις

Nickolas

Φαινόταν η απάντησή σου κάτω από τη δική μου όταν το είδα, επίσης έγραφα και γω την έκφραση ότι λυπάμαι, οπότε θα μπορούσες κάλλιστα να αναφέρεσαι σε μένα. Όπως και να χει καλό είναι τέτοιες εκφράσεις να αποφεύγονται.

Greg

(Πολίτης)
Πρώτα ξεμπέρδεψε το μυαλό σου, μπέρδεψες την κριτική μας στην εταιρία Wind και γενικότερα με της εταιρίες τηλεπικοινωνίας στην Ελλάδα με το Καλαματιανό 5G, δεν μένω Καλαμάτα και άρα δεν με απασχολεί αν η Καλαμάτα θα έχει 5G, 4G, 3G, 0G, πάει αυτό, το αν τίθεται θέμα υγείας όσων αφορά το 5G δεν είμαι επιστήμονας και δεν μπορώ να πάρω θέση, υπάρχουν οι ειδικοί για να κρίνουν, ξέρω όμως από προσωπικό πρόβλημα με ένα σοβαρό χτύπημα που έχω στο κεφάλι μου μετά από ατύχημα πριν πολλά έτη πως όταν μιλάω λίγο παραπάνω από 2-3λεπτά με ένα κινητό το συγκεκριμένο σημείο του κεφαλιού μου έχει μια ενόχληση προς πόνο θα έλεγα, άρα προφανώς και η ακτινοβολία κάνει κακό, αλλά το σχόλιο μου δεν ήταν αυτού του θέματος, όπως προείπα κριτική κάνουμε στις εταιρίες τηλεπικοινωνίας, και επειδή οι τακτικές τους είναι στα όρια μεταξύ νόμιμου και παράνομου αλλά σίγουρα ηθικά παράνομες έγραψα το σιγά μην λυπηθώ την Wind και την κάθε Wind, για τα χρήματα σκάει, όχι για το αν θα έχουν 5G οι Καλαματιανοί, γραμμένους τους έχει.

Chrpaplos

παιδιά μας ψεκάζουν……. Αυτοί είμαστε

o eor

Ή αλλιώς, πως ένα Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται μνημείο φαιδρότητας και ένας Δήμαρχος προσωποποίηση ανεπάρκειας για να μη πω ηλιθιότητας.Καλαμάτα κρίμα!

Μιχαλης

4G και 5G με υψηλες ταχυτητες, αλλα μεχρι συγκεκριμενο αριθμο χρηστων ταυτοχρονης χρησης.
Αυτα ΔΕΝ τα λενε, και δεν μας λενε επισης γιατι ΔΕΝ κανει κανενα κινητο κληση, σε περιπτωσεις αναγκης, π.χ. σε σεισμο
που καλουνε πολλοι συνδρομητες μαζι.
Εταιριες που ΔΕΝ σεβονται τους πελατες τους ….

Chris_BMW

Επιτέλους κάποιος που επεσήμανε κάτι τόσο ενοχλητικό ..
Τρανό παράδειγμα το γήπεδο .
Ούτε μνμ στο viber δεν στέλνει …

I am

Μάλλον δεν έχετε γνώσεις δικτύων αν κρίνω από το σχόλιο σας εκτός αν δεν το κατάλαβα εγώ σωστά. Η κάθε κεραία μπορεί να εξυπηρετήσει πεπερασμένο αριθμό χρηστών πολύ μεγαλύτερο Φυσικά από τους καθημερινούς χρήστες. Λογικό είναι στο Καραϊσκάκης οι κεραίες που εκπέμπουν να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν 50.000 άτομα στην περιοχή. Καλό είναι να μην κάνουμε παρατηρήσεις αν δεν έχουμε τις γνώσεις. Φυσικά αν έμπαιναν περισσότερες κεραίες υποθέτω πως τα εξυπηρετούσαν τους n~πλασιους χρήστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Xiaomi Xiaomi 13 Pro

Xiaomi 13T Pro vs Xiaomi 13 Pro: Ποιες είναι οι διαφορές;

Το 2022, η Xiaomi κυκλοφόρησε τις εκδόσεις «T» των ναυαρχίδων της σειράς 12, παρέχοντας βασικές προδιαγραφές σε μια αρκετά φθηνότερη συσκευή.

Smartphones Apple featured iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro: Με software update θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υπερθέρμανσης

Η Apple δουλεύει πάνω σε μια ενημέρωση του iOS 17 προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υπερθέρμανσης των μοντέλων iPhone 15 Pro.

Cars featured GIMS Qatar 2023

8.000 χλμ. με δυο ηλεκτρικά van Volkswagen ID Buzz [GIMS Tour d’Excellence]

Αυτή η διαφορετική αποστολή στο τιμόνι δύο 100% ηλεκτρικών Volkswagen ID Buzz πέρασε από Ευρώπη, Βαλκάνια, την Ελλάδα(!) και άλλες χώρες, χωρίς βοήθεια.

Smartphones featured Google Google Pixel

Pixel 8 Pro: Εικόνες unboxing πριν την κυκλοφορία

Τα βίντεο unboxing των ακυκλοφόρητων Pixel έχουν γίνει παράδοση κάθε χρόνο, πριν την επίσημη παρουσίαση από τη Google.