Internet

Sextortion scam: Εκφοβίζουν χρήστες που βλέπουν πορνό online και ζητούν χρήματα

Πολλοί χρήστες επισκέπτονται κρυφά σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο και η ιδέα ότι η οικογένειά τους, οι γνωστοί ή οι συνάδελφοί τους μπορεί να το μάθουν είναι εξαιρετικά δυσάρεστο. Προσοχή λοιπόν σε email που τυχόν έχετε λάβει ή ίσως λάβετε και σας ζητάνε χρήματα για να μην αποκαλύψουν αυτό το “μυστικό”.

Οι κυβερνοεγκληματίες πίσω από τα εν λόγω e-mail ισχυρίζονται ότι έχουν παραβιάσει τη συσκευή του θύματος και έχουν καταγράψει το άτομο ενώ παρακολουθεί πορνογραφικό περιεχόμενο. Το μήνυμα διαβεβαιώνει ότι εκτός από την καταγραφή της συμπεριφοράς στην web κάμερα, έχουν καταγραφεί και τα βίντεο που αναπαράχθηκαν.

Η συγκεκριμένη απάτη είναι μια προσπάθεια εκβιασμού και οι κυβερνοεγκληματίες δεν έχουν πραγματικά στην κατοχή τους ένα τέτοιο βίντεο του θύματος.

Οι κυβερνοεγκληματίες ζητούν ένα ποσό περίπου 0,40-0,45 Bitcoin (περίπου 2.000 δολάρια Αμερικής) για να μην αποκαλύψουν το υλικό. Το θύμα έχει περιθώριο 48 ώρες για να πληρώσει, αλλιώς ο κυβερνοεγκληματίας απειλεί ότι θα στείλει το ενοχοποιητικό βίντεο σε όλες τις επαφές που κατάφερε να κλέψει από την παραβιασμένη συσκευή.

Αν λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μην απαντήσετε, μην ανοίξετε τα συνημμένα, μην κάνετε κλικ σε ενσωματωμένο περιεχόμενο, και οπωσδήποτε μην πληρώσετε.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.