Internet

Ο Mr. WikiLeaks δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ

Το δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του Julian Assange, κατά κόσμον WikiLeaks. Η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα, καθώς υπάρχουν φόβοι πως αν εκδοθεί στις ΗΠΑ και εκδικαστεί, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δώσει τέλος στη ζωή του.

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks, πλέον 49 ετών, κατηγορείται ότι έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας πάνω από 700.000 απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ. Αν εκδοθεί και δικαστεί στην Αμερική, μπορεί η ποινή κάθειρξης που θα του υποβληθεί να φτάσει έως και τα 175 έτη, μία ποινή βέβαια που κανείς δε θα μπορούσε να εκτίσει.

Η δικαστής Vanessa Baraitser απέρριψε το επιχείρημα της υπεράσπισης για επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου και των πολιτικών κινήτρων εναντίων του Assange. Όμως, επικεντρώθηκε στα ψυχολογικά προβλήματα που έχει ο κατηγορούμενος, με την έκδοση του στις ΗΠΑ να κρύβει σοβαρό κίνδυνο, που μπορεί να τον οδηγήσει στην αυτοκτονία.

Βέβαια, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι αμερικανικές αρχές θα ασκήσουν έφεση στην εν λόγω απόφαση, με την υπόθεση να καταλήγει όπως φαίνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου θα καθυστερήσει η οριστική απόφαση. Πάντως, έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 30 διαδηλωτές υπέρ του WikiLeaks, που με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ξέσπασαν σε χαρές.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Επεξεργάστηκε την 5 Ιανουαρίου 2021 8:36

Σχόλια

  • ωπ να κατι που μπορει να χαλασει ενδεχομενο εμπορικο deal Βρετανιας-ΗΠΑ...

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Λεοντιάδης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.