Internet

Ταχύτεροι επεξεργαστές χάρη σε νέα ηλεκτροοπτική συσκευή

Επιστήμονες δημιούργησαν μία ηλεκτροοπτική συσκευή (Electro-optical device) η οποία χρησιμοποιεί φως που έχει συμπιεστεί με μία ειδική μέθοδο. Εκμεταλλευόμενοι αυτή τη συσκευή θα μπορέσουν να δημιουργήσουν καλύτερους επεξεργαστές και μνήμες.

Τι αναφέρει η μελέτη

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν αναπτύξει μια μικροσκοπική συσκευή νανοκλίμακας που μπορεί να προγραμματιστεί χρησιμοποιώντας είτε φωτόνια είτε ηλεκτρόνια.

Αυτή η ηλεκτροοπτική συσκευή είναι μια γέφυρα μεταξύ της παραδοσιακής ηλεκτρονικής πληροφορικής και του αναδυόμενου τομέα οπτικών υπολογιστών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερους και ενεργειακά αποδοτικότερους επεξεργαστές και μνήμες.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το φως για τη μεταφορά πληροφοριών με μεγάλες ταχύτητες από τη δεκαετία του 1950. Ωστόσο, υπάρχουν πρακτικοί περιορισμοί του τρόπου με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το φως με αυτόν τον τρόπο, ειδικά όταν προσπαθούμε να το ενσωματώσουμε στο ηλεκτρονικό υλικό πληροφορικής.

Το πρόβλημα είναι ότι τα ηλεκτρικά chip λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν είναι μικρά σε μέγεθος, αλλά τα οπτικά chip ωφελούνται όταν έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Αυτό συμβαίνει επειδή το μήκος κύματος του φωτός είναι μεγαλύτερο από αυτό των ηλεκτρονίων.

Η νέα συσκευή χρησιμοποιεί φως που έχει συμπιεστεί σε μικρό μέγεθος με τη χρήση μιας μεθόδου που ονομάζεται surface plasmon polariton. Αυτό επιτρέπει την ενσωμάτωση των οπτικών chip στα ηλεκτρικά, καθώς τα μεγέθη είναι πλέον πιο συγκρίσιμα.

Η δυνατότητα των συσκευών να λειτουργούν σε ηλεκτρικούς και οπτικούς τομείς, χωρίς την ανάγκη μετατροπής, επιτρέπει τη δημιουργία διπλών λειτουργιών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο φωτόνια όσο και ηλεκτρόνια.

Το μέλλον

Υπάρχουν πολλές πιθανές χρήσεις αυτής της τεχνολογίας, αλλά τη δεδομένη στιγμή οι επιστήμονες εστιάζουν σε εφαρμογές που απαιτούν μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Η νέα συσκευή μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση της τρέχουσας τεχνολογίας, όπως η συμπληρωματικοί ημιαγωγοί μεταλλικού οξειδίου, οι οποίοι αποτελούν τη βάση πολλών σύγχρονων ψηφιακών κυκλωμάτων.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 2 Δεκεμβρίου 2019 12:36

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Χάρης Αναγνωστόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.