OpenAI GPT-2: Τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργεί αξιόπιστα fake news

GPT-2, OpenAI GPT-2: Τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργεί αξιόπιστα fake news

Τον Φεβρουάριο, η OpenAI ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε έναν αλγόριθμο ο οποίος είναι ικανός να γράφει fake news και spam, τα οποία θα φαντάζουν απόλυτα αληθινά.

Οι δοκιμές και η απελευθέρωση της πλήρους έκδοσης

Θέλοντας να αποφύγει τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η αλόγιστη χρήση του αλγορίθμου, η OpenAI αποφάσισε να τον διαθέσει σταδιακά, ώστε να μπορεί να ελέγχει την πορεία του. Τώρα, η ομάδα αναφέρει ότι δεν εντόπισε “ισχυρές ενδείξεις κακής χρήσης” και για αυτό δημοσίευσε το πλήρες AI, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιος επιθυμεί.

Τι ακριβώς είναι αυτό το AI και ποια η πορεία του

Το AI, GPT-2, σχεδιάστηκε αρχικά για να απαντά σε ερωτήσεις, να συνοψίζει ιστορίες και να μεταφράζει κείμενα. Ωστόσο, η ομάδα ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη ανάπτυξη μεγάλου όγκου fake news, που θα δημιουργούσαν χάος. Αντ’ αυτού, η OpenAI διαπίστωσε ότι η μέχρι τώρα χρήση του αφορά κυρίως την ανάπτυξη κειμένων για παιχνίδια περιπέτειας και τη δημιουργία ιστοριών με μονόκερους.

Επειδή η σταδιακή διάθεση δεν βοήθησε καθόλου στην ευρεία χρήση του AI, η OpenAI κυκλοφόρησε το πλήρες μοντέλο GPT-2. Στην ανάρτησή της, η ομάδα λέει ότι ελπίζει πως η πλήρης έκδοση θα βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν καλύτερα AI μοντέλα ανίχνευσης κειμένων και να εξαλείψουν τις αλλοιώσεις της γλώσσας.

Το μέλλον

Η ιδέα ενός AI που μπορεί να παράγει μαζικά αξιόπιστα fake news παραπληροφορώντας το κοινό ακούγεται σίγουρα ανόητη. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν το GPT-2 κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι είτε αρέσει είτε όχι, η τεχνολογία αυτή θα γίνει κάποια μέρα πραγματικότητα, και θα έπρεπε η OpenAI να έχει κοινοποιήσει άμεσα το έργο της. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές θα μπορούσαν να αναπτύξουν εργαλεία για να καταπολεμήσουν ή τουλάχιστον να ανιχνεύσουν κείμενα που δημιουργούνται από bot. Βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά, πλέον το AI είναι προσβάσιμο σε όλους.

Άλλωστε, η DeepMind έχει ήδη αναπτύξει την Pythia, σύστημα AI που αποκαθιστά κατεστραμμένα αρχαία ελληνικά κείμενα. Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η ανάπτυξη ενός AI που εντοπίζει τα fake news;

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.