Συνελήφθη ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange

https://www.youtube.com/watch?v=8oqJiNzJQ_E

Πριν λίγη ώρα, συνελήφθη ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange, έπειτα από είσοδο των αστυνομικών αρχών στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Οι Βρετανικές αρχές, το μεσημέρι συνέλαβαν τον Julian Assange, έπειτα από έφοδο στην πρεσβεία του Ισημερινού. Η ενέργεια αυτή των Βρετανικών Αρχών, ήρθε λίγη ώρα αφότου το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού, απέσυρε το Πολιτικό Άσυλο, που είχε προσφέρει στον Assange από το 2012.

Η ιστορία του Assange, μοιάζει με σενάριο ταινίας. Γεννημένος το 1971 στο Κουΐνσλαντ της Αυστραλίας, έρχεται σε πρώτη επαφή με το hacking την δεκαετία του ’80. Το 1991, η Αυστραλιανή αστυνομία, κάνει έφοδο στο σπίτι του και του αποδόθηκαν 24 κατηγορίες που είχαν να κάνουν με την δραστηριότητα του ως hacker. Αφέθηκε ελεύθερος, αφότου κατέβαλε το πόσο της εγγύησης. Από το 1994, αποφασίζει να εργαστεί ως προγραμματιστής ελεύθερου λογισμικού, ενώ το 1995, δημιουργεί το Strobe, το πρώτο ελεύθερο port scanner ανοιχτού κώδικα. Το 1997, ήταν μέλος της ομάδας που ευθύνεται για την δημιουργία της Rubberhose deniable encryption για το Linux και το ’99 καταχώρησε το domain leaks.org.

Το 2006, ιδρύεται το WikiLeaks κι από το 9μελες συμβούλιο, ήταν εκείνος που μιλούσε με τον τύπο. Πολλοί λένε ότι είναι ο Ιδρυτής του WikiLeaks, ο ίδιος όμως έως και σήμερα περιγράφει τον εαυτό του, ως έναν απλό αρχισυντάκτη.

Συνελήφθη ο ιδρυτής του WikiLeaks, Συνελήφθη ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange

To 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας και το 2010 μια ομάδα πρώην αξιωματικών της CIA του απονέμει το βραβείο Sam Adams, το οποίο σχετίζεται με την ακεραιότητα και την ηθική στον τομέα της πληροφοριοδότησης.

Τα προβλήματα με τον νόμο

Τα μεγάλα προβλήματα με τον νόμο, άρχισαν τον Αύγουστο του 2010, όταν οι Σουηδικές αρχές, ξεκίνησαν έρευνα εναντίον του, καθώς υπήρχαν κατηγορίες για απόπειρα βιασμού δύο γυναικών. Ο τότε Εισαγγελέας, απέσυρε το ένταλμα σύλληψης καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία, όμως η υπόθεση άνοιξε λίγο αργότερα καθώς εμφανίστηκαν νέα στοιχεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Σουηδική κυβέρνηση, να αρνηθεί την άδεια παραμονής κι εργασίας στον Assange, ο οποίος την είχε ζητήσει προκειμένου να ωφεληθεί από την νομοθεσία της χώρας η οποία σχετίζεται με το δημοσιογραφικό έργο.

Τον Νοέμβριο του 2010 ξεκίνησαν έρευνες από τις αρχές της Αυστραλίας, καθώς το WikiLeaks δημοσίευσε πάνω από 251.000 διπλωματικά έγγραφα εκ των οποίων τα 15.000 ήταν απόρρητα. Λίγες μέρες μετά ξεκίνησαν οι έρευνες κι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πολλά από τα έγγραφα ανέφεραν δραστηριότητες και των δικών της κυβερνήσεων. Ωστόσο η Interpol με αφορμή τις κατηγορίες για βιασμό, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Assange. Δύο χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το WikiLeaks δεν παραβίασε κανέναν νόμο της Αυστραλίας και παρέδωσε την κύρια αρμοδιότητα για οποιαδήποτε έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, προσέφερε άσυλο δίχως όρους στον Asange, ώστε να μπορεί να συνεχίσει ελεύθερα τις δραστηριότητες του, κι από το 2012 βρίσκει άσυλο στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ είχε προειδοποιήσει πως εξαντλείται η υπομονή του με τον Assange, καθώς ο τελευταίος προχωρούσε σε ενέργειες που παραβίαζαν την συμφωνία που είχε κάνει. Ως αποτέλεσμα, ήταν να άρει το άσυλο που του είχε προσφέρει τα τελευταία χρόνια κι έτσι να επιτρέψει στις Βρετανικές Αρχές να προχωρήσουν στην σύλληψη του. Ο όρος που έχει θέσει ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, είναι να μην εκδοθεί ο Assange σε χώρα που επιβάλλεται η θανατική ποινή. Από πλευράς του ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε, πως τα δικαστήρια θα αποφασίσουν την ποινή που θα του αποδοθεί.

Η σύλληψη του Assange, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον πλανήτη. Στην Ρωσία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, με δήλωση στο Facebook, ανέφερε πως: “Το χέρι της δημοκρατίας, σφίγγει τον λαιμό της ελευθερίας.”  

O πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής, Edward Snowden, ο οποίος ζει πλέον στην Ρωσία, σχολίασε στο Twitter, την σύλληψη του Assange, λέγοντας πως: “Οι επικριτές του Assange μπορούν να χαίρονται, όμως αυτή η σύλληψη είναι μια μαύρη στιγμή για την ελευθερία του τύπου.”

Η μέγιστη ποινή που μπορούν να του αποδώσουν οι Αμερικανικές Αρχές, είναι 5 χρόνια φυλάκισης για διαρροή και δημοσίευση απόρρητων εγγράφων, ωστόσο η υπόθεση αναμένεται να τραβήξει πολύ. Τα έγγραφα που έχει δημοσιεύσει κατά περιόδους το WikiLeaks, έχει προκαλέσει κραδασμούς σε πολλές περιπτώσεις και οι πιέσεις για την υπόθεση Assange είναι πολλές.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.