OpenAI GPT-2: Τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργεί αξιόπιστα fake news

GPT-2, OpenAI GPT-2: Τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργεί αξιόπιστα fake news

Τον Φεβρουάριο, η OpenAI ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε έναν αλγόριθμο ο οποίος είναι ικανός να γράφει fake news και spam, τα οποία θα φαντάζουν απόλυτα αληθινά.

Οι δοκιμές και η απελευθέρωση της πλήρους έκδοσης

Θέλοντας να αποφύγει τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η αλόγιστη χρήση του αλγορίθμου, η OpenAI αποφάσισε να τον διαθέσει σταδιακά, ώστε να μπορεί να ελέγχει την πορεία του. Τώρα, η ομάδα αναφέρει ότι δεν εντόπισε “ισχυρές ενδείξεις κακής χρήσης” και για αυτό δημοσίευσε το πλήρες AI, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιος επιθυμεί.

Τι ακριβώς είναι αυτό το AI και ποια η πορεία του

Το AI, GPT-2, σχεδιάστηκε αρχικά για να απαντά σε ερωτήσεις, να συνοψίζει ιστορίες και να μεταφράζει κείμενα. Ωστόσο, η ομάδα ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη ανάπτυξη μεγάλου όγκου fake news, που θα δημιουργούσαν χάος. Αντ’ αυτού, η OpenAI διαπίστωσε ότι η μέχρι τώρα χρήση του αφορά κυρίως την ανάπτυξη κειμένων για παιχνίδια περιπέτειας και τη δημιουργία ιστοριών με μονόκερους.

Επειδή η σταδιακή διάθεση δεν βοήθησε καθόλου στην ευρεία χρήση του AI, η OpenAI κυκλοφόρησε το πλήρες μοντέλο GPT-2. Στην ανάρτησή της, η ομάδα λέει ότι ελπίζει πως η πλήρης έκδοση θα βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν καλύτερα AI μοντέλα ανίχνευσης κειμένων και να εξαλείψουν τις αλλοιώσεις της γλώσσας.

Το μέλλον

Η ιδέα ενός AI που μπορεί να παράγει μαζικά αξιόπιστα fake news παραπληροφορώντας το κοινό ακούγεται σίγουρα ανόητη. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν το GPT-2 κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι είτε αρέσει είτε όχι, η τεχνολογία αυτή θα γίνει κάποια μέρα πραγματικότητα, και θα έπρεπε η OpenAI να έχει κοινοποιήσει άμεσα το έργο της. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές θα μπορούσαν να αναπτύξουν εργαλεία για να καταπολεμήσουν ή τουλάχιστον να ανιχνεύσουν κείμενα που δημιουργούνται από bot. Βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά, πλέον το AI είναι προσβάσιμο σε όλους.

Άλλωστε, η DeepMind έχει ήδη αναπτύξει την Pythia, σύστημα AI που αποκαθιστά κατεστραμμένα αρχαία ελληνικά κείμενα. Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η ανάπτυξη ενός AI που εντοπίζει τα fake news;

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured OPPO OPPO Android smartphones

Oppo Find X8 Ultra: Έρχεται λεπτό και με εξαιρετικά μεγάλη μπαταρία

Η Oppo ετοιμάζει ήδη για το Find X8 Ultra, το οποίο θα είναι πιο λεπτό από τον προκάτοχό του, αλλά θα φέρει σημαντική βελτίωση στη μπαταρία.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Slim: Το νέο σούπερ λεπτό iPhone θα έρθει με μία μόνο κύρια κάμερα

Η Apple φημολογείται ότι θα σταματήσει να κυκλοφορεί το iPhone Plus από το επόμενο έτος και θα το αντικαταστήσει με το iPhone 17 Slim.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 9: Όλα τα μοντέλα της σειράς σε νέες εικόνες μαζί με τις προδιαγραφές της οθόνης

Η σειρά Google Pixel 9 αναμένεται να αποτελείται από τρία μοντέλα, το Pixel 9, το Pixel 9 Pro και το Pixel 9 Pro XL.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17: Αυτά τα 5 χαρακτηριστικά θα το κάνουν να ξεχωρίσει

Τα μοντέλα iPhone 16 θα μοιάζουν αρκετά με τα μοντέλα iPhone 15, αλλά οι φήμες υποδηλώνουν ότι η Apple θα κάνει μεγάλες αλλαγές το 2025.