Internet

Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις το Facebook να αποφασίσει για την ιδιωτικότητα σου

Η πρόσφατη διαρροή δεδομένων από τους χρήστες του Facebook δείχνει ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί όλους. Η επιλογή να αφήνουμε το Facebook να κάνει τις ρυθμίσεις διασφάλισης των δεδομένων μας δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Για πολλούς αναλυτές, η διαρροή των δεδομένων 553 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook μπορεί να οριστεί και ως ένα σκάνδαλο αδυναμίας του πλέον δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου του πλανήτη να εγγυηθεί την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 είχε αναφερθεί ότι υπάρχει ένα bot που πωλεί στοιχεία περισσότερων από 500 εκατομμύρια χρηστών του Facebook.

Τα δεδομένα αυτά ήταν ονόματα, τοποθεσίες, αριθμοί κινητών τηλεφώνων, στοιχεία βιογραφικού και άλλα δεδομένα. Όσοι θεωρούν ότι η πρόσφατη κρίση παραβίασης ασφαλείας θα οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες, μάλλον πλανώνται, αφού το σύνολο των δεδομένων που συλλέγει το Facebook δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό πέρα από το διαφημιστικό κέρδος. Το συμπέρασμα είναι ότι θα συνεχίσει να τα συλλέγει. Το ζήτημα είναι εάν θα εμφανιστεί και πάλι ένα bug στον κώδικα που θα οδηγήσει σε διαρροή.

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα ιδιωτικότητας που προκύπτει από τη χρήση του Facebook; H άμεση απάντηση είναι όχι, ενώ για τους περισσότερους η διαγραφή ενός προφίλ δεν είναι εφικτή. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εκτιμούν ότι η κατάσταση στο Facebook μοιάζει με εκείνη ενός περιστατικού ομηρείας.

Ποια είναι η δική σας άποψη; Είστε σκεπτικοί για τα προσωπικά σας δεδομένα στο Facebook;

Επεξεργάστηκε την 6 Απριλίου 2021 18:47

Σχόλια

  • Δεν χρειάζεται να ρίχνουμε το φταίξιμο σε μια εταιρία που υπάρχει για να βγάζει χρήματα από της πληροφορίες μας, το λάθος είναι ξεκάθαρα δικό μας, δεν γίνεται να έχουμε 2000 φίλους που δεν τους ξέρουμε καν στην προσωπική μας ζωή και κάθε 3 λεπτά να ανεβάζουμε φωτογραφίες για το που είμαστε και τι κάνουμε, για το που εργαζόμαστε, για το αν έχουμε σχέση ή αν είμαστε παντρεμένοι, αν έχουμε παιδιά, ποιο είναι το τηλέφωνο μας κλπ, μόνοι μας εκθέτουμε τον εαυτό μας και τα προσωπικά δεδομένα μας. Εγώ έχω Facebook από το 2012', οι φίλοι που έχω είναι μόνο οι φίλοι και οι άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζω προσωπικά και η φωτογραφία προφίλ μου είναι η ίδια από το 2012' και πάλι είναι επίτηδες με τέτοιο τρόπο τραβηγμένη ώστε να μην είναι καθαρή φωτογραφία ώστε να καταλαβαίνεις το πρόσωπο, το επίθετο μου είναι fake και δεν έχω βάλει κανένα άλλο στοιχείο, πχ καταγωγή, εργασία κλπ και συνδέομαι αποκλειστικά και μόνο από PC και ΠΟΤΈ!!! από κινητό. Δεν μπορώ να το καταλάβω γιατί αν πάω πχ στην Σαντορίνη να πρέπει να ανεβάσω 512 χιλιάδες φωτογραφίες στα social media που έχω χίλιους φίλους που δεν τους γνωρίζω καν... αυτό δεν είναι κοινωνικότητα, αυτό είναι ματαιοδοξία και επιδειξιομανία και άρα τα θέλω και τα παθαίνω.

  • Οταν η πλειοψηφια, δεν την ενδιαφερει που μπαινει, τι αποδεχεται, και τι ειναι ικανο το κουμπι της αποδοχης να κανει, τοτε απο το ενα αυτι μπαινει και απο το αλλο βγαινει. Ακομα και το Facebook να μην ηταν, τοτε γινεται ενας χαμος εκει εξω, βλεπε Yahoo, Microsoft, TikTok, Whatsap κ.ο.κ. Η κατασταση ειναι φοβερα εκτος ελεγχου. Ή τουλαχιστον αυτην η ιδεα μου δινεται.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.