OpenAI GPT-2: Τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργεί αξιόπιστα fake news

GPT-2, OpenAI GPT-2: Τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργεί αξιόπιστα fake news

Τον Φεβρουάριο, η OpenAI ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε έναν αλγόριθμο ο οποίος είναι ικανός να γράφει fake news και spam, τα οποία θα φαντάζουν απόλυτα αληθινά.

Οι δοκιμές και η απελευθέρωση της πλήρους έκδοσης

Θέλοντας να αποφύγει τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η αλόγιστη χρήση του αλγορίθμου, η OpenAI αποφάσισε να τον διαθέσει σταδιακά, ώστε να μπορεί να ελέγχει την πορεία του. Τώρα, η ομάδα αναφέρει ότι δεν εντόπισε “ισχυρές ενδείξεις κακής χρήσης” και για αυτό δημοσίευσε το πλήρες AI, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιος επιθυμεί.

Τι ακριβώς είναι αυτό το AI και ποια η πορεία του

Το AI, GPT-2, σχεδιάστηκε αρχικά για να απαντά σε ερωτήσεις, να συνοψίζει ιστορίες και να μεταφράζει κείμενα. Ωστόσο, η ομάδα ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη ανάπτυξη μεγάλου όγκου fake news, που θα δημιουργούσαν χάος. Αντ’ αυτού, η OpenAI διαπίστωσε ότι η μέχρι τώρα χρήση του αφορά κυρίως την ανάπτυξη κειμένων για παιχνίδια περιπέτειας και τη δημιουργία ιστοριών με μονόκερους.

Επειδή η σταδιακή διάθεση δεν βοήθησε καθόλου στην ευρεία χρήση του AI, η OpenAI κυκλοφόρησε το πλήρες μοντέλο GPT-2. Στην ανάρτησή της, η ομάδα λέει ότι ελπίζει πως η πλήρης έκδοση θα βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν καλύτερα AI μοντέλα ανίχνευσης κειμένων και να εξαλείψουν τις αλλοιώσεις της γλώσσας.

Το μέλλον

Η ιδέα ενός AI που μπορεί να παράγει μαζικά αξιόπιστα fake news παραπληροφορώντας το κοινό ακούγεται σίγουρα ανόητη. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν το GPT-2 κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι είτε αρέσει είτε όχι, η τεχνολογία αυτή θα γίνει κάποια μέρα πραγματικότητα, και θα έπρεπε η OpenAI να έχει κοινοποιήσει άμεσα το έργο της. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές θα μπορούσαν να αναπτύξουν εργαλεία για να καταπολεμήσουν ή τουλάχιστον να ανιχνεύσουν κείμενα που δημιουργούνται από bot. Βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά, πλέον το AI είναι προσβάσιμο σε όλους.

Άλλωστε, η DeepMind έχει ήδη αναπτύξει την Pythia, σύστημα AI που αποκαθιστά κατεστραμμένα αρχαία ελληνικά κείμενα. Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η ανάπτυξη ενός AI που εντοπίζει τα fake news;

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured vivo

vivo X Fold2: Το unboxing επιβεβαιώνει σχεδίαση και βελτιωμένο UI

Τα teaser του vivo X Fold2 συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους προερχόμενα από το 2023 Boao Forum για την Ασία.

Internet AI gmail Google

Η Google ανακοινώνει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στο Gmail, στα Docs και σε άλλα

Η Google ανακοίνωσε μια σειρά από επερχόμενες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης για τις διάφορες εφαρμογές Workspace της, συμπεριλαμβανομένων των Google Docs, Gmail, Sheets και Slides.

Gear Apple featured VR headset

Τo AR/VR headset της Apple ίσως να μην εμφανιστεί στο WWDC

To πολυαναμενόμενο και πολυσυζητημένο AR/VR headset της Apple ενδέχεται να μην παρουσιαστεί στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών.

Smartphones Samsung Galaxy S23

Samsung Galaxy S23 series: Σημαντική ενημέρωση βελτιώνει τις κάμερες

Η Samsung κυκλοφόρησε μια νέα ενημέρωση λογισμικού για τα Galaxy S23, S23+ και S23 Ultra, που φέρνει βελτιώσεις κι επιδιορθώσεις της κάμερας.