Πώς προστατεύω τα προσωπικά δεδομένα μου στο Facebook;

προσωπικά δεδομένα, Πώς προστατεύω τα προσωπικά δεδομένα μου στο Facebook;

Ακόμη και μετά τα τόσα σκάνδαλα με τα οποία σχετίζεται το Facebook, ειδικά όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, ο αριθμός των ατόμων που διατηρούν έναν λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο είναι εντυπωσιακά μεγάλος. Σίγουρα αποτελεί ένα καλό μέσο διαφήμισης για εταιρείες, ιστοσελίδες, διάσημους, και άλλα πολλά. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι χρήστες του ιστότοπου επαγγελματίες ή επιχειρήσεις.

Εμείς, ως ιδιώτες οφείλουμε στον εαυτό μας να προστατεύουμε όσο μπορούμε τα προσωπικά δεδομένα μας από τα αδιάκριτα βλέμματα των υπόλοιπων χρηστών του Facebook. Αν και είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιος παρακολουθεί τη δραστηριότητα μας και για αρκετούς φαίνεται υπερβολικά δύσκολο να προστατευτούν, στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα.

Το ταξίδι για να προστατεύσουμε τα προσωπικά δεδομένα μας ξεκινά από το μενού των ρυθμίσεων που παρέχει το Facebook.

  • Οπότε, κάνουμε κλικ στο βέλος πάνω δεξιά και πατάμε στις “Ρυθμίσεις”.

προσωπικά δεδομένα, Πώς προστατεύω τα προσωπικά δεδομένα μου στο Facebook;

Το μενού των ρυθμίσεων είναι χαοτικό, αλλά τουλάχιστον η Facebook το έχει κατηγοριοποιήσει σχετικά καλά. Η κατηγορία που σχετίζεται εν μέρη με τα προσωπικά δεδομένα και είναι αυτή που μας ενδιαφέρει ονομάζεται “Απόρρητο”.

  • Γι’ αυτό κάνουμε κλικ στο “Απόρρητο” ώστε να προβάλουμε τις σχετικές ρυθμίσεις.

προσωπικά δεδομένα, Πώς προστατεύω τα προσωπικά δεδομένα μου στο Facebook;

Το Facebook παρέχει σχετικά ικανοποιητικό έλεγχο του ποιος θα βλέπει τις δημοσιεύσεις μας, το προφίλ μας, και γενικότερα τη δραστηριότητα και τα προσωπικά δεδομένα μας.

Για παράδειγμα, μπορούμε να διαλέξουμε ποιος θα βλέπει τι δημοσιεύουμε από εδώ και στο εξής, ή ποιοι μπορούν να μας βρίσκουν στην αναζήτηση χρησιμοποιώντας το email ή το τηλέφωνο μας – αν το έχουμε καταχωρήσει.

  • Σε κάθε μία από τις κατηγορίες πατάμε την “Επεξεργασία” (1)…
  • …διαλέγουμε τη ρύθμιση που θέλουμε (2)…

προσωπικά δεδομένα, Πώς προστατεύω τα προσωπικά δεδομένα μου στο Facebook;

  • …και κάνουμε κλικ στο “Κλείσιμο” (3) για να αποθηκευτούν οι αλλαγές.

προσωπικά δεδομένα, Πώς προστατεύω τα προσωπικά δεδομένα μου στο Facebook;

Κάθε ρύθμιση δίνει συγκεκριμένες επιλογές, αλλά όλες συνοψίζονται στην παρακάτω λίστα.

  1. Όλοι: Η επιλογή αυτή είναι διαθέσιμη μόνο στην αναζήτηση και τα αιτήματα φιλίας. Αν την επιλέξουμε τότε οποιοσδήποτε μπορεί να μας βρίσκει και όποιος θέλει μπορεί να στέλνει αιτήματα φιλίας.
  2. Δημόσια: Εμφανίζεται μόνο στις δημοσιεύσεις και τη λίστα φίλων. Σε περίπτωση που αποφασίσουμε να την επιλέξουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οποιοσδήποτε επισκεφτεί το προφίλ μας θα βλέπει ότι έχουμε δημοσιεύσει και όλους τους φίλους μας.
  3. Φίλοι: Είναι μία από τις επιλογές που υπάρχει σε όλες τις κατηγορίες. Όπως καταλαβαίνουμε αν επιλέξουμε αυτή τη ρύθμιση τότε οι μόνοι που μπορούν να βλέπουν τι κάνουμε είναι οι φίλοι μας.
  4. Φίλοι εκτός από: Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι διαθέσιμη μόνο στις δημοσιεύσεις. Στην ουσία ό,τι δημοσιεύουμε μπορούν να το δουν όλοι οι φίλοι μας εκτός από όσους προσθέσουμε στη “μαύρη λίστα”.
  5. Συγκεκριμένοι φίλοι: Ομοίως, υπάρχει ως επιλογή μόνο στις δημοσιεύσεις. Λειτουργεί όπως η παραπάνω, αλλά με αντίστροφο τρόπο. Ό,τι δημοσιεύουμε το βλέπουν μόνο όσοι έχουμε προσθέσει στη σχετική λίστα.
  6. Προσαρμογή: Η μοναδική κατηγορία που προσφέρει αυτή την επιλογή είναι η λίστα φίλων. Απλώς ορίζουμε ποιοι μπορούν να βλέπουν τη λίστα φίλων μας και ποιοι όχι.
  7. Μόνο Εγώ: Ίσως η πιο σημαντική επιλογή, η οποία είναι διαθέσιμη σε κάθε κατηγορία. Επιλέγοντας την κανείς, εκτός από εμάς φυσικά, δεν μπορεί να δει καμία δική μας πληροφορίας ή δημοσίευση.

προσωπικά δεδομένα, Πώς προστατεύω τα προσωπικά δεδομένα μου στο Facebook;

Εσείς έχετε εξασφαλίσει την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα σας στο Facebook ή δεν γνωρίζατε καν ότι η ιστοσελίδα προσφέρει τόσες πολλές επιλογές προστασίας;

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.