Κορωνοϊός: Hackers εκμεταλλεύονται τους χάρτες της πανδημίας

Hackers εκμεταλλεύονται τους χάρτες της πανδημίας

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν χάρτες που παρουσιάζουν την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά χρειάζεται αρκετή προσοχή σε όσους θέλουν να ενημερωθούν για τον κορωνοϊό, αφού έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί hackers επιλέγουν να ξεγελάσουν τους ανυποψίαστους χρήστες με παρόμοιο τρόπο.

Παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον online για τις χώρες που έχουν μολυνθεί, αλλά και τον αριθμό των κρουσμάτων σε αυτές, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πίσω από αυτές τις δημοσιεύσεις ενδέχεται να κρύβονται hackers που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση με πλάγιο τρόπο σε ευαίσθητα δεδομένα του χρήστη ενός browser, όπως είναι οι κωδικοί, αλλά και στοιχεία πιστωτικών καρτών, μεταξύ άλλων.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι hackers δημιουργούν web sites που ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο για την πορεία της πανδημίας, μέσα στα οποία υπάρχει η προτροπή για downloading ειδικού λογισμικού που παρέχει τέτοιου τύπου πληροφορίες. Δυστυχώς, στο λογισμικό αυτό κρύβεται κάποιο malware, με σκοπούς την υποκλοπή πληροφοριών από τον υπολογιστή στον οποίο εγκαθίσταται. Φαίνεται ότι τα web sites αυτά επηρεάζουν υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows.

Κορωνοϊός: Hackers εκμεταλλεύονται τους χάρτες της πανδημίας

Το λογισμικό AZORult είναι εκείνο που έχει εντοπιστεί σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα malware που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2016 και θεωρείται ως ένας εύκολος τρόπος για να κλέβει κανείς δεδομένα από έναν υπολογιστή ή να εγκαταστήσει σε αυτόν άλλο κακόβουλο λογισμικό. Μία νέα παραλλαγή του λογισμικού αυτού επιτρέπει τη δημιουργία ενός λογαριασμού διαχειριστή σε έναν υπολογιστή, προσφέροντας από εκεί δυνατότητα ελέγχου των λειτουργιών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ασφαλείας Check Point έχει υπολογίσει ότι τα domains που έχουν σχέση με τον κορωνοϊό έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν κακόβουλο λογισμικό σε έναν υπολογιστή σε σχέση με άλλα web sites. Αυτό, βέβαια, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο άλλο άκρο, δηλαδή στο να αποφεύγει κανείς εξορισμού έναν δικτυακό τόπο όπου παρέχονται πληροφορίες για την πανδημία. Απλώς, απαιτείται προσοχή και κριτική σκέψη σε όσα κάνουμε κλικ…

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Hackers

Have I Been Pwned: Πόσοι λογαριασμοί έχουν παραβιαστεί;

Το Have I Been Pwned καταγράφει τον αριθμό των usernames που έχουν διαρρεύσει από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι σήμερα.

Internet Pornhub

Pornhub: Κατηγορείται για ανέβασμα βίντεο χωρίς συγκατάθεση

Αγωγή που έγινε από 30 γυναίκες προς το Pornhub το κατηγορεί ότι έχει ανεβάσει βίντεο χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Internet Bitcoin China

H Κίνα διώχνει τους κυνηγούς του Bitcoin θησαυρού από τα εδάφη της

Περισσότεροι από τους μισούς κυνηγούς Bitcoin είναι εγκατεστημένοι στην Κίνα, αλλά το Πεκίνο θέλει η κατάσταση αυτή να αλλάξει.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: Apple, Elon Musk, Jeff Bezos, DJI, Electronic Arts [S01E39 – 17/06/2021]

Σε αυτή την εκομπή συζητάμε για το πόσο θα κοστίσει το διαστημικό ταξίδι της Blue Origin, τη NASA, την Apple, τα αντίμετρα για σμήνη drones που ετοιμάζει ο αμερικανικός στρατός, τον Elon Musk κ.α.