Internet

Προσοχή απάτη SIM Swapping: Αφαίρεσαν 185.000 ευρώ από 3 πολίτες

Συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ημαθία, από κλιμάκια αστυνομικών εννέα άτομα, κατηγορούμενοι για απάτη με υπολογιστή με ζημία που υπερβαίνει συνολικά τις 185.000 ευρώ, πλαστογραφία μετά χρήσεως και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες πολιτών στο Τ.Α. Διονύσου, στο Τμήμα Ασφαλείας Θήβας και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, για μεταφορά χρηματικών ποσών από τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε λογαριασμούς τρίτων, εν αγνοία τους και σχηματίσθηκαν αντίστοιχες Δικογραφίες.

Μετά τη συσχέτιση των Δικογραφιών και την ενδελεχή έρευνα που διενήργησε το Τ.Α. Διονύσου, αποκαλύφθηκαν οι δράστες της απάτης, οι οποίοι κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, προέβησαν σε απάτες μέσω υπολογιστή, τουλάχιστον για τις τρείς εξεταζόμενες περιπτώσεις, έχοντας αποσπάσει χρηματικά ποσά συνολικού ύψους τουλάχιστον 185.500 ευρώ.

Τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά, όπως προέκυψε κατέληξαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συλληφθέντων, καθώς και έτερου ατόμου που αναζητείται.

Ενδιαφέρει επίσης: Πως να προστατευθείτε από ηλεκτρονική απάτη της μορφής SIM Swap

Η μεθοδολογία της απάτης

Ως προς τη μεθοδολογία, οι δράστες χρησιμοποιούν την μέθοδο απάτης, ευρύτερα γνωστής ως “SIM Swapping“. Συγκεκριμένα, οι δράστες αρχικά υποκλέπτουν τους μυστικούς κωδικούς εισόδου (username – password) στις πλατφόρμες e-banking, μέσω εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού σε υπολογιστή των θυμάτων.

Ακολούθως, χρησιμοποιώντας πλαστές εξουσιοδοτήσεις ή άλλα πλαστά έγγραφα, μεταβαίνουν σε καταστήματα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και επιτυγχάνουν την έκδοση νέας κάρτας SIM, στον τηλεφωνικό αριθμό που χρησιμοποιεί το θύμα, για να λαμβάνει τους κωδικούς επαλήθευσης, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση τραπεζικής συναλλαγής στις πλατφόρμες e-banking. Με τον τρόπο αυτό, αποσπούν χρηματικά ποσά από λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Η δράση των συλληφθέντων εκτείνεται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι έχουν προβεί σε αντικατάσταση καρτών SIM σε διάφορες περιοχές της Χώρας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Εκτελέσεων Ποινών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 13 Νοεμβρίου 2020 16:17

Σχόλια

  • μια απορία έχω γι αυτο το θέμα... όταν ενεργοποιείται μια νεα sim, η παλια απενεργοποιείται απ ότι ξέρω... οπότε πως δεν γίνοταν αυτό αντιληπτο?

    • Καλημέρα. Χωρίς να είμαι ειδικός, ναι γνωρίζουμε ότι η προηγούμενη SIM απενεργοποιείται. Λογικά το έκαναν άμεσα χωρίς να χάνουν χρόνο.

    • συνηθως το κανουν αργα την νυχτα και σαββατο βραδυ ωστε εαν πας να την αλλαξεις να μην μπορεις επειδη ειναι κλειστα τα καταστηματα,οι περισσοτεροι οταν δουν οτι δεν εχει σημα το κινητο τους απλα λενε εε αστο μωρε καποιο θεμα θα εχει το δικτυο!
      το θεμα ειναι οτι οι εταιριες κινητης πρεπει να κανουν επιβεβαιωση πριν βγαλουν τη νεα καρτα,καπου ειχα διαβασει οτι στελνουν ενα sms πριν την απενεργοποιησουν για να παρουν την επιβεβαιωση απο τον κατοχο,εαν δεν παρουν απαντηση δεν προχωρανε στην αλλαγη της sim αλλα δεν ξερω εαν ισχυει στην ελλαδα!

  • Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει σταματήσει αυτό. Οι τράπεζες θα σταματήσουν να στέλνουν sms με κωδικούς. Θα βγει μια εφαρμογή η οποία θα παράγει κωδικούς σαν το Google authenticator.

    • το θεμα ειναι να μπουν στο email σου για να μπορεσουν να κανουν την αλλαγη σε email και password εαν το καταφερουν απο εκει και περα ειναι ευκολα γιαυτους!αλλαξτε κωδικους και μην εχετε σαν πρωτη επιλογη την αποστολη sms απο τις εταιριες email,βαλτε authenticator!

  • Επισης προσεξτε στελνουν μηνυμα στο κινητο και σε λεει και καλα οταν μπαινεις στο λινκ,πρεπει να δωσεις τους κωδικους γιατι η καρτα σου θα λειξει η κατι τετειο...ΠΡΟΣΕΞΤΕ απο γνωστο μου πηραν 18.000 ευρω και τωρα ψαχνετε να βγαλει ακρη απο την τραπεζα..

  • Οι εταιρίες κινητής γιατί βγάζουν με τόση ευκολία αντίγραφο sim;Δέν θα έπρεπε να ζητάνε εξουσιοδοτήσεις θεωρημένες γιά το γνήσιο της υπογραφής;

  • και αυτό που είπε ο φίλος πανω για τις εξουσιοδοτήσεις πρέπει να είναι πολύ αυστηρά τα μέτρα αν ζητήσεις νεα sim να καλούν τον αριθμό για επιβεβαίωση τουλάχιστον και η τράπεζα έχει απόλυτη ευθύνη όταν η εφαρμογές ibank συνδέονται σε δύο διαφορετικά κινητά με διαφορετικη έκδοση android mac adress τοποθεσία κτλ να μη γίνεται η μεταβίβαση ή κλοπή εν ολίγης

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.