Κορωνοϊός: Hackers εκμεταλλεύονται τους χάρτες της πανδημίας

, Κορωνοϊός: Hackers εκμεταλλεύονται τους χάρτες της πανδημίας

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν χάρτες που παρουσιάζουν την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά χρειάζεται αρκετή προσοχή σε όσους θέλουν να ενημερωθούν για τον κορωνοϊό, αφού έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί hackers επιλέγουν να ξεγελάσουν τους ανυποψίαστους χρήστες με παρόμοιο τρόπο.

Παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον online για τις χώρες που έχουν μολυνθεί, αλλά και τον αριθμό των κρουσμάτων σε αυτές, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πίσω από αυτές τις δημοσιεύσεις ενδέχεται να κρύβονται hackers που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση με πλάγιο τρόπο σε ευαίσθητα δεδομένα του χρήστη ενός browser, όπως είναι οι κωδικοί, αλλά και στοιχεία πιστωτικών καρτών, μεταξύ άλλων.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι hackers δημιουργούν web sites που ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο για την πορεία της πανδημίας, μέσα στα οποία υπάρχει η προτροπή για downloading ειδικού λογισμικού που παρέχει τέτοιου τύπου πληροφορίες. Δυστυχώς, στο λογισμικό αυτό κρύβεται κάποιο malware, με σκοπούς την υποκλοπή πληροφοριών από τον υπολογιστή στον οποίο εγκαθίσταται. Φαίνεται ότι τα web sites αυτά επηρεάζουν υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows.

, Κορωνοϊός: Hackers εκμεταλλεύονται τους χάρτες της πανδημίας

Το λογισμικό AZORult είναι εκείνο που έχει εντοπιστεί σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα malware που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2016 και θεωρείται ως ένας εύκολος τρόπος για να κλέβει κανείς δεδομένα από έναν υπολογιστή ή να εγκαταστήσει σε αυτόν άλλο κακόβουλο λογισμικό. Μία νέα παραλλαγή του λογισμικού αυτού επιτρέπει τη δημιουργία ενός λογαριασμού διαχειριστή σε έναν υπολογιστή, προσφέροντας από εκεί δυνατότητα ελέγχου των λειτουργιών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ασφαλείας Check Point έχει υπολογίσει ότι τα domains που έχουν σχέση με τον κορωνοϊό έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν κακόβουλο λογισμικό σε έναν υπολογιστή σε σχέση με άλλα web sites. Αυτό, βέβαια, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο άλλο άκρο, δηλαδή στο να αποφεύγει κανείς εξορισμού έναν δικτυακό τόπο όπου παρέχονται πληροφορίες για την πανδημία. Απλώς, απαιτείται προσοχή και κριτική σκέψη σε όσα κάνουμε κλικ…

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet featured Hackers

Συνελήφθη ο χάκερ που έκλεψε ακυκλοφόρητα τραγούδια του Ed Sheeran

Ο χάκερ που έκλεψε δύο ακυκλοφόρητα τραγούδια από τον Ed Sheeran και τα πούλησε στο dark web βρίσκεται στα χέρια των αρχών και οδηγήθηκε στην φυλακή για τους επόμενους 18 μήνες.

Internet Hackers

O ΔΕΣΦΑ δέχθηκε κυβερνοεπίθεση, προσπάθειες ανάκτησης κανονικής λειτουργίας

O ΔΕΣΦΑ δέχθηκε κυβερνοεπίθεση σε μέρος της υποδομής πληροφορικής του από κυβερνοεγκληματίες που προσπάθησαν να έχουν παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία.

Internet Hackers

Οι ΗΠΑ κλείνουν το Raidforums, ένα από τα πιο γνωστά hacking site

Ο 21χρονος admin Diogo Santos Coelho συλλαμβάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατηγορείται για 6 εγκληματικές ενέργειες. Στο Raidforums διάφοροι χάκερς αντάλλαζαν σημαντικές κλεμμένες πληροφορίες.

Internet Facebook Apple Hackers

Apple και Facebook εξαπατήθηκαν και έδωσαν προσωπικά δεδομένα σε hackers

Στα μέσα του 2021 το Facebook και η Apple έδωσαν προσωπικά δεδομένα χρηστών τους σε hackers που παρουσιάστηκαν ως Αστυνομικές Αρχές.