Δυναμικά αναπτυσσόμενη η παρα-οικονομία του διαδικτύου

Η Symantec σήμερα ανακοίνωσε την Έκθεση της για την Παρα-Οικονομία του Διαδικτύου (“Report on the Underground Economy”). Η Έκθεση περιγράφει με λεπτομέρεια μια παρα-οικονομία που έχει αναπτυχθεί και μεταμορφωθεί σε μια αποτελεσματική, παγκόσμια αγορά όπου κλεμμένα προϊόντα και απατηλές υπηρεσίες αγοράζονται και πωλούνται καθημερινά και η εκτιμώμενη αξία αυτών των προσφερόμενων προϊόντων ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια.

Η δυνητική αξία όλων των διαφημιζόμενων αγαθών, σύμφωνα με τη Symantec ξεπερνά τα $276 εκατομμύρια, κατά την περίοδο της Έκθεσης. Αυτό το ποσό προσδιορίστηκε σύμφωνα με τις διαφημιζόμενες τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών και υπολόγισε τα ποσά που θα έβγαζαν οι πωλητές αν ρευστοποιούσαν το απόθεμα τους.

Τα στοιχεία πιστωτικών καρτών είναι η πιο πολυδιαφημισμένη κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών στην παρα-οικονομία, αποτελώντας το 31% του συνόλου. Αν και οι κλεμμένοι αριθμοί πιστωτικών καρτών πωλούνται μόνο για $0.10 έως $25 ανά κάρτα ο μέσος όρος κλεμμένου πιστωτικού υπολοίπου, που παρατηρήθηκε από τη Symantec ξεπέρασε τα $4,000. Η Symantec υπολόγισε ότι η δυνητική αξία όλων των πιστωτικών καρτών που διαφημίστηκαν κατά την περίοδο της Έκθεσης, ανέρχεται στα $5.3 δισεκατομμύρια.

Η προτίμηση για πληροφορίες πιστωτικών καρτών πιθανώς να συνδέεται με τους ποικίλλους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποσπαστούν και να χρησιμοποιούν για απατηλές δραστηριότητες – οι πιστωτικές κάρτες μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για online αγορές και είναι συχνά δύσκολο για τους πωλητές ή τους παρόχους πιστωτικών καρτών να εντοπίσουν απατηλές συναλλαγές πριν οι απατεώνες τις ολοκληρώσουν και λάβουν τα προϊόντα τους. Επίσης, οι πληροφορίες πιστωτικών καρτών πωλούνται στους απατεώνες χονδρικά, με εκπτώσεις ή δωρεάν αριθμούς στην περίπτωση μεγάλων αγορών.

Η δεύτερη πιο συνηθισμένη κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών που διαφημίζονται είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, η οποία αντιστοιχεί στο 20% του συνόλου. Ενώ τα κλεμμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών πωλούνται μεταξύ $10 και $1,000, ο μέσος όρος διαφημιζόμενου κλεμμένου τραπεζικού υπολοίπου πλησιάζει τα $40,000. Προσθέτοντας τον μέσο όρο διαφημιζόμενου τραπεζικού υπολοίπου και της μέσης τιμής κλεμμένων αριθμών τραπεζικών λογαριασμών, η αξία των τραπεζικών λογαριασμών κατά τη συγκεκριμένη περίοδο έφτασε τα $1.7δισ. Η προτίμηση για στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών οφείλεται πιθανώς στις σημαντικές προοπτικές για μεγάλα οικονομικά οφέλη και στην ταχύτητα διεκπεραίωσης αυτών. Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, τραπεζικοί λογαριασμοί εξαργυρώθηκαν online σε μη ανιχνεύσιμες τοποθεσίες σε λιγότερο από 15 λεπτά.

Κατά την περίοδο ελέγχου, η Symantec εντόπισε 69,130 διακριτούς ενεργούς διαφημιζόμενους και 44,321,095 μηνύματα που αναρτήθηκαν σε forum της παρα-οικονομίας. Η δυνητική αξία του συνόλου των διαφημιζόμενων προϊόντων για τους 10 πιο ενεργούς διαφημιστές έφτασε τα $16.3εκατ για πιστωτικές κάρτες και $2εκατ. για τραπεζικούς λογαριασμούς. Επιπρόσθετα, η δυνητική αξία των διαφημιζόμενων προϊόντων για έναν μεμονωμένο διαφημιζόμενο είναι $6.4εκατ, σύμφωνα με τη Symantec.

Η παρα-οικονομία του διαδικτύου είναι γεωγραφικά ποικιλόμορφη και αποδίδει έσοδα σε εγκληματίες του Διαδικτύου, από μεμονωμένα άτομα μέχρι οργανωμένες ομάδες απατεώνων. Κατά την περίοδο της Έκθεσης, η Βόρεια Αμερική φιλοξένησε το μεγαλύτερο αριθμό τέτοιου είδους servers, αποτελώντας το 45% του συνόλου, η περιοχή ΕΜΕΑ φιλοξένησε το 38%, η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού το 12% και τέλος η Λατινική Αμερική το 5%. Οι server που χρησιμοποιούνται για την παράνομη οικονομία αλλάζουν συνεχών γεωγραφική θέση προκειμένου να αποφεύγεται την ανίχνευση τους.

Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από τον Οργανισμό STAR (Security Technology and Response) της Symantec, από servers που λειτουργούν στην παρα-οικονομία κατά την περίοδο 1 Ιουλίου 2007 έως 30 Ιουνίου 2008.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
harry

Βρε Κώστα, μήπως διαλέξαμε λάθος start-up; 😉

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet featured

To Reuters ξεκινά να χρεώνει τους αναγνώστες του

Με το μηνιαίο αντίτιμο των 34,99 δολαρίων χρεώνει το Reuters όσους θέλουν να διαβάζουν το ειδησεογραφικό του περιεχόμενο.

Internet Tech Podcast

Tech Podcast: 3G, Apple event, Samsung – Olympus, Audi, PC market, Bitcoin [S01E30 – 15/04/2021]

Σε αυτή την εκπομπή συζητάμε την 3G, Apple event, συνεργασία Samsung με Olympus, Audi Q4 e-tron, αγορά PC, πειρατικό λογισμικό, Bitcoin και επίθεση χάκερς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Internet COSMOTE 5G

Αυλαία για το 3G δίκτυο της COSMOTE, τι θα γίνει με τις κάρτες SIM

Η κατάργηση του 3G δικτύου δεν επηρεάζει τις υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων (SMS), οι οποίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά.

Internet featured

Πάροχος Internet στις ΗΠΑ ξεγέλασε υποψήφιους πελάτες του

Η Charter Communications στις ΗΠΑ προσπάθησε να ξεγελάσει τους πελάτες άλλης εταιρείας ότι θα χάσουν την πρόσβαση στο Internet.