Κορωνοϊός: Hackers εκμεταλλεύονται τους χάρτες της πανδημίας

Hackers εκμεταλλεύονται τους χάρτες της πανδημίας

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν χάρτες που παρουσιάζουν την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά χρειάζεται αρκετή προσοχή σε όσους θέλουν να ενημερωθούν για τον κορωνοϊό, αφού έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί hackers επιλέγουν να ξεγελάσουν τους ανυποψίαστους χρήστες με παρόμοιο τρόπο.

Παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον online για τις χώρες που έχουν μολυνθεί, αλλά και τον αριθμό των κρουσμάτων σε αυτές, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πίσω από αυτές τις δημοσιεύσεις ενδέχεται να κρύβονται hackers που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση με πλάγιο τρόπο σε ευαίσθητα δεδομένα του χρήστη ενός browser, όπως είναι οι κωδικοί, αλλά και στοιχεία πιστωτικών καρτών, μεταξύ άλλων.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι hackers δημιουργούν web sites που ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο για την πορεία της πανδημίας, μέσα στα οποία υπάρχει η προτροπή για downloading ειδικού λογισμικού που παρέχει τέτοιου τύπου πληροφορίες. Δυστυχώς, στο λογισμικό αυτό κρύβεται κάποιο malware, με σκοπούς την υποκλοπή πληροφοριών από τον υπολογιστή στον οποίο εγκαθίσταται. Φαίνεται ότι τα web sites αυτά επηρεάζουν υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows.

Κορωνοϊός: Hackers εκμεταλλεύονται τους χάρτες της πανδημίας

Το λογισμικό AZORult είναι εκείνο που έχει εντοπιστεί σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα malware που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2016 και θεωρείται ως ένας εύκολος τρόπος για να κλέβει κανείς δεδομένα από έναν υπολογιστή ή να εγκαταστήσει σε αυτόν άλλο κακόβουλο λογισμικό. Μία νέα παραλλαγή του λογισμικού αυτού επιτρέπει τη δημιουργία ενός λογαριασμού διαχειριστή σε έναν υπολογιστή, προσφέροντας από εκεί δυνατότητα ελέγχου των λειτουργιών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ασφαλείας Check Point έχει υπολογίσει ότι τα domains που έχουν σχέση με τον κορωνοϊό έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν κακόβουλο λογισμικό σε έναν υπολογιστή σε σχέση με άλλα web sites. Αυτό, βέβαια, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο άλλο άκρο, δηλαδή στο να αποφεύγει κανείς εξορισμού έναν δικτυακό τόπο όπου παρέχονται πληροφορίες για την πανδημία. Απλώς, απαιτείται προσοχή και κριτική σκέψη σε όσα κάνουμε κλικ…

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet featured Tech Podcast

Tech Podcast: Εβδομαδιαίο podcast τεχνολογίας S01E25 – 04/03/2021

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε για NASA, νέο drone DJI FPV, βραβεία “Airwards”, λογισμικό που μετατρέπει φωτογραφίες σε κινούμενες εικόνες, Verizon 5G και τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της Harley Davidson.

Internet Twitter

To Twitter εγκαινιάζει νέες λειτουργίες e-commerce

Συνεχίζοντας την προσπάθειά του να δημιουργήσει εμπορικά εργαλεία στην πλατφόρμα του, το Twitter δοκιμάζει νέα χαρακτηριστικά.

Internet Google Google Chrome

Google: Καταργεί τα cookies για χάρη της ιδιωτικότητας των χρηστών

H Google θα σταματήσει την υποστήριξη cookies τρίτων που ανιχνέυουν τις κινήσεις των χρηστών και δεν πρόκειται να τα αντικαταστήσει με κάτι αντίστοιχο.

Internet Bitcoin

Κινέζικο bitcoin mining hub σταματά τη λειτουργία του

Ένα από τα μεγαλύτερα Bitcoin mining camps στην Κίνα ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη λειτουργία του.