Το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται εναντίον της παρακολούθησης μέσω ΑΙ

, Το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται εναντίον της παρακολούθησης μέσω ΑΙ

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην ιδιωτικότητα. Σημειώνεται ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να βρίσκονται υπό ανθρώπινη εποπτεία και οι αλγόριθμοι θα πρέπει να είναι «ανοιχτοί».

Σε έκθεση που εγκρίθηκε με 377 ψήφους υπέρ, 248 κατά και 62 αποχές, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τον κίνδυνο αλγοριθμικής μεροληψίας στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και τονίζουν ότι απαιτείται τόσο ανθρώπινη εποπτεία όσο και ισχυρές νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόληψη των διακρίσεων που μπορεί να προκληθούν από την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου και της διέλευσης συνόρων. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε από ανθρώπους και ότι τα άτομα που παρακολουθούνται από συστήματα που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε νομική προστασία.

Σύμφωνα με το κείμενο, τα συστήματα ταυτοποίησης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν ήδη αναγνωρίσει εσφαλμένα μειονοτικές εθνοτικές ομάδες, άτομα ΛΟΑΔΜ, ηλικιωμένους και γυναίκες με μεγαλύτερη συχνότητα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ειδικά σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου και τη δικαιοσύνη. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη χρήση αυτών των τεχνολογιών, οι αλγόριθμοι θα πρέπει να είναι διαφανείς, ανιχνεύσιμοι και επαρκώς τεκμηριωμένοι. Όπου είναι δυνατόν, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιούν λογισμικό ανοικτού κώδικα προκειμένου να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια.

Για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι ευρωβουλευτές ζητούν την καθολική απαγόρευση της αυτοματοποιημένης αναγνώρισης ατόμων σε δημόσιους χώρους, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να παρακολουθούνται μόνο όταν είναι ύποπτοι για κάποιο έγκλημα. Το Κοινοβούλιο ζητά να απαγορευτεί η χρήση ιδιωτικών βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου (όπως το σύστημα «Clearview», το οποίο ήδη χρησιμοποιείται) και η προληπτική αστυνόμευση με βάση συμπεριφορικά δεδομένα.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την απαγόρευση της μαζικής βαθμολόγησης ατόμων, θεωρώντας ότι κάθε μορφή κανονιστικής βαθμολόγησης πολιτών σε μεγάλη κλίμακα από τις δημόσιες αρχές, ιδίως στον τομέα της επιβολής του νόμου και της δικαιοσύνης, οδηγεί σε απώλεια αυτονομίας, θέτει σε κίνδυνο την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων και δεν συνάδει με τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Τέλος, το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τη χρήση βιομετρικών δεδομένων για την εξ αποστάσεως ταυτοποίηση προσώπων. Για παράδειγμα, οι θύρες συνοριακού ελέγχου που χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένη αναγνώριση και το σχέδιο iBorderCtrl» (ένα «έξυπνο σύστημα ανίχνευσης ψεύδους» για την είσοδο τουριστών στην ΕΕ) θα πρέπει να καταργηθούν, όπως υποστηρίζουν οι Ευρωβουλευτές, οι οποίοι παροτρύνουν την Επιτροπή να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των κρατών μελών, εάν χρειαστεί.

Ο Νίκος Ζώης είναι φανατικός gamer με πολυεπίπεδη εμπειρία τόσο στα παλιά arcade όσο και στα σημερινά multi-player online games. Έχει πτυχίο λογιστή και είναι πατέρας ενός παιδιού το οποίο έχει βάλει σκοπό να κάνει gadgetάκια όπως ακριβώς είναι και αυτός!

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Software AI Apple

Η Apple φέρεται να ετοιμάζει on device LLM για χαρακτηριστικά παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple αναπτύσσει το δικό της LLM που εκτελείται στη συσκευή για να δώσει προτεραιότητα στην ταχύτητα και το απόρρητο.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Internet AI Apple safari

iOS 18: Η Apple θέλει να βάλει browsing assistant με χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης στο Safari

H Αpple θέλει να κάνει κάτι για να ξεχωρίσει το Safari από το Chrome, το Arc, το Edge, το Opera, τον Firefox και τους άλλους ανταγωνιστές.