Τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών θα χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση σεισμών

οπτικών ινών, Τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών θα χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση σεισμών

Μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν, ερευνητές προτείνουν τη χρήση των υφιστάμενων υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών ως σεισμογράφων. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας τους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Πώς τα καλώδια οπτικών ινών μετρούν σεισμικές δονήσεις

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Rice και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αποκάλυψε πώς θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει ένα υποβρύχιο δίκτυο ανίχνευσης σεισμών χρησιμοποιώντας μόνο τα καλώδια οπτικών ινών, που επιτρέπουν τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των θαλασσών.

Η παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας είναι ένα περίπλοκο έργο κυρίως της αναγκαίας χρήσης ανιχνευτών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει χρησιμοποιηθεί αντίστοιχος εξοπλισμός στους ωκεανούς και τις θάλασσες, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πλανήτη.

Δεδομένου ότι οι σεισμογράφοι είναι όργανα ακριβείας που είναι δύσκολο να εγκατασταθούν και να συντηρηθούν σε τέτοιο βάθος, δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί σύστημα παρακολούθησης της δραστηριότητας εντός των βαθέων υδάτων.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Rice και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βρήκαν λύση στο πρόβλημα, διότι σύμφωνα με τους ίδιους θα μπορούσαν να μετατρέψουν σε δίκτυο σεισμογράφων τα υπάρχοντα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κάλυψη όλων των τεκτονικών κινήσεων της Γης.

Οι ίδιοι, αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν νέα καλώδια, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά που έχουν εγκατασταθεί στον πυθμένα των θαλασσών για την πραγματοποίηση συνδέσεων στο internet.

οπτικών ινών, Τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών θα χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση σεισμών

Η ιδέα τους βασίζεται στον τρόπο μεταφοράς των δεδομένων μέσω των οπτικών ινών. Μία οπτική ίνα μεταφέρει ψηφιακά δεδομένα σε μορφή φωτός το οποίο μπορεί να διασκορπιστεί αν κάτι διαταράξει την σταθερότητα του μέσου μεταφοράς.

Παρακολουθώντας αυτό το φαινόμενο, που ονομάζεται “backscatter“, θα ήταν δυνατό να ξέρουν σε πιο σημείο του καλωδίου παρουσιάζεται μετατόπιση και μάλιστα με ακρίβεια νανομέτρων. Αυτή η τεχνική θα ήταν πιο αποτελεσματική και από έναν επίγειο σεισμογράφο.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι δεν χρειάζεται να προστεθεί επιπλέον εξοπλισμός στο μήκος του καλωδίου. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι απαιτείται απλά η σύνδεση σεισμικών ανιχνευτών στο τέλος τις εκάστοτε ίνας.

Μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές, θα είναι δυνατό να στήσουν ένα σεισμολογικό δίκτυο με τη χρήση των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών. Έτσι, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να παρακολουθούν ακόμη και τα λεγόμενα τυφλά σημεία των ωκεανών, από τα οποία μέχρι τώρα δεν μπορούν να λαμβάνουν δεδομένα.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.