Η Qualcomm παρουσίασε την πρώτη 5G κεραία για smartphones

qualcomm5g 2

Η Qualcomm παρουσίασε την πρώτη 5G κεραία που θα χρησιμοποιηθεί σε smartphones τα οποία φαίνεται να πλησιάζουν όλο και πιο πολύ στο να εμφανιστούν στην αγορά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτό θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Αυτό που έχει καταφέρει η Qualcomm είναι να αξιοποιήσει τα λεγόμενα mmWaves έτσι ώστε να “πιάσουν” ταχύτητες δεδομένων πολύ πιο γρήγορες από αυτές των 4G δικτύων. Για να το καταφέρει αυτό η Qualcomm έχει ξεπεράσει ορισμένα εμπόδια όπως τις παρεμβολές υψηλών συχνοτήτων, οι οποίες απέτρεπαν τα mmWaves να μεταφέρονται σε πολύ μακρινές αποστάσεις.

Η νέα κεραία είναι πολύ μικρού μεγέθους και θα συνεργάζεται με το Qualcomm X50 5G modem, ενώ δείγματά της έχουν ήδη λάβει οι κατασκευαστές για να ξεκινήσουν τις δοκιμές έτσι ώστε τα smartphone του 2019 να διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης με τα 5G δίκτυα, κάτι που μένει να διαπιστώσουμε εαν θα εφαρμοστεί στα Samsung Galaxy S10.

Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι πως οι ταχύτητες που θα πετυχαίνουν τα 5G smartphone δε θα είναι μόνο μεγαλύτερες από αυτές των 4G συνδέσεων αλλά ακόμα μεγαλύτερες και από τις οικιακές ευρυζωνικές συνδέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμες. Η Qualcomm ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που έφεραν τα 4G modem στην αγορά και ελπίζει να κάνει το ίδιο για τη σύνδεση με τα 5G δίκτυα.

Ο Πρόεδρος της Qualcomm, Cristiano Amon, αναφέρει πως με τη σύνδεση στα 5G δίκτυα, οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν gigabit ταχύτητες Internet και εμπειρία χρήσης κυριολεκτικά στα χέρια τους, με το 5G να αναμένεται να φέρει επανάσταση στις φορητές συσκευές. Στη συνέχεια, ο Director Of Product Marketing, Sherif Hanna, αναφέρει τις δυσκολίες της κατασκευής μιας τέτοιας κεραίας που τη θεωρεί ένα τεχνολογικό θαύμα που θα φέρει ταχύτητες Internet που δεν έχουμε δει ξανά μέχρι σήμερα.

Οι ταχύτητες download που μπορεί ένας χρήστης, θεωρητικά, να πετύχει είναι στα 5Gbps, ενώ μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση κάνει λόγο για 1.4Gbps, κάτι το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό επίτευγμα, ειδικά αν το συγκρίνουμε με τις τωρινές ταχύτητες των 4G συνδέσεων που μπορούν να πετύχουν ταχύτητες μέχρι και τα 70Mbps. Ένα ακόμα πλεονέκτημα των 5G δικτύων είναι πως θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και εξ αιτίας του ότι τα συγκεκριμένα κύμματα (mmWaves) μεταφέρονται απευθείας με μονή δέσμη, αποτελεί τεχνολογικό επίτευγμα με την Qualcomm να το ονομάζει beam forming.

Σύμφωνα με αυτήν την τεχνολογία, τα κύμματα μπορούν να ξεπερνάνε όποια εμπόδια συναντούν όπως δέντρα και τοίχους, μιας και έχουν τη δυνατότητα να “ταξιδεύουν” σε ύψος 200 μέτρων αλλά και να στρίβουν γύρω από κτίρια παρεμβάλλοντάς τα. Αυτές οι δυνατότητες δεν υπάρχουν στα κύμματα των 4G δικτύων και αφήνουν υποσχέσεις για κάτι επαναστατικό στις συνδέσεις μέσω data σε φορητές και φορετές συσκευές. Όπως είναι κατανοητό, για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να κατασκευάσουν τα δίκτυα και να υιοθετηθούν standards τα οποία θα επιτρέπουν τη λειτουργία αυτών των δικτύων που αναμένεται να αλλάξουν την εμπειρία του Internet στις συσκευές μας.

qualcomm5g 1

qualcomm5g 3

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
jimaras

πότε αναμενονται στην αγορα??

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook

To Facebook θέλει να διαβάζεις το άρθρο προτού το κάνεις share

Έλα, παραδέξου το: πόσες φορές έχεις βαρεθεί να διαβάσεις ένα άρθρο, αλλά το διαμοιράζεις στο Facebook, παρόλα αυτά;

Internet Hackers ransomware

Συναγερμός στις ΗΠΑ από επίθεση ransomware σε αγωγό

Η Πολιτεία της Κολούμπια στις ΗΠΑ μπήκε σε καθεστώς συναγερμού μετά από την ανακάλυψη επίθεσης ransomware σε αγωγό καυσίμων.

Internet WIND

WIND ONE UNLIMITED: Νέο πρόγραμμα επικοινωνίας από τη WIND

Όπως και να το πει κάποιος «Αμαρκάριστα, αβίαστα, αβασάνιστα, αβέρτα, ανεμπόδιστα, ακατάπαυστα…» το αποτέλεσμα είναι η πλήρης ελευθερία στην επικοινωνία.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: iMac 2021, SpaceX, Bitcoin, Dell, Samsung [S01E33 – 06/05/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε για τους αθόρυβους iMac 2021, την επιτυχημένη προσγείωση πυραύλου της SpaceX, τα Bitcoin στην Νέα Υόρκη, τις αναβαθμίσεις της Dell και τη Samsung.