Ίντερνετ στην Ελλάδα: 27Mbps η μέση ταχύτητα download

, Ίντερνετ στην Ελλάδα: 27Mbps η μέση ταχύτητα download

Το 2020, την πρώτη πανδημική χρονιά, η μέση ταχύτητα download στις σταθερές συνδέσεις Internet στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 27 Mbps. Κατά 34,83% αυξήθηκε η μέση ταχύτητα download στις σταθερές συνδέσεις και κατά 44% η μέση ταχύτητα download το 2020Οι μέση ταχύτητα download στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 34,83%, ενώ η μέση ταχύτητα upload κατά 44%, σύμφωνα με τις μετρήσεις της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων. Η σημαντική αύξηση της ταχύτητας, που αποδίδεται στην άνοδο του αριθμού τελικών χρηστών με συνδέσεις δικτύων νέας γενιάς (VDSL, FTTΗ).

Οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες δείχνουν, μεσούσης της πανδημίας, να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις ταχύτητες του Διαδικτύου στην Ελλάδα, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αύξηση των μετρήσεων στην πλατφόρμα ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ. Συνολικά την περίοδο 01.01.2020 – 31.12.2020 καταγράφηκαν 24.582 μετρήσεις από 3.150 συνδέσεις εγγεγραμμένων χρηστών.

Ο αριθμός των μετρήσεων είναι σημαντικά αυξημένος έναντι των προηγούμενων ετών, καθώς -για παράδειγμα- σε σχέση με το 2019 ενισχύθηκε κατά 71%. Η αύξηση συνδέεται με την ενεργοποίηση του Εθνικού Κανονισμού Ανοικτού Διαδικτύου, που προβλέπει έλεγχο της ταχύτητας από τους ίδιους τους συνδρομητές, ενώ υποχρεώνει τους παρόχους σε αποζημιώσεις σε περίπτωση αποκλίσεων από την ταχύτητα που αναφέρεται στη σύμβασή τους.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κανονισμό Ανοικτού Διαδικτύου, που ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα στα τέλη του 2020 για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα, οι πάροχοι οφείλουν να ενημερώνουν τους συνδρομητές για την ελάχιστη και τη μέγιστη ταχύτητα που αναμένεται στη σύνδεσή τους. Η ενημέρωση αφορά τόσο τους νέους, όσο και τους υφιστάμενους συνδρομητές ενός παρόχου.

Η ενημέρωση για τις ταχύτητες αποτελεί μέρος των όρων της σύμβασης, ενώ ο συνδρομητής αποκτά δικαίωμα αποζημιώσεων ή επανορθώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα.

Παραδείγματα δυνατών επανορθώσεων ή αποζημιώσεων είναι έκπτωση στο λογαριασμό, δυνατότητα επιλογής πακέτου με χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα, επιστροφή τμήματος ή συνόλου του παγίου, ή συνδυασμός αυτών. Σε περίπτωση αποκλίσεων μεγαλύτερων από 30% για ADSL δίκτυα, και 20% για τις υπόλοιπες τεχνολογίες (π.χ. VDSL, FTTH), ο συνδρομητής αποκτά και το δικαίωμα αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης εφόσον το πρόβλημα δεν διορθωθεί εντός 30 ημερών (με εξαίρεση τις υποχρεώσεις του συνδρομητή για καταβολή τυχόν υπολοίπων επιδότησης συσκευών ή τερματικού εξοπλισμού).

Σύμφωνα με την έκθεση Ανοιχτού Διαδικτύου 2020-2021 της ΕΕΕΤ, η οποία εξετάζει την κατάσταση του Διαδικτύου στη χώρα μας, την περίοδο Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021 υποβλήθηκε πολύ χαμηλός αριθμός παραπόνων για θέματα ανοικτού διαδικτύου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παραπόνων αφορούσε στη γενική ποιότητα υπηρεσίας, και περιλάμβανε αναφορές χρηστών για χαμηλή ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΤ αποτελεί το δεύτερο ή τρίτο επίπεδο υποβολής παραπόνων, αφού οι δυσαρεστημένοι συνδρομητές πρώτα απευθύνονται στον πάροχό τους, ή σε δεύτερο επίπεδο σε όργανα επίλυσης διαφορών (π.χ. Συνήγορο του Καταναλωτή), και μόνο οι συνδρομητές που δεν μένουν ικανοποιημένοι με την επίλυση του παραπόνου τους απευθύνονται στην ΕΕΤΤ.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Jimis

Καλησπέρες…
Είναι αυτή η έρευνα που μας βγάζει τελευταίους στην Ευρώπη;
Δεν βλέπω να ντρέπεται κάποιος γι’ αύτο.
Όσο αφορά τον Εθνικό Κανονισμό Ανοικτού Διαδικτύου άλλη
μια “μακακία”, τι να πάρει ο πάροχος να μου πει ότι θα έχεις μέχρι
4mbps!!! (εδώ γελάμε δυνατά).

Tatilis

Τελευταίοι στην Ευρώπη σε ταχύτητα με πολύ υψηλες τιμές.. Επίσης θα ήθελα να ξέρω πως βγαίνει αυτός ο Μ. Ο. αφού υπάρχουν περιοχές στην επαρχία που δεν πιάνουν ούτε 10Mbps.. Απαράδεκτοι σε ακόμη έναν τομέα σε αυτή τη χώρα…

customer

Οι απόλυτα τελευταίοι των τελευταίων στην Ευρώπη. Αυτό ακριβώς είναι το τίμημα του μονοπωλίου του ΟΤΕ της περιόδου των 90ς, της τότε ξεροκέφαλης εμμονής του σε τεχνολογίες ISDN με αποτέλεσμα την τραγικά μεγάλη καθυστέρηση του always-on internet πάνω από χαλκό (xDSL). Το αρνητικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζεται ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια μετά, που το παρεάκι των τριών Telcos μας και οι διοικούντες αυτών ακόμα ονειρεύονται τις όμορφες πρακτικές του τότε ΟΤΕ, δηλαδή την εγκατάσταση μιας καινούριας για εδώ/παλιάς για τα παγκόσμια δεδομένα τεχνολογίας (όπως ας πούμε το aDSL και το vDSL) κυρίως για να την αποσβέσουν από πελάτες λιανικής και όχι για να επενδύσουν στο μέλλον και να χτίσουν γερά θεμέλια, ώστε να κερδοφορήσουν μέσω επιπρόσθετων υπηρεσιών. Οπότε τώρα σαν γνήσιοι ουραγοί, τρέχουμε να προλάβουμε το τρένο που το βλέπουμε μπροστά μας σε σχετικά όχι και τόσο αστρονομική απόσταση, μόνο που αυτό τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα και δε θα το φτάσουμε ποτέ. Την εποχή που θα έπρεπε να υπάρχει πρόσβαση σε οικιακές γραμμές τύπου 1 ή 5Gbps Up/Down, εμείς λέμε και ευχαριστώ κάποιοι τυχεροί για γραμμή 50/100/200 mbps down, υποπολλαπλάσιο Up. Τα καθημερινά αποτελέσματα είναι τραγελαφικά: απουσία οπτικών ινών και συνδέσεων σε μέρη όπως ακόμα και το κέντρο της Αθήνας, μόνιμες… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear featured Google Google Pixel

Google Pixel Watch: Σχεδιασμός και UI αποκαλύφθηκαν από σερί διαρροών

Τα leaks και οι επίσημες πληροφορίες για το Pixel Watch της Google δεν σταματούν και εντείνονται 3 μέρες πριν την επίσημη παρουσίαση του wearable – μαζί, βεβαίως, με τη σειρά smartphone Pixel 7.

Software Apple featured iOS

iOS 16: 10 νέα features που έρχονται μέσα στη χρονιά

Τρεις εβδομάδες πριν, ήρθε το iOS 16 με προσαρμόσιμη οθόνη κλειδώματος, δυνατότητα επεξεργασίας iMessages, βελτιώσεις στις λειτουργίες εστίασης και πολλά άλλα.

Smartphones Apple featured iPhone

Gurman: Απίθανη μια παρουσίαση της Apple τον Οκτώβριο, το iPhone 15 χωρίς Touch ID

O γνωστός αναλυτής του Bloomberg, Mark Gurman, σημείωσε πως η Apple αναπτύσσει νέα μοντέλα iPad Pro, Mac και Apple TV και τουλάχιστον ορισμένα από αυτά τα προϊόντα θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο.

Gear featured

Μηχανικοί του MIT κατασκεύασαν ασύρματη υποβρύχια κάμερα χωρίς μπαταρία

Η συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να εξερευνήσουν άγνωστες περιοχές του ωκεανού, να παρακολουθούν τη ρύπανση ή να παρακολουθούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.